Haber Merkezi - Erhan Akbaş

Van'ın Erciş ilçesi berberler ve kahveciler odası başkanı Muhittin Aydemir, 9 aydır kapalı bulunan kıraathaneler, kahvehaneler, internet salonları, playstation düğün salonları gibi mekanların uzun süre kapalı olması sebebiyle işletmelerin ekonomik sıkıntılar içinde olmasından dolayı açılması veya maddi destekte bulunulmasını talep etti. Esnafın iflas etme noktasına geldiğini belirterek, kapalı olan bu İşletmeler de çalışanlar ve Ailelerinin de ekonomik yönden zor durumda olduklarını söyledi.

'ESNAFA DESTEK VERİLMEDİ'

Koronavirüsten dolayı işyerlerinin kapatıldığını ve Esnafa yardım desteği yapılmadığını ifade eden Aydemir, "Ülkemizde ve dünyada yaşanan Koronavirüs salgını nedeniyle hükümetin aldığı tedbirler doğrultusunda erkek ve bayan kuaför, kahvehane, kıraathane, internet kafe, oyun, tiyatro, sinema, konser ve düğün salonları, müzikli kafe ve kafeterya, çay bahçeleri gibi işletmelerin faaliyetlerinin ilki 16.03.2020 pazartesi itibariyle geçici bir süreliğine durdurulmasına karar verilmişti. Bu süreç içerisinde kapatılan veya kısıtlama getirilen esnaflarımıza kira desteği, nakdi para yardımı, veya gıda yardımı verilmedi." 

'ESNAF KEPENK KAPATMA NOKTASINA GELDİ'

Esnaf, çalışanlar ve Ailelerinin ekonomik yönden zor durumda olduklarını belirten Aydemir, " İşletmeler 1 haziran 2020’de tekrar kısmi olarak açılmıştı. Ancak okey, dama, tavla, santranç, yasak olduğu için okey işletmecisi esnafımız halen kapalı durumda ve 20 kasım Cuma gününden itibaren geçerli olacak şekilde, ikinci kez tekrar esnafımızın iş yerleri kapatılmıştır. Söz konusu genelgeler İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilmiştir. İnsan sağlığı konusunda alınmış olan tüm tedbirleri destekliyor, daha fazla can kaybına neden olmadan, bir an önce bu virüsten tüm insanlığın kurtulmasını temenni ediyoruz. Fakat işyerlerimizin faaliyetlerinin durdurulması ile birlikte ,sektör olarak ülke genelinde faaliyet gösteren esnaflarımız, yanında çalışanları ve aileleri ile birlikte ekonomik olarak büyük zarara uğramış ve esnaflarımız tamamen iflas noktasına gelmiştir." 

Aydemir, maddeler halinde açıkladığı sorunların en kısa sürede çözüme kavuşturulmasını talep etti;  

*Esnaf kapalı olduğu halde kira ödemekte: Kıraathaneler ve okey, tavla,iskambil vb. oyunlar yasak bu oyunların biran önce serbest bırakılması gereklidir. Esnaf kepenk indirmiş ve kapalı olmasına rağmen kirasını ödemektedir. kira, nakdi para yardımı ve gıda yardımı yapılmasını talep ediyoruz.

*Esnafımıza kira desteği ve asgari ücret tutarında destek: "İş yeri kapatılan veya kısıtlama getirilen esnafımıza  eğer iş yerleri açılmayacaksa, kira yardımında bulunulmalı,  iş yerleri 9 aydır kapalı olan esnafımıza en az asgari ücret tutarında destek sunulmalı."

*Esnafımıza 1yıl geri ödemesiz kredi verilsin: "Esnafımıza en az 1 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi veya hibe para yardımı verilmesi esnafımızın bankalara olan her türlü kredi borçları kredi kartı borçlarının ertelenmesi."

*Vergiler silinsin veya ertelensin: "Esnafımızın vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesi esnafımızın ödemiş olduğu kira stopajı,kdv,muhtasar vergisi,eğlence vergisi,tabela vergisi,çevre temizlik vergilerinin ertelenmesi veya silinmesini. Kapatılan esnafımızın Elektrik, su doğalgaz,türk Telekom internet vb. faturalarının silinmesi."

*Sektörümüz işletmecilerin kosgeb kredi kapsamına alınması: "Kirasını ödeyemeyen esnaf ile mülk sahipleri arasında mahkemelik durumlar var bunların bir an önce çözülmesi için valilik,milletvekilleri ve üst kuruluşların TBMM’ye götürmeleri gerekmektedir."