Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşüyor. Bütçe görüşmeleri usul tartışmalarıyla başladı.

Bakanlığın sunumu öncesi söz alan İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta, bütçenin bu şartlar altında görüşülmemesi gerektiğini belirtti. Bütçenin makroekonomik çerçevesini tamamen kaybettiğini dile getiren Usta, “O günden bugüne buradan görülen kurda yüzde 30 bir kayıp vardır. Karayollarından, Ulaştırma Bakanlığının bütçesinden başlamak üzere bütün bütçe kalemlerini, harcama ve gelirlerini çok yakından ilgilendiren bir durum vardır. Bu bir kriz yönetimi gerektirir, bu bir kriz durumudur. Buna göre bence bu görüşmelerin, bütçe görüşmelerinin bu çerçevede tekrar değerlendirilmesi gerekir” dedi.

‘BÜTÇE ÇÖKTÜ’

HDP Komisyon üyesi Garo Paylan da, “Ulaştırma Bakanlığının şu anda bütçesi çökmüştür. Diğer bütün bütçelerimizde de dolar ve euro bazında pek çok kalem vardır. Şu anda 9 lira 27 kuruş olan dolar varsayımı 2022 yılın da, şu anda 11 lirada dolar, belki yarın 15 lira olacak. Bu varsayıma, yeni varsayıma göre bütçenin yeniden ele alınması gerekir. Bu şartlarda bu bütçenin görüşülmesi mümkün değildir” diye konuştu.

KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

Usul tartışmaları ardından Bakan Adil Karaismailoğlu, bütçesine dair sunumunu gerçekleştirdi. Kamu -özel sektör ile birlikte çalışmalarını anlatan Karaismailoğlu,“Yatırım harcamalarımızda yüzde 61'lik payla karayolları 1’inci sıra da yer alıyor. Demir yolunun 2013 yılında yüzde 33 olan yatırımlardaki payını 2021 yılında yüzde 48'e çıkardık. Bu oran 2023 yılında yüzde 63,4 olacak. 301,7 milyar TL'lik kamu -özel iş birliği projesini başlattık. Söz konusu yatırımların yüzde 8 2'si tamamlandı. Yapımı devam eden kamu -özel sektör iş birliği projeleriyle 30,3 milyar TL daha yatırımı ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

SORUNLARI GÖRMEDİ

Yatırım portföylerinde 481 proje olduğunu ifade eden Karaismailoğlu,“Bu projelerimizin toplam büyüklüğü 743 milyar TL. Bun da yaklaşık 415 milyar TL’lik nakdi gerçekleşme sağladık. Bunca titiz ve teknik çalışmayı eş zamanlı sürdürebilmek ve ortaya dev eserler çıkarabilmek için uzmanlaşmış geniş bir ekiple çalışıyoruz” diye ekledi. Karaismailoğlu, sunumunun devamında yapılan yolları, köprüleri, demiryollarını anlattı ancak yaşanan sorunlar ve eksikliklere değinmedi.

SAYIŞTAY RAPORLARINI ANLATMADI

2020 yılındaki Sayıştay raporlarına dair söz söylemeyen Karaismailoğlu’nu milletvekilleri eleştirdi. CHP’li Bülent Kuşoğlu, ısrarla Sayıştay bulgularına yanıt verilmesini isterken Bakan Karaismailoğlu, “Reklam yapmadım” dedi.

BAKANI ELEŞTİRDİ

HDP Komisyon üyesi Garo Paylan, çok büyük vergiyle alınan bütçenin kullanıldığını dile getirdi. Paylan, Bakan Karaismailoğlu’nun hesap vermemesini eleştirerek, “Ben Antalya’da domates üreteyim, o yükü Türkiye’n in her yerine yayayım diye bir bakış artık dün yada yok . Tam tersine yerinde üretim, yerinde tüketim üzerine bir bakış var. Sayın Bakan, bu anlamda yeni dönemi yani yeşil devrimi anlayan bir perspektif ortaya koymadınız maalesef” dedi.

YANDAŞLAR KEYİF ÇAYI İÇİYOR

Yapılan köprüler üzerinden eleştirilerini sürdüren Paylan, “Osmangazi Köprüsü'nü yapacağım, güzel ve ‘Milletin cebinden beş kuruş para çıkmayacak’ dedi. Millete bunu taahhüt etti. ‘Beş kuruş para çıkmayacak’ dedi. O zaman euro 2,5 liraydı, 2 liraydı, güzeldi değil mi? Şimdi euro ne oldu? 12 lira. Şimdi yandaşlar keyif çaylarını güzel güzel içiyorlar. Niye? Vatandaş geçse de geçmese de bütçemizden paralar gidiyor. Bak, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bütçesi bura da. Bütçesi kaç para? 45 milyar TL. Kaç para yandaşlara gidiyor? 20 milyar 378 milyon arkadaşlar. Bütçenin neredeyse yarısı. Bak ‘Beş kuruş para gitmeyecek’ dediniz. Bütçenin yarısı yandaşlara gidiyor. O da hangi kurdan hesap etti? 9,27. Dolar şimdi kaç para? 11 lira.

OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ

 Bu kafayla giderse dolar 15 lira ya çıkacak ve Karayolları bütçesinden 30 milyar TL 5 tane yandaşa gidecek. Bu yeter mi? Yetmez. Bu garantili ödemeler yalnızca. Bütçenin geri kalan yarısı kime gidiyor? Yine 5 yandaş müteahhide gidiyor. Neyle gidiyor? İhaleyle mi veriyor Sayın Bakan? Hayır, davet usulüyle veriyor. İstisnai bir yöntemi usul kabul etmiş. Bak, ben bu 25 milyar TL'yle hem Osman Gazi Köprüsü’nü hem Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaptım. Ne oldu? Tapusu bende, elde değil. Londra mahkemelerine gitmenize gerek yok , tapusu bende. Ondan sonra ne yaparım Sayın Bakan? Siz Osmangazi Köprüsü'nden yurttaşlarımızı kaç paraya geçiriyorsunuz? 148 lira araba. Kim verecek bu parayı? Gariban Ahmet amca verebilir mi? Veremez. Yandaşlarınız verir ama zenginleştirdikleriniz verir. O köprüden yalnızca Mercedes, BMW'li yurttaşlarımız geçiyor. Garibanın arabası oradan geçmiyor.

Diyarbakır’ın bütün yollarını Rizeli müteahhitler yapıyor. Niye Diyarbakır’da müteahhit yok mu ya? Niye bütün Türkiye’nin yollarını Rizeli, Trabzonlu müteahhitler yapıyor? Siz Trabzonlusunuz diye bütün müteahhitler Trabzonlu olacak. Niye böyle, niye böyle? “

Bakan Karaismailoğlu, hesap vermesi gerekirken Paylan’ın “Yalan atıyorsun” sözleriyle itham etti. Paylan’da, “Yalanı siz atıyorsunuz Sayın Bakan” dedi.

BAKAN YERİNE PAYLAN’I UYARDI

Komisyonu yürüten Başkanvekili Abdullah Nejat Koçer, Bakan Karaismailoğlu’nu uyarmak yerine HDP’li Paylan’ı uyardı.

PAYLAN’DAN BAKANA: HAYATINIZ YALAN

Karaismailoğlu’nu savunan AKP’li milletvekilleri de HDP’li Paylan’a sataşmada bulundu. Paylan’da, “Siz yalan söylüyorsunuz Sayın Bakan, hayatınız yalan, aynen devam edin” cevabını verdi. Konuşmasına devam eden Paylan’ı Bakan Karaismailoğlu bir kez daha bölerek, iddialara yanıt vermek yerine AKP’lilerin sürekli gündeme getirdiği “Diyarbakır Anneleri” diyerek, kesti. Duruma tepki gösteren Paylan, bakana sert çıkarak, “sen sus, sus bir, sus bir dinle. Sus bir haddini bil” diye konuştu.

Tartışmaların artması nedeniyle verilen 10 dakikalık ara ardından Paylan, bütçeye dair eleştirilerini sıraladı.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler devam ediyor.