Dövizdeki hareketlilik ve seçimden sonra dövizin yükseleceğine dair beklenti, pek çok kişiyi harekete geçirdi. Döviz büroları önündeki ekranlardan dövizin iniş ve yükselişini anlık takip edenler, kur düşüşü oluşunca paralarını dövize çeviriyor. Döviz bürolarının önünde uzun kuyruklar oluşturanların büyük çoğunluğu ise emekliler.

‘YEREL SEÇİMLERDEN SONRA YÜKSEK İHTİMALLE DÖVİZ ARTAR’

Gazete Duvar'ın haberine göre; Emekliliğine az zaman kaldığını ve ev alabilmek için döviz biriktirdiğini söyleyen Safiye Aktaş, “Lise öğrencisi bir çocuğum var. Eşim de, ben de asgari ücretle çalışıyoruz. Oğlumuzun masrafları artmaya başlayınca biz de dövize yöneldik. Eşimin 90 bin lira borcu olduğu için bir müddet döviz alamamıştım. Şimdi dövizde artış olabilir beklentisiyle ben de, kişisel giderlerimi ödedikten sonra kalan parayla döviz almaya karar verdim. Aslında en güvendiğim yatırım altın ama genel seçimlerden sonra olduğu gibi yerel seçimlerden sonra da yüksek ihtimalle döviz artar” ifadelerini kullandı.

'ELİMDE KALAN NAKİTİN NEREDEYSE TAMAMIYLA DÖVİZ ALIYORUM'

Kısıtlı olan alım gücünü korumak için elindeki nakit parayı dövizde tuttuğunu ve döviz yatırımını internet üzerinden gerçekleştirdiğini aktaran Fahrettin Serin, “Ülkemizde çeyrek yılda bile döviz kurunda büyük yükselişler olabiliyor. Benim aylık gelirim ortalama 25 bin lira. Seçimlerden sonra belediyelerin el değiştirmesine göre döviz kurunun değişeceğini ve bir sıçrama olabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden elimde kalan nakitin neredeyse tamamıyla döviz alıyorum. Yükselme olmasa bile Amerikan dolarının Türk lirası karşısında herhangi bir geri çekilme yaşayacağını düşünmüyorum. Yakın çevrem de ağırlıklı olarak altın ve dövize yatırım yaparak parasını korumaya çalışıyor. Ailem de aynı şekilde parasının büyük kısmını altında tutuyor” diye konuştu.

DÖVİZ BÜROSUNA '2 STERLİN VAR MI?' SORUSU

Döviz bürosunun açılışını bekleyen emeklilerden Ahmet Şahin, büro çalışanlarına 2 sterlin olup olmadığını sorduktan sonra sıra beklemeye başladı. 62 yaşında olduğunu, 2 çocuğu 3 de torunu olduğunu söyleyen Şahin, “Bir çocuğum yurtdışına çıkıp kendini kurtardı, kızımın ise 2 çocuğu var. 6 sene önce de sigarayı bırakıp torunlarım için birikim yapmaya başladım. Artık elime ne geçerse dövize çeviriyorum. Olur da ileride dolar yükselirse torunlarımın okul masraflarına katkıda bulunurum. Malum defter, kalem, kitap okul masrafları çok arttı, kızım çocuklara para dayandıramıyor. Ben de katkıda bulunmak için elimden geldiğince döviz alıyorum” diye konuştu.

‘DÖVİZ BÜROLARI ARASINDA ALIŞ-SATIŞ FARKI VAR, TEK TEK SORUYORUM'

Emekli ikramiyeleri ne zaman ödenecek? Emekli ikramiyeleri ne zaman ödenecek?

Döviz bozdurmak için sırada bekleyen Ufkun Kalender ise gıda sektöründe asgari ücretin 3 bin lira üzerinde bir maaşa çalıştığını söyledi. Dört kişilik ailede evin tek çalışanı olduğunu anlatan Kalender, “Evim kendime ait, yoksa geçinemezdim. Borçlarımı kapatmak için euro yükseldiğinde elimde olan dövizi bozduruyorum. Döviz büroları arasında alış ve satışlarda fark olduğu için tek tek sorarak en yüksek alış yapan döviz bürosuna gidiyorum” dedi.

Şu anda herhangi bir döviz yatırımı olmadığını anlatan Kalender, “Yatırım yapacak kadar param olsaydı kesinlikle altın ve dövizi tercih ederdim. Ancak çok borcum var bir an önce kapatmak için döviz yükselmişken bozdurmaya geldim. Dövize yönelmiş olan tanıdıklarımın bir çoğu da ellerindeki dövizleri bozdurdular çünkü onlar da artık ne olacağını ön göremiyorlar” ifadelerini kullandı.

‘EN GÜVENLİ YATIRIM HALA DÖVİZ’

Türk lirasının sürekli değer kaybetmesinin güvensizlik ortamı yarattığını, mevcut ekonominin insanları dövize yönlendirdiğini söyleyen Safa Kaplan, ”Ülkemizde üretim olmadığı için döviz kurunda artış bekliyorum. Döviz ve altın ülkede güvenli yatırım, ailemin büyük kısmı yurtdışında olduğu için döviz ile işim çok oluyor ve hatta aile bireylerinden ülkeye gelen olduğunda dövizlerini de genelde ben bozuyorum. Ben öğretmenim benim çalışma arkadaşlarım da maaş aldıklarında aylık gelirlerinin önemli kısmını dövize yatırıyorlar. Mesela bizim okulumuzdaki matematik öğretmeni okuldan aldığı ücretle geçimini sağlarken özel derslere girerek kazandığı tüm parayla dövize yatırım yapıyor” dedi.

'DÖVİZ BÜROSU AÇILMADAN EMEKLİLER KAPIDA BEKLEMEYE BAŞLIYOR'

Ara vermeden çalıştıklarını anlatan bir döviz bürosu çalışanı, yoğunluk çok fazla artarsa sırada bekleyenleri başka döviz bürolarına yönlendirdiklerini anlattı. İsmini vermek istemeyen bir döviz bürosu çalışanı, “Biz büroyu açmadan emekliler büro önünde beklemeye başlıyor. Bu aralar talep çok yüksek ve özellikle emekliler ile yurt dışından çalışmaya gelenler birikimlerini dövize çeviriyorlar. Bazen öyle sıralar oluşuyor ki başka döviz bürolarına da gidebilirsiniz diyoruz” dedi.

‘20 DOLAR ALMAK İÇİN 20 DAKİKA SIRA BEKLEYENLER VAR’

Kendilerine döviz kurunun ne kadar olacağıyla ilgili çok soru sorulduğunu belirten döviz bürosu çalışanı, “Artışı genelde bizlere soruyorlar ama biz döviz artışıyla ilgili bir şey söyleyemeyiz. Sonuç olarak biz de bilmiyoruz ve yanıltıcı konuşmak istemiyoruz. İnsanların geneli yerel seçimler sonrasında dövizde artış olacağını düşünerek elindeki paraları dövize çeviriyor. 20 dolar alabilmek için 20 dakika sırada bekleyenler var” diye konuştu.

‘İNSANLAR BİRİKİMLERİNİ KORUMAYA ÇALIŞIYOR'

Dövize yönelişin sebeplerini değerlendiren Ekonomist Mustafa Sönmez, insanların enflasyondaki tırmanışa karşı birikimlerini korumaya çalıştıklarını söyledi. Sönmez, “Türk lirası faizini yeterli bulmayanlar, faiz oranında artış olmayacağı beklentisiyle dövize yöneliyor. Ancak Merkez Bankası'nın müdahalesi sonucu faiz artışıyla beraber dövize yönelik kısa süreli bir bekleme söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

‘SON SÖZÜ ENFLASYON SÖYLEYECEK’

Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkez Bankası faizlerini artırma konusunda bir sinyal verdi. Bu durum dövize yönelimin yolunu şimdilik kesti gibi duruyor ancak bütün mesele enflasyondaki tırmanışın sürüp sürmemesi ile ilgili. Türkiye'nin döviz ihtiyacı yani ithalat ve borçların ödenme talebi de dövizi belirliyor. Önümüzdeki aylarda ekonomide büyüme değil de yavaşlama yönünde eğilim olabilir, bu da ithalat talebini azaltır. Tüm bunlar toplamda döviz fiyatını yükseltmek yerine yavaşlatan, hatta yataya yönelten etkenler olur. İktidar yerel seçimlerden sonra piyasayı sıkılaştıran, talebi düşüren sert önlemler alabilir. Esasında son sözü tabii ki enflasyon söyleyecek. İktidar enflasyonu kontrol altına alabilirse dövizde de yavaşlama söz konusu olabilir.”