Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; toplam 25 milyar liralık bölümü yatırım, 25 milyar liralık bölümü ihracat 10 milyarlık bölümü işletme harcamalarıyla ilgili olmak üzere toplam 60 milyar liralık 3 destek paketinin uygulamaya alınacağını açıkladı. Bakan Nebati ayrıca, vatandaşların fiziki altınlarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecekleri bir uygulamayı da 1 Mart'tan itibaren başlatacaklarını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda yeni destek paketinin ayrıntılarını duyurdu.

Nebati öncelikle, yastık altı altın sisteminin ayrıntılarını açıkladı. Nebati, 1 Mart'ta uygulamaya başlayacakları modelin yastık altı birikimleri finansal sisteme kazandıracağını, büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yerli tasarrufların merkeze alınmasını sağlayacağını, yurt içi tasarrufların etkin ve verimli yatırımlara yönlendirilmesini gerçekleştireceğini ve TL cinsi tasarrufların cazibesinin artırılmasını sağlayacağını söyledi.

“1500 ADET ALTIN TESLİM NOKTASI BELİRLENECEK”

Bugüne kadar yastık altı birikimlerin ekonomiye kazandırılması konusunda yeterince yol alınamadığını belirten Nebati, şunları söyledi:

"Bu tasarrufların finansal sisteme kazandırılması hem vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı açacak hem de ülkemizin büyümesine destek verecektir. Bu amaçla bugüne kadarki münferit çabaları toplulaştıracak, 81 ilde en az bir adet olmak üzere, 2022 yılında da bin 500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. Yürütmeye koyacağımız yeni uygulamayla Ahmet amca, Emine Teyze çocuklarının geleceği kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak da geri alabilecekler. Vatandaşlar, altın, repo ve katılım hesaplarına fiziki altınlarını rahatlıkla yatırılabilecekler. Altınların karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanırken aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklardır." 

"KATILIM VE ATILIM VE KAMU MEVDUAT BANKALARI BU İŞİN BAŞINI ÇEKECEK"

Bakan Nebati, fiziki altınların bankalar, platformlar ve kuyumcular aracılığıyla teslim edilebileceğini belirterek, yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı bir sistemi paydaşlarla yerine getireceklerini söyledi.

Takasbank, Borsa İstanbul ve Darphane'nin bankalarla iş birliğini geliştireceğini, altınların ekonomiye kazandırılması yönünde çalışacağını dile getiren Nebati, altınların ülke ekonomisini güçlendireceğini ve finansal sistemi rahatlatacağını bildirdi.

Nebati, katılım bankalarının bu işin önde gideceğini belirtirken, "Katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları bu işleyişteki en önemli araçlar olacak. Alım-satım, çeyrek hesap 1 Mart'tan itibaren, çeyrek katılım hesabı 15 Mart'tan itibaren, altın dönüşümlü TL hesabı ve altın transferi sistemi işlevsel hale gelecek. Fiziki ziynet altın çekimi banka tarafından müşteriye yeni üretim ziynet şeklinde verilecek. Kamu bankalarımız bu işin de önceliğini yapacak" dedi.

"YATIRIM DESTEK PAKETİ 25 MİLYAR LİRALIK BİR PAKET"   

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, toplam 60 milyar liralık 3 destek paketinin detaylarını da paylaştı.

Yatırım Destek Paketi'nin 25 milyar liralık bir paket olduğunu söyleyen Nebati'nin verdiği bilgiye göre, bu paketinin detayları şöyle:

- Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem olacak, azami 96 ay vade yapılacak.

- KOBİ ve KOBİ dışı, orta - yüksek ve yüksek teknoloji üreten sektör firmalarına 1,25 kat kefalet limiti sağlanacak.

- Yatırıma bağlı işletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade olacak.

- Bankalar için faiz oranı 0-24 ay sabit (TLREF yüzde 1) 24 ay üzeri sabit (TLREF yüzde 2) olarak uygulanacak.

- Her bir KOBİ için maksimum kredi limiti 25 milyon TL, büyük firmalar için 100 milyon lira olacak.

"ÖZEL BANKALARIMIZ LÜTFEN HIZLI BİR ŞEKİLDE KOLAYLAŞTIRI ADIMLAR ATSIN"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, özellikle özel bankalara seslenmek istediğini belirterek, onlardan kolaylaştırıcı adımları hızla atmalarını istedi. Nebati, "Özel bankalarımız lütfen hızlı bir şekilde bu işin kolaylaştırıcı adımlarını atsın. Bu işin sıkı takipçisi olacağız" dedi.

"İHRACAT DESTKEK PAKETİ 25 MİLYAR LİRA" 

Bakan, 25 milyar liralık İhracat Destek Paketi'nde de yine 6 ay ödemesiz dönem, azami 18 ay vade olacağını söyledi. Nebati, "İhracatçı olmayan ama ihracat potansiyeli olan tüm KOBİ'ler bu imkândan faydalanacaklar. Kâr payında sabit olarak TL referans yüzde 1 olarak uygulanacaktır" diye konuştu.

"İŞLETME HARCAMALARI DESTEK PAKETİMİZ 10 MİLYAR LİRA OLACAK" 

İşletme Harcamaları Destek Paketi'nin 10 milyar lira olacağını bildiren Bakan Nebati, bu pakete ilişkin de şu bilgileri paylaştı:

"Yine 6 ay ödemesiz dönem azami 24 ay vade. Destek, KOBİ ve KOBİ dışı nakit kullandırma şeklinde uygulanacak. 2 yıl önce dağıttığımız KGF kredilerini biraz tüketime harcadık. Yatırım önceliğimiz bir tarafa gitti, üretim önceliğimiz bir tarafa gitti. Farklı şekilde kullanım da maalesef yaşandı. Buna izin vermeyeceğiz. Üreticinin, imalatçının, ihracatçının, genç girişimcinin hakkını başkalarına kullandırtmayacağız. Sıkı takipçi olacağız. Bunun için faturaların fatura ve sözleşme ile belgelendirme zorunluluğu getirilmiştir. Parayı ver sen karışma yok artık. İşletme sermayesi ihtiyaçları için yalnızca kartlı kullanım şartı bulunmaktadır. Nakit kredi kullanımı yüzde 10 ile sınırlıdır, refinansman amacıyla kullanımı kesinlikle yasaklanmıştır. Amaç dışı kullanım, gerçek dışı beyanlar için özel yaptırım hükümlerimiz de mutlak surette uygulanacaktır."