Rekor üstüne rekor kıran döviz kurları karşısında Türk lirasının erimesiyle ülkede derinleşen ekonomik krizin başlıca göstergesi ekmek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ekmek bile alamayacak insanlar için “askıda ekmek” önerisinde bulunmasının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta sonu Malatya'da "evimize ekmek götüremiyoruz" diyen esnafa, "Bu bana çok abartılı geldi. Al keyif çayı bak, bu çayı iç” yanıtı vermesi, hala ekonomiye dair tartışmaların merkezinde. 

Muhalefetten bu yönde gelen tepkiler üzerine Erdoğan, bugün partisinin grup toplantısı sonrası gazetecilere verdiği demeçte de “Bugün evine ekmek götüremeyen diye bir şey Türkiye'de var mı? Buna inanıyor musunuz?” ifadelerini kullandı.

Siyasetin gündemine yerleşen ekmeğe dair dikkat çekici bir açıklama ise, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’dan geldi.  

Balcı, artan girdi maliyetleri nedeniyle “kaçınılmaz” olduğunu dile getirdiği ekmek zammını karikatür krizi üzerinden fırınlarda kullanılan Fransız menşeli ürünlere yönelik aldıkları boykot kararı ile birlikte açıkladı.

BİR ÇUVAL UNA 3 AYDA 54 TL ZAM

Federasyon’un Ankara'daki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Balcı, son 2 ayda ekmeğin ham maddesi olan un ve diğer girdilerde yaşanan fiyat artışlarından dolayı fırıncı esnafının ciddi anlamda sıkıntıya düştüğünü ifade etti. 

Un fiyatlarının her gün değiştiğine dikkati çeken Balcı, bu durumun daha önce görülmediğini ifade etti. Balcı, bir çuval unun fiyatının temmuz ayında 104 lira olduğunu, bugün 158 liraya kadar yükseldiğini söyledi.

Balcı, "Burada esas üzüntü verici olay, 2002'den bugüne kadar bu gibi artışlar karşısında her zaman devreye giren Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yeterli müdahaleyi yapmakta gecikmiş olmasıdır. Ekim ayında gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla, ithal buğdayın iç piyasada fiyatsal olarak düşmeye sebebiyet vermemesi düşündürücüdür" diye konuştu.

‘FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ;’

Balcı, olağanüstü durumlarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare ederek yaptıkları çalışmalar neticesinde gerçekleştirilen her müdahalede un fiyatlarında gerileme olduğunu belirterek Balcı, şöyle devam etti: "Maalesef bu süreçte bir ayı aşkın süredir Sayın Bakanımızdan bu konuyu görüşmek için randevu talep etmemize karşın görüşmemiz mümkün olmadı. Bizim amacımız sektörün içinde bulunduğu sıkıntıyı dile getirmek ve önerilerimizi sunmaktı. Bu öneriler doğrultusunda alınacak tedbirler karşısında bugüne kadar olduğu gibi un fiyatlarında bir gevşeme olacaktı. İki ay gibi kısa zamanda un ve diğer girdilerin fiyatındaki artışın temel gıda maddesi olan ekmeğimize olumlu yansıması söz konusu değil. Zor durumda olan fırıncı esnafımızın fiyat artışına gitmesi kaçınılmaz olmuştur. Bir fiyat artışı olacaktır. Yetkililere sesleniyorum, gerekli çalışmayı bir an önce yapmaları gerekiyor. Girdi fiyatlarındaki artışları kabullenmek söz konusu olamaz."

BOYKOTA DESTEK

Hz. Muhammed karikatürleri dolayısıyla Fransız mallarına yönelik başlatılan boykot kampanyasına destek vereceklerini açıklayan Balcı, tüm odalara bu konuda genelge gönderdiklerini belirterek, "Bugünden itibaren tek bir ürün dahi kullanılmamasını talep ediyoruz. Hatta bu ürünleri alıp satan işletmelere yerli ürün kullanmaları için tavsiyelerde bulunuyoruz. Fransız menşeli ürünleri boykot noktasında fırıncı esnafı elinden gelen desteği bugünden itibaren verecektir" dedi.