Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Urfa Viranşehir'de konuştu. Enflasyon oranlarına ilişkin açıklamada bulunan Nebati, "Enflasyonla nasıl mücadele edileceğini en iyi bilenlerdeniz. Bu günler geçecek. Bugün karamsarlık yayanlar, insanların moralini bozmaya çalışanlar, Türkiye'yi şikayet edenlere sesleniyorum: Bu ülke hiç kimseye eyvallah etmez" diye konuştu. Enflasyon sorununu çözecekleri iddiasını yineleyen Bakan Nebati'nin "20 yılda hangi problemi çözmedik" söylemi ise düşündürdü.

Bakan Nebati'nin bir başka dikkat çeken söylemi ise "Millet Türk Lirası'nın gücünün farkına vardı" sözleri oldu. Nebati, döviz kurlarındaki yatay seyre ilişkin "Millet, Türk Lirası'yla iş yapmanın güzelliğini yaşamaya başladı. Girişimcilerimiz iş yaparken enflasyon üzerindeki bir faizle değil, enflasyonun çok ama çok altında oranlarla iş yapmayı öğrendi. Millet Türk Lirası'nın gücünün farkına vardı" diye konuştu.

Bakan Nebati, hafta içi Fransa'da yabancı yatırımcılara seslenirken, "Bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda Cumhurbaşkanımız var rahat olun, mevzuatı da değiştiririz" ifadelerini kullanmıştı. Bugün de "Yatırımcının önünü kesenlerle mücadeleye etmeyi biliriz" diyen Nebati, "Bürokratik engeller çıkaranların önünde biz duracağız" ifadelerini kullandı.

TARIMSAL ÜRETİMİN PATLAMA YAPACAĞINI İDDİA ETTİ

Tarımda girdi maliyetlerinin katlanarak artması, yanlış uygulanan tarım politikaları gibi nedenlerle tarımsal üretimde düşüşün daha da derinleşeceği gözlenirken Bakan Nebati, tarım üretiminin patlama yapacağı iddiasında bulundu:

"Biliyorsunuz gıdada KDV'yi yüzde 1'e düşürdük. Tarımsal abonelerde yüzde 8'e düşürdük. Ve en önemlisi güneş enerji santralleriyle size net olarak bir şey söyleyeyim; 3 yıl içerisinde enerji ihtiyacı tarımsal abonelerde sıfırlanmış olacak. Yetmez, ürettiğiniz fazla elektriği de satacaksınız Allah'ın izniyle. Çiftçilerimiz 3 yıl için 'elektriğim kesildi, faturamı karşılayamıyorum, yüksek geldi' demeyecek. Size yarın açıklayacağımız koşullarla öylesine imkanlar vereceğiz ki. Türkiye, Şanlıurfa Viranşehir'de güneşe ihtiyacı olan yerde güneş enerjisini kendisi üretecek ve ürettiği enerjiyle de tarımsal üretimde inşallah patlama yapacak. Bin megavatlık HES tesisi kurulması durumunda 2 yılda Türkiye ihtiyaçlarını karşılıyor ve 8 milyon dekar alanı sulamaya açmış olacağız yapacağımız yatırımla. Gerek Tarım Kredi Kooperatifi gerek diğer alanlarla her türlü yatırımlar devam edecek."

GİRİŞİMCİLERİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRMA VAADİ

Fransa'da yabancı yatırımcılara seslenirken, "Bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda Cumhurbaşkanımız var rahat olun, mevzuatı da değiştiririz" ifadelerini kullanan Nebati bugün de benzer söylemlerine devam etti:

"Tekraren söylüyorum; yatırımcımızın önünü kesenlerle mücadele etmesini biliriz. Aynen söylüyorum bürokratik engeller çıkaranların önünde biz duracağız. Cumhurbaşkanımızın bürokratik oligarşiye açtığı savaşta bizi en öndeki akıncılar olarak görebilirsiniz. Hiç kimse bu ülkede yatırım yapacak yatırımcıların, girişimcilerin önünü kesemez, engel koyamaz. Bu engellerin önünde biz dururuz. Gerek kamu özel işbirliği, gerek kamu yatırımlarıyla bunları biz yapacağız."

NEBATİ'NİN ENFLASYONLA MÜCADELE SİLAHI: ALLAH'IN İZNİ, DUALAR...

Rekordan rekora koşan enflasyon, şubat ayında TÜİK'e göre 54,44, ENAG verilerine göre ise yüzde 123,80 açıklanmıştı. Enflasyon sorununu çözeceklerine dair iddiaları yineleyen Nureddin Nebati'nin  "20 yılda hangi problemi çözmedik?" sözleri düşündürdü.

"Zorluklar yaşıyoruz. Şu anda dünyada emtia fiyatları, petrol fiyatları yükseliyor. Geçen 2 yıl boyunca yansıtmamaya gayret ettik ve Türkiye dünyada kendisini pozitif olarak ayrıştıran en önemli ülkelerin başında geldi. Dünya küçülürken büyüdü, 2021'de yüzde 11'lik çift haneli büyüme sağladı. Şu anda enflasyonun baskısı altındayız. Çözeceğiz. 20 yılda hangi problemi çözmedik? Daha devasa problemlerin üstesinden geldik. Allah'ın izni, sizlerin dualarıyla bunların üstesinden geleceğiz. Çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz ve enflasyonla nasıl mücadele edileceğini en iyi bilenlerdeniz, bu günler geçecek. Unutmayın her zorluktan sonra bir kolaylık vardır."

ENFLASYONA YÖNELİK ELEŞTİRİDE BULUNANLARA "BU ÜLKE ALLAH'IN İZNİYLE KİMSEYE EYVALLAH ETMEZ" DEDİ

"2 yıl önce salgın başladığında 'bu ülke öldü, bitti' diyenler, 2 yıl içindeki büyümeyi gelişmeyi görenler kafalarını duvarlara vurdular. Ama merak etmeyin bugün karamsarlık yayanlar, bugün insanların moralini bozmaya çalışanlar biz Londra'ya gidip alnımızın akıyla Türkiye'ye yatırım çekmeye çalışırken, Türkiye'yi şikayet edenlere sesleniyorum; biz güçlü bir ülkenin temsilcileriyiz ve bu ülke Allah'ın izniyle kimseye eyvallah etmez ve dilenmez. Biz güçlü ülkenin medeniyetine sahip olan geçmişten gücünü bilen bir ülkenin temsilciyiz, zorluklar önünde baş eğmeyiz. 2 yıl boyunca nasıl yanıldılarsa bundan sonra da yanılacaklar."

"DÖVİZ FİYATLARI MAKUL GİDİYOR, MİLLET TÜRK LİRASININ GÜCÜNE VARDI"

"Türkiye ekonomi modeli bir gerçeklikti ve dünya şu anda bu modeli izlemeye almış durumda. Döviz fiyatları makul gidiyor bu defa başladılar sormaya niye makul gidiyor ne yapıyorsunuz? İnanç var inanç. Millet, Türk Lirası'yla iş yapmanın güzelliğini yaşamaya başladı. Girişimcilerimiz iş yaparken enflasyon üzerindeki bir faizle değil, enflasyonun çok ama çok altında oranlarla iş yapmayı öğrendi. Millet Türk Lirası'nın gücünün farkına vardı. Şu zor günler geçecek, enflasyonun üstesinden geldiğimiz gibi şu karamsarlarında üstesinden gelmeyi millet bilir.