Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Türkiye ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adlı paramiliter grupların kontrolünde bulunan Kuzey-Doğu Suriye’nin Efrîn kentindeki zeytinlerin yağmalanmasın ve sanayi bölgesindeki tesislerin sökülerek getirilmesine dair Meclis’e araştırma önergesi sundu. Kenanoğlu, önergesinde bir bakanın kardeşi ile bir gazetenin Ankara temsilcisinin eşinin içinde olduğu belirtilen yağmanın araştırılmasını istedi. 

KAÇAKÇILIK SUÇU

HDP Meclis Grubu adına verilen önergede, “Suriye’deki bir sanayi bölgesinde bulunan fabrikaların çok üst düzey bir kişinin kardeşi ile bir gazetenin Ankara temsilcisinin iş insanı olan eşinin yağlamayı yapan şirketin sahipleri olduğu belirtilmektedir. Türkiye sınırları dışında, Suriye’de yaşanan savaş atmosferinde bir sanayi bölgesinde bulunan tesislerinin sökülüp Türkiye’ye getirilmesi uluslararası kaçakçılık suçu kapsamına girmektedir” denildi. 

YAĞMACILAR ARAŞTIRILSIN

Önergenin gerekçe kısmında ise, şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu bölgede yasadışı petrol ve zeytinyağı ticaretinin yoğun bir şekilde aktif olduğu, Suriye’nin kuzeyinde çıkan petrollerin ABD şirketleri ile Barzani yönetimine, oradan da Türkiye’ye getirildiği de iddialar arasında yer almaktadır. Zeytinyağı yağması ile birlikte Zeytin ağaçlarının dahi sökülüp Türkiye’ye getirilip satıldığı, bu işi yapanın da bir bakanın kardeşi olduğu iddialar arasında yer almaktadır. Suriye’nin en önemli sanayi tesislerinin bulunduğu bölgeden fabrikaların sökülmesi ve zeytinyağının yağmalanarak Türkiye’ye getirilmesinde rol oynayan devlet yetkilisi yakınları ile özel şahısların/firmaların kim veya kimler olduğunun araştırılması, suç işleyenlerin tespit edilebilmesi ve yargılanabilmesi amacıyla bir araştırma komisyonunun kurulmasını çok önemli ve gerekli görmekteyiz.”