Avrupa Parlamentosu (AP)  Kürt Dostluk Grubu Üçlü Koordinasyon üyeleri François Alfonsi (Yeşiller/EFA Grubu), Andreas Schieder (Sosyal Demokat Grubu) ile Nicolaj Villumsen (GUE/NGL Grubu) tarafından Şengal’in durumuna ilişkin mektup yazıldı.

Mektup, Irak’ın AB nezdindeki Büyükelçisi Sadiq Alrikabi, AP’nin Irak’la İlişkiler Delegasyonu Başkanı Parlamenter Sara Skyttedal ile AP Irak Raportörü Mick Wallace’e gönderildi. Şengal’deki Demokratik Özerk Yönetimi’nin de bilgilendirileceği belirtildi.  

Irak merkezi hükümetiyle Şengal halkı arasında yaşanan krizin bölgenin istikrarı ve halkın refahı için tehlikeli olduğu vurgulanan mektupta, Êzidî Kürtlerin yaşadığı soykırıma dikkat çekidi. Êzidî Kürtlerin kendi kültürleri, dini ve tarihi miraslarına sahip oldukları, son olarak 2014’te DAİŞ çetelerinin “74’üncü ferman”ına maruz kaldığının hatırlatıldığı mektupta, sonrasında Êzidîler için güvenli yaşamın ciddi önem kazandığının altı çizildi.

Şengal’de Êzidî toplumunun kendi özerk yönetimini oluşturduğunun ifade edildiği mektupta, demokratik yönetim, asayiş güçleri, YBŞ ve YJŞ’nin bu yönetimin parçaları olduğu belirtildi.

Irak hükümetinin Şengal’deki özerk yönetimin lağvedilmesi yönündeki taleplerinin çoğulculuk ve demokrasi anlayışına uymadığına işaret edilen mektupta, bu taleplerin Bağdat ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) kontrolündeki Federe Kürdistan Bölgesi hükümeti arasında varılan bir anlaşmaya dayandığı hatırlatıldı.

Mektupta, KDP’nin 2014’teki DAİŞ katliamında sorumluluğu olduğu ve bu nedenle Êzidî toplumunun KDP’yi kesinlikle kendi temsilcileri olarak görmediğinin altı çizildi.

Şengal’in kendi kendini yöneten bir bölge olmasının önemine işaret edilen mektupta, hali hazırda oluşturulan özerk yönetimin tanınması çağrısı yapıldı. Mektupta, 9 Ekim’de KDP ve Bağdat hükümeti arasında varılan anlaşmanın Şengal’deki yönetimi de içerecek şekilde yeniden müzakere edilmesi de isteniyor.(MA)