ABD ve Avrupalı ülkeler İran ile yeni bir nükller anlaşma hedefiyle Viyana'da müzakereler yürütürken 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) İran'ın zenginleştirilmiş uranyum üretimine başladığını duyurdu.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Tahran IAEA'ya yaptığı bilgilendirmede, söz konusu uranyumun araştırma reaktöründe kullanılmak üzere üretildiğini belirtti.

İngiliz, Fransız ve Alman yetkililer İran'ın bu hamlesinin, 2015'te sona eren nükleer anlaşma görüşmelerine gölge düşürebileceğini kaydetti. ABD "talihsiz bir geri adım" yorumu yaptı. 

İngiltere, Fransa ve Almanya'nın yayınladığı ortak bildiride "İran'ın sivil amaçlarla zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyacı bulunmamaktadır. Fakat bu malzeme nükleer silah üretimi için kritik bir öneme sahiptir" ifadeleri yer aldı.

Üç ülke İran'ı Viyana'daki müzakerelerde masaya geri dönmeye davet etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da müzakerelere geri dönmek için bir zaman sınırı olmadığını fakat İran'ın nükleer ilerlemesinin, ABD'nin müzakerelere dönme isteğini etkileyebileceğini söyledi. 

Nükleer, yaptırımlar ve Viyana müzakereleri

Nükleer anlaşma olarak anılan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) anlaşması İran'ın nükleer programına kısıtlamalar getirerek nükleer silah geliştirmesini zorlaştırıyordu.

Anlaşmaya uyulması karşılığında ABD ve Avrupalı taraflar İran'a yönelik ekonomik yaptırımları kaldırmakta uzlaşmıştı.

ABD eski Başkanı Donald Trump 2018'de aldığı kararla ABD'yi anlaşmadan geri çekti ve İran'a yaptırımları yeniden masaya sürdü. İran'ın kısıtlamaları ihlal etmesi de anlaşmanın zora girmesinde etkili oldu.

ABD Başkanı Joseph Biden, Trump yönetiminin yaptırımlarını sürdürmekle birlikte, anlaşmayı yeniden devreye sokma arayışında.

ABD ve Avrupalı taraflar anlaşmayı onarma hedefiyle Viyana'da müzakereler yürütüyor. Nisan 2021'de başlayan görüşmeler 20 Haziran'da belirsiz bir tarihe ertelendi.

Tahran: Yeni bir yakıt sayfası üreteceğiz

İrna'nın haberine göre İran'ın BM Viyana Daimi Temsilcisi Kazım Garipabadi, IAEA'nın Tahran reaktöründe kullanılmak üzere silisit yakıt sayfası üretme planının 9 gün önce IAEA'ya bildirildiğini ve operasyonel çalışmalarının hemen başladığını söyledi. Gazetecilere konuşan Garipabadi, "Silisit yakıt, teknolojisi yalnızca birkaç ülkede bulunan modern bir nükleer yakıt türüdür" dedi. Yeni süreçte, yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum kullanılarak yeni bir yakıt sayfası üretileceğini dile getiren Garipabadi, "Yeni süreçte yeni bir yakıt sayfası üretmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.