Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya (Meğr) köyünde yaşayan ve 11 Ocak'tan itibaren kendilerinden haber alınamayan Hurmuz ve Şimuni Diril çiftinden Şimuni Diril’in cansız bedenine 20 Mart’ta ulaşılmıştı. Hürmüz Diril’den ise hâlâ haber yok. Hurmuz Diril’in kuzeni Apro Diril, Hurmuz ve Şimuni Diril çiftinin PKK tarafından kaçırıldığını iddia etmişti. Hürmüz ve Şimuni Diril’in oğulları Peder Remzi Diril, Agos Gazetesi’ne verdiği röportajda,  Apro Diril’in yalan söylediğini belirtti. 

En son yılbaşında annesi ile konuştuğunu belirten Diril, “Ona 8 Ocak’ta orada olacağımı söyledim biz konuşurken hat kesildi. Belki de annem ayın 8’inde orada olacağımı anlamamış bile olabilir. Maalesef yoğun programımdan dolayı ayın 8’inde orada olamadım. En son 7 Ocak 2020 akşamı kardeşim konuştu. 8 Ocak’tan sonra anne ve babamızdan haber alamadık. Ben de ayın 12’sinde akrabalarım ile birlikte köye gittim. Anne ve babam evde değillerdi. Evde her şey düzgün olduğundan hiçbir şeyden şüphe etmedim. Babamın kuzeni Apro Diril’e gidip anne ve babamın nerede olduğunu sordum. Apro ‘Biz gideceğiz, hayvanlara sen bak’ dediklerini söyledi. Akrabalarımla birlikte dönmelerini bekledim. Daha sonra bu akrabalarımla anne ve babamı aramaya çıktık. Bulamayınca Jandarmaya haber verdik” dedi. 

‘KAYIP HABERİNİ BİZE VERMEDİ’

Anne ve babasından başka köyde sadece babasının kuzeni Apro’nun olduğunu sözlerine ekleyen Diril, Apro’nun kendilerine anne ve babasının kayıp olduğu haberini vermediğini söyledi. “Ben 12 Ocak Pazartesi günü köye ulaştığımda 11 Ocak Cumartesi günü üç kişi tarafından götürüldüklerini söyledi” diyen Diril, daha sonra olayın 11 Ocak’ta değil 8 Ocak’ta yaşandığını öğrendiğini ifade etti. Apro’nun tüm ifadelerinin bir biri ile çeliştiğini dile getiren Diril, birinci ifadesinde 2 erkek bir kadının gelip anne ve babasını götürdüğünü söylediğini ikinci ifadesinde ise çok farklı şeyler söylediğini belirtti. 

‘APRO BİZİ TEHDİT EDİYOR’ 

Kasım ayında anne ve babasının kendisine “Apro bizi tehdit ediyor” dediğinin altını çizen Diril, “Üstelik bir kere değil bunu birkaç kez yaptığını söyledi. Elimizde belgeler ve ifadeler var. Kimseye iftira atmıyoruz. Şahitlerimiz var. Düşünün neden Mart ayına kadar kimseye bir şey söylemedik? Belgeleri bekledik. Şimdi daha rahat konuşabiliyoruz tabii” dedi. 

TEHDİDİN NEDENİNİ AÇIKLADI

Apro’nun neden tehdit ettiğini ise Diril şu sözler ile açıkladı: “Birincisi, 1993’te oğullarının kaybolmasından babamı sorumlu tutuyordu. Babam Apro’nun eşi Meryem Diril’in kendisinden İstanbul’da bulunan oğlunu aramasını, köye geri dönmesini söylemesini istediğini söylemişti. O da arayıp ‘köye dön’ demiş. İki kuzen İstanbul’dan dönerken kayboldular. Babam olayı sahiplendi, avukatlar tuttu ve davalarını takip etti. Babam bu davayı AİHM’ne kadar gönderdi.

İkincisi, babalarımız daha evvel sınır konusunda kavga etmiş ve toprağı bölüşmüş.  Biz evimizi yaparken onların biraz toprağına girdik. Çünkü inşaatı yapan adam bu toprağın ev yapmaya daha müsait olduğunu söyledi. Onlara haber yolladık ‘ya toprak, ya para size ödemeye hazırız’ dedik.

2019 Mayıs ayında Apro Diril anne ve babamın bulundukları eve ateş açtı. 5 el ateş etti. Evde çocuklar yatıyordu, Allah’tan birine denk gelmedi. Şahitlerimiz var. Mahkemedeki ifadesinde  ‘Ben alkollüydüm’ dedi. Sabah sabah kim içer?”

ŞEBEKELER NEDEN KESİLDİ? 

7 Ocak’tan sonra köydeki telefon şebekelerinde kesinti yaşandığı iddia edildiğini, telefon şebekelerinin incelenmesini ve kesintinin doğru olup olmadığının bildirilmesini istediklerinin altını çizen Diril, “Apro Diril’in HTS kayıtlarının incelenmesini istiyoruz. Apro Diril neden bana ilk olarak anne ve babamın ona ‘Biz gideceğiz, hayvanlara sen bak’ dediğini söyledi? ‘Gittiler’ dedi ve daha sonra ifadesini neden değiştirdi? Apro’nun arkadaşlarından İsmail’in araştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Herkes o bölgede dolaşmaya korkarken İsmail sıklıkla nasıl ve neden bizim köye geliyor? Babamın dayısı, Apro’nun amcası Mete Diril babamı neden tehdit etti ve ‘Seni bu köyde barındırmayacağım’ dedi?” diye belirtti. 

Babasının neden bulunmadığına ilişkin ise Diril, “Eğer Apro’nun dediği doğruysa annem ve babam PKK tarafından kaçırıldıysa, nereye götürüldüklerini bilmiyoruz. Bilmediğimiz çok şey var: Her şey Apro’nun ifadelerine bağlı” şeklinde konuştu.