Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) Mardin'in Kızıltepe ilçesinde köylerde mısır ekimine başlayan çiftçilerin trafolarını sökmeye başladı. Çiftçilerin borçlarını gerekçe gösteren DEDAŞ ekipleri, jandarma eşliğinde köylere baskın düzenlerken, çiftçilere ait trafoları vinç yardımı ile sökerek, trafo merkezine götürdü. Kızıltepe'ye bağlı Şenyurt (Dirbesîyê) köyüne giden ekipler ile köylüler arasında tartışma yaşandı. Köylüler trafoların yerinden sökülmesine karşı çıkarken, jandarma yardımı ile ekipler trafoları söktü. Yapılanın kanunsuz olduğunu söyleyen köylülere ise, "Gelip müdür ile görüşün" şeklinde cevap verildi. 

Trafoları kendi imkanları ile aldıklarını ve aboneliklerinin olduğunu belirten köylüler, DEDAŞ tarafından kendilerine gönderilen faturaların yüksek meblağlar içerdiğini belirtti. DEDAŞ ile bu yüzden mahkemelik olduklarını belirten köylüler, mahkeme sürecinin devam ettiğini, trafolara dokunulamayacağı konusunda defalarca mahkemelerden karar çıktığını hatırlattı. Mısır ekiminin devam ettiğini belirten köylüler, DEDAŞ yetkililerinin suç işlediklerini bilmelerine rağmen kasıtlı hareket ettiğini dile getirdi. 

DEDAŞ'TAN AÇIKLAMA

Öte yandan DEDAŞ ve bağlı Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ. (DEPSAŞ) da yaptığı açıklamada 1 Temmuz tarihi itibari ile borçlarını ödemeyen çiftçilerin elektriklerinin ana trafodan kesileceğini duyurdu. Açıklamada borcu olmayanlar için jeneratör kurulacağı belirtilerek, mağduriyetlerin önüne geçileceği savunuldu. 

YÜZLERCE KÖY ELEKTRİKSİZ BIRAKILMIŞTI

Önceki yıl da Mardin ve ilçelerinde benzer uygulamaya gidilmiş, yüzlerce köyün elektriği ana trafodan kesilerek, borcu olanlar da olmayanlar da birlikte cezalandırılmıştı. Yüzlerce köye 2 ayı aşkın süre boyunca elektrik verilmemesi ile birlikte köylülerin elektriğe bağlı içme suyu şebekeleri de çalışmamış, köylüler elektriksiz ve susuz bırakılmıştı. 

MAHKEME 'KANUNA AYKIRI' DEMİŞTİ

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yapılan kesintileri "mevzuata uygun" diyerek savunurken, mahkemeler ise kanuna aykırı olduğuna karar vermişti. Söz konusu durum ile ilgili köylülerin yaptıkları suç duyurusu üzerine kesintilerin kanuna aykırı olduğuna mahkeme tarafından karar verilmiş, DEDAŞ Mardin İl eski Müdürü Mehmet Bulut ile Kızıltepe İlçe eski Müdürü Kenan Polat hakkında "Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının hukuka aykırı davranışla engellenmesi" suçundan  ayrı ayrı 100 yılı aşan hapis cezası istemi ile dava açılmıştı.