Pandemiye yol açan korona virüsünün ilk saptandığı yer olan Wuhan'da, geçen yılki katı karantina tedbirlerinin ardından normalleşme süreci bu kez binlerce kişinin katıldığı bir müzik festivaline yansıdı. Binlerce genç, Wuhan Strawberry Müzik Festivali'nde biraraya geldi.

Beş günlük İşçi Bayramı tatilinin ilk iki gününde düzenlenen festivalde, belirli önlemler alınsa da hayat büyük ölçüde eskisi gibiydi.

Çin hükümetinin 270.41 milyon doz aşı yapıldığı açıklamasıyla eş zamanlı olarak, binlerce kişi festivalde buluştu. Geçtiğimiz sene online olarak düzenlenen festivalin ilk gününde, bu yıl 11 bin kişinin girişine izin verildi.  Bazı katılımcıların maske taktığı, bazılarınınsa takmadığı görüldü.

23 yaşındaki öğrenci Gao Yuchen, Reuters ile söyleşisinde "Bugün olduğumuz yere gelmek kolay olmadı. İnsanlar çok büyük bir çaba harcadı ve büyük bir bedel ödedi. Bu nedenle, festivalde olmaktan çok heyecanlıyım" dedi. 

Virüsün ilk ortaya çıktığı yer olan Wuhan, iki aydan uzun süre dünyanın ilk Covid-19 karantinasını yaşamıştı. Son derece sıkı kuralların ardından kentteki vakalar sıfırlanırken, dünyanın büyük kısmının hâlâ karantinada olduğu dönemde Wuhan'da düzenlenen partiler dikkat çekmişti.

Gelinen noktada Çin'deki vaka sayıları neredeyse sıfırlanmış durumda. Ülkede cuma günü 16 yeni vaka tespit edildi. Yeni vakaların hepsinin ülke dışından gelen kişilerde görüldüğü açıklandı.

Çin'in resmi verilerine göre, ülkede şu ana dek toplamda 90 bin 671 korona virüsü vakası görüldü. Ölü sayısı ise birçoğu Wuhan'da olmak üzere, 4 bin 636.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun bugün açıkladığı verilere göre, ülkede yapılan aşı sayısı ise 270.41 milyon doz. Pekin yönetiminin cumadan bu yana 5.34 milyon kişiyi daha aşıladığı belirtildi