ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail hükümetine uluslararası desteğin azaldığına işaret ederek hükümetin değişmesi gerektiğini söylemesi dikkat çekti. 

ABD Başkanı Joe Biden'den İsrail karşıtı protestolara ilişkin açıklama ABD Başkanı Joe Biden'den İsrail karşıtı protestolara ilişkin açıklama

Washington’da kampanya bağışçıları için düzenlenen bir etkinlikte konuşan ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in ABD ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere “dünyanın çoğundan” destek aldığını söyledi. Biden, “Ancak ayrım gözetmeksizin yapılan bombalamalar nedeniyle bu desteği kaybetmeye başladılar” dedi. Netanyahu’nun aşırı sağ partilerin hakim olduğu hükümetini değiştirmesi gerektiğini söylediğini belirten Biden ayrıca İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun İsrail’in bağımsız bir Filistin devletine “Hayır diyemeyeceğini” de ekledi. Netanyahu, "Bölgeyi birleştirmeye başlamak için elimizde bir fırsat var ve onlar hala bunu yapmak istiyorlar. Ancak Bibi'nin (Binyamin Netanyahu) bazı hamleler yapması gerektiğini anladığından emin olmalıyız ... Filistin devleti yok diyemezsiniz." ifadelerini kullandı.

Biden, dün Yahudilerin Hanuka Bayramı dolayısıyla Beyaz Saray’da düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, “Hamas’tan kurtulana kadar İsrail’e askeri destek vermeye devam edeceklerini” söyleyerek “Ama çok dikkatli olmalıyız. Tüm dünyanın düşüncesi bir gecede değişebilir. Bunun olmasına izin veremeyiz” demişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bu hafta İsrail’e gidecek. Savunma Bakanı Lloyd Austin de önümüzdeki hafta Ortadoğu’yu ziyaret edecek. Austin, Pentagon’un ABD’nin İsrail’e desteğini göstermeyi ve aynı zamanda Gazze’de daha fazla sivil kayıptan kaçınılması gerektiğini vurgulamayı amaçladığını söylediği bir ziyaret için önümüzdeki hafta İsrail’e gidecek.

ABD BM GENEL KURULUNDA ACİL ATEŞKES TASARISINI REDDETTİ

Gazze'de acil ateşkes talebiyle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulda oylanan karar tasarısı, 193 ülkeden 153'ünün desteğini alırken, ABD ve İsrail başta olmak üzere Avusturya, Çekya, Guatemala, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine ve Paraguay tarafından reddedildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bini aştı. Birleşmiş Milletler, açlıkla karşı karşıya olan Gazzelilere savaşın yoğunluğu nedeniyle yardım dağıtımının büyük ölçüde durduğunu belirtiyor.