Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart seçimlerine sayılı günler kala Riha'da çalışmalarına devam ediyor. Kürt siyasetçi Leyla Zana’nın da katıldığı seçim çalışmaları Riha'nın Pirsûs ilçesinde sürdü. 

Heyet kırsal Aligor Mahallesi’nde Leyla Zana adına yazılan Kürt sanatçı Şehriban'ın seslendirdiği "Her bijî Leyla" kilamıyla karşılandı. Karşılamaya katılanlar PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sözü olan "Milyonlarca insanı dört duvar arasına sığdıramazsınız" pankartıyla, "Orhan Doğan ve Vedat Aydınların yoldaşı hoşgeldin" dövizi açtı. Heyet partililer ile birlikte araç konvoyu ile ilçe merkezinde bulunan DEM Parti seçim bürosuna geçti. Konvoyun geçtiği sokaklarda yurttaşlar zafer işaretleri ile destek verdi. Burada yapılan halk buluşmasına DEM Parti Riha Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Gülşen Özer, yerine kayyım atanan Pirsûs Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, önceki dönem Riha Milletvekili Ayşe Sürücü, Amed eski Milletvekili Çağlar Demirel, Riha Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Pirsûs belediye eşbaşkan adayları Müslüm Baran ile Ayten Kaya ve binlerce partili katıldı.

‘DİRENDİK, MİLYONLARA ULAŞTIK’

Pirsûs Belediye Eşbaşkan adaylarının halkı selamlayan konuşmaları ile başlayan buluşmada konuşan Leyla Zana, “Biz büyük coşkuyla bir topluluk yarattık. Biz bir topluluğuz. Pirsûs, biz ilk önce 6 kişiydik. Küçük bir topluluktuk. Direndik, direndik ve milyonlara ulaştık. Bu coşku tüm iktidarları korkutuyor” dedi. 

‘KOBANÊ DÜNYA İNSANLIĞININ ONURLU ŞEHRİDİR’

Pirsûs’un Kuzey ve Doğu Suriye’nin Kobanê kenti ile komşu olduğunu hatırlatan Zana, “Biliyorsunuz ki sol tarafımızda Rojava var. Onların da Newroz’unu kutlayalım. Rojava, bu coşku senin sanatının, mücadelenin coşkusudur. Kobanê sadece bir Kürt şehri değildir. Dünya insanlığının onurlu şehridir. Kobanê direnişiyle dünya onurunu kurtardı. Kobanê tüm barbarlığa ve saldırılara rağmen güçlü bir direnişle dünyaya dedi ki ‘İnsanlığın onuruna böyle sahip çıkılır.’ Selam olsun Kobanê’ye" dedi. 

33 Türkiyeli gencin katledildiği katliamı kınayan Zana, "Kobanêli çocuklara oyuncak götürmek istediler. Bundan daha insani ne olabilir ki? Kardeşlik ruhuyla buraya geldiler. Ve bu topraklarda yaşamlarından oldular. Her birini saygıyla selamlıyorum. Sosyalist kardeşlerimizin anısı mücadelemizde yaşayacaktır. Sosyalizmin ana karakteri ezilen halkın yanında olmaktır. Ondan bir şeyler almak değil, bir şeyler vermektir. Bütün sosyalist kardeşlerime sesleniyorum, gerçek sosyalizm en iyi yönetim biçimidir. Ama ezilen bir halk varsa ve hiçbir şeye sahip değilse, güçlü ve şeffaf bir iradeye sahipse, beklentimiz bu 33 arkadaşın anısına saygıyla yaklaşmaktır. Onlar hayatlarını bu uğurda verdiler. Bu olay açığa kavuşmadan, bu barbarca saldırının failleri ortaya çıkarılmadan, AKP iktidarı töhmet altındadır. Bu dünyada da öbür dünyada da bunun hesabını sormalıyız” diye konuştu. 

‘ÜÇÜNCÜ YOL İLE İRADENİZE SAHİP ÇIKIN’

AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın akraba ve korumalarının saldırısında eşi ve iki oğlunu kaybeden ve 6 yıldır adalet mücadelesi veren Emine Şenyaşar’ın yaşadıklarına dikkat çeken Zana, “Üç tane çocuğunu kaybetti ve hala ‘adalet’ diyor. Bu anne tek başına yıllarca üzerinde Adalet Sarayı yazan ama özünde zulüm sarayı olan yerlerde nöbet tutuyor. Adalet peşinde koşan kıymetli annem, sen bu eylemi başlattın ama biz her alanda bu mücadeleni sürdüreceğiz. Tek talebin adalet oldu. Bu halk sadece adalet istiyor. Tüm halklarla birlikte eşit bir yaşam sürmek istiyoruz. Bu nedenle iradenize sahip çıkın. Üçüncü yol ile iradenize sahip çıkın. Varlığınızla iradenize sahip çıkın” ifadelerini kullandı. 

33 DÜŞ YOLCUSU ANILDI

Konuşmanın ardından Zana ve beraberindeki heyet 2015 yılında Kobanê’ye oyuncak götürmek isterken DAİŞ’in bombalı saldırısında katledilen 33 Düş Yolcusu’nu anmak için Amara Kültür Merkezi’ne geçti. Katliamın yaşandığı noktaya çiçek bırakan Zana, devamında şunları söyledi: “Sevgili yoldaşlar, sizler genç egitler, sizler gerçek enternasyonalist ruhu taşıyordunuz. Çok hümanist ve insani bir şekilde ezilen Kürt halkının yanında yer aldınız. Onların çocuklarına oyuncak getirdiniz. Bu halkın vefalı çocukları sizleri asla unutmayacak. An be an sizi mücadelelerinde yaşatacak. Siz rahat uyuyun, siz kardeşliğin gerçek sembollerisiniz. Sizi saygı ile anıyorum. Aydınlık içinde kalın.” 

Kobani Davası’nda beraat eden Ayhan Bilgen’den ilk açıklama: Hedef haline getirildim Kobani Davası’nda beraat eden Ayhan Bilgen’den ilk açıklama: Hedef haline getirildim

Zana'nın programı Wêranşar halk buluşmasıyla devam edecek. 

Wêranşar’da halk buluşmasında konuşan Kürt siyasetçi Leyla Zana, Üçüncü Yol’un tüm inanç ve kavimlerin bir arada yaşayabileceği ortak bir yaşamı simgelediğini belirterek, “Kürtler Medine dilencisi değil. İçi boş sözlere kanmayın” dedi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Riha'da seçim kampanyasına hız verdi. Kürt siyasetçi Leyla Zana’nın katıldığı seçim çalışmaları Riha'nın Wêranşar ve Serêkaniyê ilçelerinde devam etti. DEM Partililer, seçim kampanyasının bugünkü ilk durağı olan Wêranşar'da coşkuyla karşılandı. İlçe girişinde çiçeklerle karşılanan Zana ve beraberindeki partililer, araç konvoyuyla ilçe merkezinde bulunan DEM Parti seçim bürosuna geçti. Konvoyun geçtiği sokaklarda yurttaşlar zafer işaretleriyle destek verdi. Seçim bürosu önündeki halk buluşmasına DEM Parti Riha Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Gülşen Özer, önceki dönem Riha Milletvekili Ayşe Sürücü, Amed eski Milletvekili Çağlar Demirel, Riha Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Wêranşar Belediye Eşbaşkan adayları Bedriye Yorgun ve Serhat Dicle İnan ile binlerce kişi katıldı. 

PANKARTLI VE SLOGANLI KARŞILAMA

Buluşmada gençler, “Nasıl olursa olsun değil, özgür bir yaşam istiyoruz”, “Bir günlük onurlu yaşam yıllarca boyun eğip kölece yaşamaktan iyidir”, “Jina herî bi rûmet, jina herî berxwedêr tu xêr hatî Wêranşarê”, “Qîza Kurdan Leyla bi xêr hatî Wêranşar”, “Em pîr dibin dil pîr nabe em ji te hezdikin Leyla Zana” yazılı dövizler taşıdı. Buluşmada, sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Bîjî Serok Apo”, “Bîjî berwedana zindana” sloganları atıldı.  

ZANA: ÜÇÜNCÜ YOL ORTAK YAŞAMDIR

Mitinge dönüşen buluşmada belediye eşbaşkan adaylarının selamlamasından sonra konuşan Leyla Zana, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın düşüncesi olan Üçüncü Yol’a dikkat çekerek,  “Üçüncü Yol tüm inanç ve kavimlerin bir arada yaşayabileceği ortak bir yaşamın simgesidir. Bu bizim için üniversite oluyor. En güzel yaşam birlikte yaşamdır. Üçüncü Yol da budur. Araplar, Êzidîler hepiniz buradasınız. Keşke Arapça da bilseydim ama bu da benim eksikliğim. Bu coğrafya öyle bir coğrafya ki herkesi birlikte büyütüp, birlikte yaşatıyor” dedi. 

‘BİZİ KİMSE YENEMEZ’

Kurdistan’da iktidar tarafından yaratılan yoksulluğa dikkat çeken Zana, “Biz yoksul değiliz, biz işsiz değiliz. Biliyorsunuz ki Kurdistan’ın üretim şekli hayvancılık ve tarımdır. Biz bunlarla geçiniyoruz. Eğer barış varsa doyabiliriz. Eğer özgürlük, demokrasi varsa bizi kimse yenemez. Eğer barış, huzur, demokrasi varsa var olan enerji hepimize yeter. Peki, bu halkı üzmek neden? Biz toprak ve su sahibi bir kavimiz. Bırakın da bunları hem kullanalım hem de paylaşalım. Kapı kapı dolaşıp kredi aramanıza gerek yok. Türkiye topraklarını satarak para getirmenize gerek yok” diye konuştu.

‘İRADEMİZİ PAYLAŞMAYIZ’ 

“Ekmeğimizi, suyumuzu her şeyimizi paylaşırız ama irademizi asla paylaşmayız” diyen Zana, devamında şunları söyledi: “31 Mart’ta sandığa gidip sadece oy kullanmayacaksınız. Eşit bir yaşam için oy kullanacaksınız. Kimsenin beyninizi sulandırmasına izin vermeyin. Kürtler Medine dilencisi değil. İçi boş sözlere kanmayın. İçinizi soğutmalarına ve kafanızı karıştırmalarına izin vermeyin. Her şeyin bir ölçüsü vardır. Her şey için bir terazi gerekiyor. O terazi adalet terazisi olsun ve elinizde olsun. Empati kurun. Kürtlerin oyu Kürtlerindir. Sadece kendiniz için oy kullanın.”

Buluşma sonrası kitlenin sevgi seliyle karşılanan Zana ve partililerin araç konvoyu uzun süre ilçe merkezinden çıkamadı. Konvoya eşlik eden kitle sık sık “Bijî Serok Apo” sloganları attı.