Tarihi yeni diziler her geçen gün artıyor. TRT 1'de Ramazan ayına özel olarak yayınlanan Mavera: Hace Ahmet Yesevi dizisi tarihi dokusu ile izleyicide merak uyandırıyor. Tarihi mekanlar, isimler, önemli şahsiyet haliyle merak konusu oluyor. İzleyicilerin merak ettiği konulardan biride dizide sürekli bahsi geçen Alamut Kalesi. Peki tarihte Alamut kalesi nerede? Hangi ülkede? Alamut kalesi kimlerin sığınağı ve yeri? Tarihte Alamut kalesini kim yıktı? İşte detaylar...

Aşağıda sizleri sıkmadan başlıklarla kısaca Alamut kalesi hakkında bilgiler vereceğiz. Alamut kalesi nerede? Hangi ülkede? Alamut kalesi ne zaman ve kim tarafından inşa edildi? Haşhaşilerin eline ne zaman geçti? Alamut kalesini kim ve ne zaman yıktı? Kısa ve net cevaplarla...

ALAMUT KALESİ NEREDE? HANGİ ÜLKEDE?

Alamut kalesi, İran'ın Kazvin şehrinde bulunmaktadır. Alamut kalesi, Rûdbâr vadisinde bulunan elli kadar müstahkem kalenin en meşhurudur. Deylem sınırında Rûdhâne-i Alamut vadisiyle Tâlekān nehrinin birleştiği yerden 2, Kazvin’den ise 6-8 fersah mesafede 2000 m. yükseklikteki yalçın kayalar üzerinde kurulmuştur.

Kelime mânâsı olarak "Kartal Yuvası" anlamına gelmektedir.

ALAMUT KALESİ NE ZAMAN VE KİM TARAFINDAN İNŞA EDİLMİŞTİR?

İbnü’l-Esîr’e göre kale Deylem hükümdarlarından biri tarafından kurulmuştur. Alamut kalesi 860 yılında inşa edilmiş bir kaledir. Ancak daha sonra 246 (860) yılında Taberistan Alevîleri’nin reisi Hasan b. Zeyd ed-Dâî-İlelhak tarafından yeniden inşa edilen kale, asıl şöhretini Haşşâşîn’in lideri ve İsmâilî Devleti’nin kurucusu Hasan Sabbâh’a borçludur.

ALAMUT KALESİ HAŞHAŞİLERİN ELİNE NE ZAMAN GEÇTİ?

Alamut Kalesi’ni 4 Eylül 1090 tarihinde ele geçiren Hasan Sabbâh burasını Bâtınî karargâhı haline getirdi.

Nizari-İsmaili mezhebinin yaşatılmasında büyük bir rol oynayan bu merkezde adamlarına cennetin anahtarlarını kendi ellerinde bulundurduğuna inandıran ve haşhaşın uyuşturucu etkisini kullanan Hasan bin Sabbah, eğitime tabi tuttuğu fedaileri aracılığıyla birçok devlet adamı ve hükümdarın canına mâl olan suikastler tertip etmeyi başarabilmiş ve çevresindeki ülkelere epey gözdağı vermiştir. Uzun süre Alamut kalesi fitne ve kargaşa yuvası olmuştur.

ALAMUT KALESİNİ KİM YIKTI? NE ZAMAN YIKTI?

Hasan Sabbâh’ın Alamut’taki faaliyetlerine son vermek isteyen Sultan Melikşah, 1091-1092 yıllarında vezir Nizâmülmülk ile birlikte kaleye asker sevkedip burayı kuşattıysa da başarılı olamadı. Kale daha sonra 503 (1109-10) ve 511 (1117-18) yıllarında Sultan Muhammed Tapar, 521’de (1127) Sultan Sencer, 524’te (1130) Sultan Mahmûd b. Muhammed Tapar, 552’de (1157) Bâvendîler’den Taberistan Hükümdarı Gazi Rüstem b. Ali b. Şehriyâr, 595’te (1198-99) de Hârizmşah Tekiş tarafından kuşatıldıysa da fethi mümkün olmadı.

Alamut Kalesi Sonunda Yıkıldı

Uzun süre Bâtınîler’in (İsmâilîler) karargahı olan Alamut Kalesi, 19 Kasım 1256’da Moğol Hükümdarı Hülâgû tarafından ele geçirildi ve yıkıldı.

Alamut’un son hâkimi Rükneddin Hürşah, Hülâgû’ya karşı koyamayacağını anlayınca teslim oldu. Hülâgû kaleyi yerle bir etti ve halkını kılıçtan geçirdi. Burada bulunan zengin kütüphaneyi de veziri meşhur tarihçi Alâeddin Atâ Melik Cüveynî’ye teslim etti. İsmâilîler daha sonra Alamut’u yeniden işgal etmek için seferber oldularsa da Moğollar tarafından püskürtüldüler (1275).

Hasan Sabbah'ın ölümünden sonra yerine Rudbarlı bir Türk ve sağ kolu olan Kiya Buzrug Ummid (1124 - 1138), Elemût Piri olur. Elemût Devleti’nin 1256 yılında Moğollar tarafından yıkılıncaya dek de aynı soydan İranlılar yönetime gelirler. Nizari İsmaililer Hazar Denizi’nin güneyine Deylem ve Gilan’a da egemen olmuşlardır.