Geçtiğimiz dönem Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kazandığı ve daha sonra 9 Kasım 2019’da kayyım atanan Wan’ın Rêya Armuşê (İpekyolu) Belediyesi’ne bağlı olan mahallelerde sorunlar devam ediyor. Wan’da yaşanan su, elektrik, yol sorunu kayyım belediyesi tarafından görmezden geliniyor. Rêya Armûşê ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde, geçtiğimiz günlerde yağış sebebiyle sel felaketi yaşanmıştı. Sel felaketi sebebiyle mahallede bulunan birçok ev ve bahçe zarar gördü. Öte yandan belediyenin günler sonra mahalleye gidip temizleme yaptığı öğrenildi. Mahallede birçok sorun yaşadıklarını söyleyen kadınlar, kayyımdan memnun olmadıklarını belirterek, daha iyi bir belediyenin olması gerektiğini vurguladı.

‘Belediyeler zaten bizim’

Geçtiğimiz günlerde yağmur sebebiyle mahallelerinde sel oluştuğunu paylaşan ve yolların çamurla kaplı olduğunu söyleyen Kumru Kaya, evlerinin ve dükkânlarının alt üst olduğunu belirterek, “Dükkândaki meyve-sebzeleri attık, iki gün boyunca dükkânı temizledik çamurları çıkarana kadar. O akşam çok zorlandık, kızımın evinin hali daha beterdi. Belediye geldi ama hiçbir şey yapmadı. Gelip suyu çıkarmak için kızımın evinin kapısını kırdılar, dükkânın kapısını kırdılar. Mahallede toz da çok fazla. Yağmur yağdığı için bugün daha iyi. Daha iyi bir belediye olmasını isteriz. Belediyeler zaten bizimdir. HDP’nin belediyelerine kayyım atanmasını istemiyoruz, irademiz gasp ediliyor” dedi.

‘Kadınlar gelip yolu düzeltiyor’

Mahallede yol sorunu olduğunu belirten Berivan Öztunç ise yolların hep çukur olduğunu dile getirdi. Yağmur yağdığı zaman su birikintileri nedeniyle yürümekte zorlandıklarını ifade ederek “Yürüyecek yer yok. Çok sıkıntımız var, sıkıntı çekiyoruz. Defalarca belediyeye gittik başvuruda bulunduk yolların yapılması için, hiç kimse ilgilenmedi. Seçime yakın geliyorlar, seçimden sonra hemen gidiyorlar, ilgilenmiyorlar. Yolları görseniz adım atamazsınız. Belediyeden hiç memnun değiliz, çünkü hiçbir şekilde ilgilenmiyorlar. Mahalle çok kötü bir durumda. Kadınlar gelip yolu düzeltiyorlar, rahat geçebilsinler diye. Hiçbir şekilde yardımcı olan kimse yok. Yollarımıza bir çare bulsunlar, kış da geldi. Çok zor durumdayız” sözleriyle tepkisini dile getirdi. 

Belediye selden günler sonra temizliğe geldi

Mahallede birden çok sorun yaşadıklarını vurgulayan Fatma Çakar da, elektrik ve su sorununun fazla olduğunu söyleyerek geçtiğimiz günlerde yaşadıkları sel felaketinin ardından sokakların çamur içerisinde kaldığını ifade etti. Fatma, “3-4 gün geçti ondan sonra geldiler. Çamurdu, çocuklar dışarıya çıktıkları zaman çamur içinde dönüyorlardı. Geç geliyorlar, çöpler bazen sıkıntı oluyor. Çöpler kaldığı zaman koku mahalleyi sarıyor. Belediye hem sokaklarla hem mahalleyle ilgilenseler çok iyi olur. Elektrik sorununu çözseler çok iyi olur. Yaz boyunca doğru düzgün su görmedik, suyumuz sabah 9’da gelirdi, saat 12’den sonra gelmezdi. O sıkıntıyı çok yaşadık bu sene” sözlerini kullandı. 

Kayyım atanmasını istemiyorlar

Mahalleyle hiç kimsenin ilgilenmediğine dikkat çeken Esma Aşan ise, mahallenin tek başına sahipsiz bir mahalle gibi olduğunu dile getirerek “Çamur, susuzluk, elektriksiz. Sanki terk edilmiş. Yetkililer hiçbir zaman ilgilenmiyor ve ben görevlerini yerine getirmediklerini düşünüyorum. Biz hiçbir yetkili de göremiyoruz. Sel oluyor, hiç kimse yok. Çamur içinde kalıyoruz, hiç kimse yok. Sokaklar günler sonra temizlenip yıkanıyor. Seçimler yaklaşırken çok söz veriliyor ama sadece köprüyü geçene kadar. Sonra biz hiç kimseyi görmüyoruz” derken, ayrıca kayyım atamalarını istemediklerinin altını çizen Esma, “Kim ister ki böyle bir şeyi, biz istemiyoruz” diye tepki gösterdi.

‘Kayyımdan memnun değiliz’

Sel felaketi nedeniyle evi zarar gören Hülya Kaya da, bahçelerinde ağaçların ve bitkilerin de zarar gördüğünü paylaşarak, “Perişan olduk, hiç kimse gelmedi. Araba gelip çamuru çekmedi. Evimin girişi ve tuvalet, banyo zarar gördü. İki-üç kere belediyeyi aradık ama hiç kimse kapımızı çalmadı. Belediyeden hiç memnun değiliz. Ne bir yardım ne bir şey. Evimizin kapısını kırdılar, kimse yardıma gelmedi. Yollarımızın, evimizin önünün temiz olmasını istiyoruz. Akşama kadar çamurdan çıkamıyoruz. Kayyımdan da memnun değiliz” dedi.

Yollar henüz yapılmadı

Konuyla ilgili son olarak konuşan Perihan ise şu ifadeleri kullandı: “Belediye gelmiyor. Geçen sene doğalgaz da çektiler ama bir şey yapılmıyor. Daha mahalleye gaz da verilmedi. Doğalgaz yüzünden bozulan yolları da yapmadılar. Toz kalkıyor, evlerimiz kirleniyor. Ne kadar yıkasak da olmuyor. Belediye geleceğim diyor ama gelmiyor, umursamıyorlar."