Van'da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) bütün belediyeleri kazanmasının ardından, kayyımların belediye kasasından milyonlarca TL akıttığı bazı yerel sitelerde karalama kampanyası başlatıldı. Söz konusu yerel siteler ile sitelerin "haberlerini" sanal medyada yayan AKP-MHP'ye yakınlığıyla bilinen gruplar, sık sık "kayyım" çağrısı yapıyor. Ayrıca DEM Partili eşbaşkanlar, belediyeyi ziyaret eden sivil toplum örgütleri temsilcililerini, göreve getirilen müdürler ve daire başkanlarının tümü söz konusu site ve grupların hedefinde. Yapılan paylaşım ve "haberlerde" eşbaşkan ve belediye çalışanlarına ağır hakaretlere yer veriliyor. 

2019'UN AKTÖRLERİ İŞ BAŞINDA! 

Kentte gazetecilik yaptığını iddia eden Ziya Türk, bu kişilerin başında geliyor. Türk, kurduğu Van Postası adlı internet sitesi üzerinden sık sık eşbaşkanları hedef alarak, ağır ithamlarda bulunuyor. Türk ve onun kurduğu internet sitesi, 2019 yerel seçimleri sonrası da benzer bir durumla gündeme gelmişti. Türk'ün asılsız iddiaları birçok belediye eşbaşkanının iddianamesinde "ihbar" olarak geçmiş ve bazı yerlerde kayyım atanmasına gerekçe yapılmıştı. 

ASILSIZ İDDİALARLA EMNİYETE 'ŞİKAYET' ETTİ

Türk, 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrası da Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan ile Rêya Armûşê (İpekyolu) Belediye Eşbaşkanları Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ’ı hedefine koydu. 31 Mart'ın hemen ardından Türk'ün sitesinde “Van Belediyesi terör merkezine mi dönüştürülüyor?" ve “Belediyeye terörist yakınları işe alınıyor” başlıklarıyla birçok "haber" ve yazıya yer verildi. Söz konusu "haber" ve yazıların sanal medya paylaşımlarında AKP'li isimler, Emniyet Genel Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğü'nün etiketlenmesi ise dikkati çekiyor. Belediyelere kayyım atanması yönünde de birçok habere de Türk'ün sitesinde yer veriliyor. 

MAHKEME KARARIYLA DÖNENLERİ HEDEF GÖSTERDİ 

Türk, ayrıca belediyenin yeni yönetiminde yer alan daire başkanları ve müdürlerin tek tek sicillerini yayınlayarak, “Bu kişi ihraçtan dönme”, “Bu kişi terör üyesi” ve “Bu kişinin durumu araştırılmalı” şeklinde başlıklarla "haber" ve yazı paylaşıyor. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikten sonra mahkeme kararıyla işlerine geri dönmeye hak kazanan isimler de benzer bir şekilde Türk'ün sitesinde hedef gösteriliyor. 

PARASI KESİLİNCE 'KAYYIM' ÇAĞRISINA BAŞLADI

Türk'ün belediyeleri hedef göstererek, "kayyım" çağrısı yapmasının altında kayyımlar döneminde belediye kasasından elde ettiği paranın kesilmesi olduğu ortaya çıktı. Türk'ün, kayyımlar döneminde birçok belediyeden milyonlarca TL kazandığı öğrenildi. Türk'ün, "Van Gölü TV" adlı youtube kanalı üzerinden kayyım döneminde belediyelere abonelik yaptığı, ayrıca araç giydirme, reklam ve birçok alanda belediyelerden birçok iş aldığı bilgisine ulaşıldı. 

BÜYÜKŞEHİRLE 2 MİLYON 114 BİN TL'LİK SÖZLEŞME 

Edinilen bilgilere göre; Türk, kurduğu Uyanış Medya adlı şirketi üzerinden youtube kanalı "Vangölü TV" için Van Büyükşehir Belediyesi ile sözleşme imzaladı. Türk, 2022 yılı için 354 bin TL ve KDV; 2023 yılının ilk 6 ayı için 354 bin TL ve KDV; 2023’ün son 6 ayı için ise 354 bin TL ve KDV değerinde 3 ayrı sözleşme imzaladı.  

Türk, 2024 yılı için de sözleşme imzalayarak, 1 Ocak'tan 31 Mart tarihine kadar 3 aylık abone bedeli için 135 bin TL gelir elde etti. Türk'ün belediye gelirleri bununla sınırlı kalmadı. Türk, 2020-2021 yılları arasında belediyeden yaklaşık 300 bin TL'lik reklam; 2020-2024 yılları arasında büyükşehir belediyesinden toplam 1 milyon 796 bin TL abonelik bedeli aldı. 

Türk, belediyeye bağlı Van Su Kanalizasyon İdaresi'nden (VASKİ) 2022 yılı için 265 bin TL’lik abonelik sözleşmesi yaptı. Bunun yanı sıra bayram ve kutlama günlerinden de onbinlerce TL reklam geliri elde etti. Böylece büyükşehirden aldığı abonelik ücreti 2 milyon 114 bin TL'yi buldu. 

AJANSLARA 50 BİN, TÜRK'E 708 BİN

Diğer gazete ve ajansların kayyımdan aldığı toplam abonelik bedelinin, Türk'e verilen paranın yarısından az olması ise dikkati çekti. Van Büyükşehir Belediyesi kayyım yönetimi, 2023 yılında 12 aylık abonelik bedeli olarak Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı ve Demirören Ajansı’na 30 ila 70 bin TL arasında para ödedi. 

Türk’ün şirketi olan Uyanış Medya’ya ise, 3 bin takipçisi olan Vangölü TV aboneliği için tam 708 bin TL ödeme yapıldı. 

3 BELEDİYE DE TÜRK'E ÇALIŞMIŞ

Türk'ün abonelik ücreti aldığı belediye sadece Van Büyükşehir Belediyesi ile sınırlı kalmadı. Türk, Rêya Armûşê Belediyesi’nden 300 bini aşkın, Artemêt (Edremit) Belediyesi’nden 150 bin, Tuşba’dan 150 bin TL’yi aşkın bir abonelik ücreti aldı. Rêya Armûşê Belediyesi’nden alınan 36 bin TL, seçimlerden hemen önce imzalanan sözleşmeye ait. 

REKLAMLAR DA TÜRK'E 

KHK açıklamasında Van'daki tutuklamaya tepki KHK açıklamasında Van'daki tutuklamaya tepki

Türk'ün ayrıca araç giydirme, reklam, özel günler, ilanlar üzerinden de ilçe belediyelerinden yüzbinlerce TL aldığı belgelere yansıdı. Türk’ün, reklam ve baskı işleri yapan Elif Reklamcılık için belediyelerle ajans aboneliği yaptığı, sitesi faal olmayan ve haber sitesi olmayan Elif Reklamcılık üzerinden 1 yılda 300 bin TL’yi aşkın para aldığı öğrenildi. Elif Reklamcılığın bu yolla ilçe belediyelerinden de yüzbinlerce TL aldığı ortaya çıktı. Türk’ün reklam ve abonelik sözleşmeleriyle sadece son 3 yılda 4 belediyeden toplamda 3 milyonu aşkın bir kazanç sağladığı öğrenildi.  

BELEDİYE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Büyükşehir ve diğer 3 ilçe belediye yönetimlerinin, Türk hakkında “Haksız kazanç elde etmek” ve “Kişileri hedef göstermek” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi. Türk’ün yaptığı tüm sözleşme belgelerinin de mahkemeye delil olarak sunulacağı bildirildi.