Van'da gözaltına alınan 5 kişi serbest bırakıldı Van'da gözaltına alınan 5 kişi serbest bırakıldı

Wan’da yaşayan 71 yaşındaki Bayram Güvener, 7 yaşından bu yana Van dağlarını gezerek şifalı bitkiler topluyor. Güvener, havaların ısınmasıyla birlikte Ağrı, Sipan ve Erek dağları ile Colemêrg ve Wan kırsalında bulunan dağlar ve yaylalarda gezerek şifalı otlar topluyor. Güvener, bitkileri kuruttuktan sonra satıp, geçimini bu şekilde sağlıyor. Güvener, halı hazırda elinde 570 çeşide yakın bitki bulunduğunu belirterek, her bir bitkinin farklı bir hastalığa derman olduğunu ifade etti. 

ŞİFA OTLAR SERÜVENİ 

Dağların şifalı bitkiler açısından "cennetten bir köşe" olduğunu dile getiren Güvener, bu bitkilerin birçoğunun ilaç yapımında kullanıldığını belirtti. Güvener, “Bitki toplama ve hangi hastalığa iyi geldiğini babamdan öğrendim. Babamın bana aşıladığı bu bitki ve doğa sevgisi vazgeçemeyeceğim bir şey oldu. 7 yaşımdan bu yana Kurdistan dağlarını geziyorum. Hangi bitkinin hangi hastalığa iyi geldiğini iyi biliyorum. Kuruttuğum bitkiler, guatr, mide, bağırsak, kireçleme ve sarılığa çok iyi geliyor” dedi.

Geçimini bitki satarak sağladığını söyleyen Güvener, insanların doğal antibiyotik olan doğal bitkileri kullanmasını istedi. Güvener, “Bugün devletlerin kullandığı tıbbi ilaçlar bile bu bitkilerden elde ediliyor. Türkiye dahil olmak üzere birçok devlet, Van'ın dağlarına gelip bu bitikleri alıp ilaç yapımında kullanıyor. Bu durum Van'nın zenginliğidir ve bununla gurur duymamız gerekiyor" diye konuştu.