Meclis Genel Kurulu’nda Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar ile 2020 Kesin Hesapları görüşülüyor.  Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesini değerlendirdi.

Emekli maaşlarının artık maaş olmaktan çıktığını ifade eden Taşdemir, “Emekliler bin 500 TL maaş alıyor. Bu parayla emekliler nasıl geçinsin. Gerçekten emekliler geçinemiyor. Onurlu bir yaşam için emeklilerin ücretinin artması gerekiyor. Basına da yansıdı. Bir emekli arkadaşımız fabrikaya iş bulmaya gidiyor. İş bulamıyor, fabrikanın önünde bulunan ekmeği almak istiyor. Ama utandığı için ekmeği tavuklar için aldığını söylüyor. Ama o ekmeği aslında eve götürüp eşiyle yemek için istiyor. Bunu da gözyaşları içerisinde anlatmaya çalışıyor. Utanması gerekenler emekliler değil, üç maaş alanlar. Şatafat içinde yaşayanlardır, bu ülkenin kaynaklarını yandaşlarına pul edenlerdir. Milyon dolarlık araçlara binenlerdir. Ama maalesef gelin görün ki utanma nerede kaldı. Yarattıkları krizi şimdi de ayetlerle açıklamaya çalışıyorlar. Kendiniz lüks içinde yaşıyorsunuz ama halka da şükredin diyorsunuz. Bunun karşısında insan pes demekten başka bir şey diyemiyor” dedi. 

‘HER YIL 150 KADIN İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR’

AKP’nin her yıl emekçilerin aleyhine yasalar çıkardığını belirten Taşdemir, “Güvencesiz çalışma koşullarını oluşturan, halk ve özgürlük mücadelesine baskıyı süreklileştiren emek düşmanı bir iktidardır. Bu iktidarın 19 yıllığında döneminde bakın emekçilerin başına ne gelmiş. Birçok iş katliamı bu dönemde meydana geldi. Türkiye’de her yıl yaklaşık 120 bin ile 360 bin arasında işçi meslek hastalığına yakalandı. İş cinayetleri sonrası adaletsizlik bir kural haline geldi. Bu cezaların çoğu para cezasına çevrilmiş ve 24 ay ile taksitlendirilmiştir. Devlet kendi yasağına dahi uymamış, çalışan çocukları korumamıştır. Mevsimlik tarım işçilerinin üçte biri 14 yaş ve altındaki çocuklardan oluşuyor her yıl 60-70 çocuk çalışırken hayatını kaybetmiştir. Her yıl 120 ile 150 civarında kadın çalışırken hayatını kaybetmiştir” ifadelerini kullandı.

28 BİN 380 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Nüfusun yaklaşık yüzde 10’una yaklaşan göçmenlerin tamamen korumasız koşullarda çalıştığını ifade eden Taşdemir, “Son dönemde her yıl 100 civarında göçmen işçi hayatını kaybetmiştir. Türkiye iş cinayetleri sıralamasında dünyada 3’üncü sırada. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den beri de yaklaşık 28 bin 380 işçi hayatını kaybetti.  Yoksulun da yoksulu kadınlar. Bir yılda uzun işsiz kalma oranı erkeklerde yüzde 22 iken kadınlarda yüzde 33. Cinsiyete göre oranlarda kadın işsizliği tüm işsizlik türlerine göre en yüksek kategoride. Türkiye kadın istihdam oranı ile dünyada son sıralarda yer alıyor. Kadınların yüzde 50’sinden fazlası hizmet sektöründe yüzde 20’si tarım sektöründe. Tarımdaki kadınların yüzde 75’i ise ücretsiz işçi olarak çalışıyor. Kadınlar eşit işe eşit ücret almıyor” şeklinde konuştu.

‘KADINLARIN SESİNİ DUYURACAĞIZ’

Kadın yoksulluğunu kendine dert etmeyen bir iktidarla karşı karşıya olduklarını dile getiren Taşdemir, “Biz bunu kabul etmiyoruz. Mutlaka da değiştireceğiz. Bunun için biz HDP Kadın Meclisi olarak Türkiye’nin dört bir yanında 18 kentte bir araya geldik kadılarla. Onların sorunlarını dinledik, raporlaştırdık, seslerini, sözlerini mücadelesini vermeye de devam edeceğiz. Kadınlardan sadece birinin sözünü burada paylaşmak istiyorum; ‘para yok çocuklarımı okula gönderemeyeceğim. 11 saat çalışıyorum. Akşama kadar gözümün feri gidiyor kiramı ödeyemiyorum.’  Biz gittiğimiz her yerde kadınların mücadelesinin yanında olduk, seslerini duyurmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.