Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Meclis Genel Kurulu’nda TSK’nin Garê operasyonunda 13 asker ve polisin yaşamını yitirmesine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Akar, PKK’nin Garê bölgesinde yoğunlaştığı bilgisi üzerine operasyonu başlattıklarını belirterek, 5 ay boyunca bu bölgeye yoğunlaştıklarını belirtti. Akar, operasyonda şuana kadar 3 askerin öldüğünü ve 3 askerin de yaralı olduğu bilgisini verdi. Akar, “Operasyonda dost ve müttefiklerimizle koordineli bir şekilde harekatın planlanması yapıldı. 10 Şubat saat 02.55’te uluslara arası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda İHA ve SİHA’larla operasyon başlatıldı. 50’den fazla hedeften 48’i vuruldu. Çeşitli bölgeler helikopterle inmeler başlatıldı. Bölgeye giriş çıkışı önlemek için gerekli uygulamalar yapıldı. İlk temasta bölgelerden birine inildiğinde 2 şehit verdik ve bir yaralımız oldu. Yaralıların durumu şuan iyi” dedi.

‘GÖZ YAŞARTICI BOMBA KULLANILDI’

Karadan destek ve irtibat olmadan operasyon yapıldığını aktaran Akar, şunları söyledi: “Buraya herhangi bir şekilde hava kuvvetlerimizin bombasının ulaşması pek mümkün değil. Mağaraya hava unsurlarıyla etki etmek mümkün değildi. Mağaranın iki kapısı daha bulundu. İçeriden ateş ediliyor, el bombası atılıyordu ve askerlerimiz de gerekli karşılığı veriliyordu. Sadece göz yaşartıcı gaz kullanılmıştır. Bunun dışında herhangi bir silah mühimmat kullanılması söz konusu değil. Bu sırada teröristlere teslim olmaları gerektiği hususu tekrar tekrar hatırlatıldı.  Mağara girişinde sadece göz yaşartıcı bomba kullanıldı.  Bir terörist teslim oldu. Diğer teröristlerden teslim olan olmadı. İkinci terörist yakalandı. YPG’nin PKK’dan farkı yok. Vatandaşlarımızın naaşları mağarada görüldü. Tedbirler alındıktan sonra naaşlar mağaradan dışarıya tahliye edildi.  İki teröristin de verdiği ifadelere benzer şekilde görüldü ki 7 demir kapı ve 9 oda olduğu fiilen görülmüş oldu. Mağaranın durumu da video ve fotoğraflarla tespit edildi. Operasyon, kahraman personelimiz tarafından güvenlik tedbirleri alınarak çok zor şartlar altında, her ülkenin yapamayacağı şekilde gerçekleştirildi. Harekât boyunca 4’ü üst düzey yönetici olmak üzere 51 terörist ölü, 2 terörist ise sağ olarak ele geçirilmiştir. TSK, terör örgütünün kendisini çok emniyette hissettiği Gara’da, 75 kilometreye 25 kilometrelik bir alanda, PKK’ya ağır zayiat verdirmiştir.”

Ardından elinde birçok dosya ile kürsüye çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaşamını yitiren askerlerin ailelerini ziyaret ettiğini belirterek, ailelerin metanetli olduğunu ileri sürdü. Operasyonu eleştirenleri hedef alan Soylu, “Bu çocuklar ailesinin yanından kaçırıldılar. Çocuklarının yanından kaçırıldılar. Olayı olduğu gibi anlatacağım size. Bu olayın hükümetimizin bütün birimleriyle hepimiz yaşıyoruz. Biz bu ailelere sadece vatandaş muamelesi yapmadık. Her 3 ayda bir bunlarla görüştük. Kimlerin nasıl bu ailelerle görüştüğünü söyleyeceğiz. Bu aileleri nasıl istismar ettiklerini anlatacağım. Derdimiz ne bizim Gara’da. Niçin giriyoruz buralara. Gara öyle bir zor yer değil. Kara harekatının çok zor yapılması bir yer. Bir vekil gerçi gitti oraya” dedi.

Bu sırada muhalefet sıralarından tepkiler geldi.

‘DEVLET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI’

Konuşmasına devam eden Soylu, “Aileler ile hiç temas kurulmadığı söyleniyor. Cumhurbaşkanımızla görüştüler. Cumhurbaşkanı bana talimat verdi, getirsinler sınıra hiç bir şey olmadan alacağız. İnsan Hakları Derneği, bu derneği PKK’lalar ele geçirdi. HDP MYK’nin, İHD’nin, PKK’nın yayınladığı bildiriler birbirleriyle örtüşüyor. Üçü de şunu diyor: Devlette PKK’da sorumludur.  Bizi dünyaya karşı aileleri istismar ederek alileler karşı sorumlu s ilan ediyorsunuz. Biz devletiz. Neyin ne zaman yapıldığını hepimiz biliyoruz. O İHD denilen dernek PKK’nın katlettikleri için bir tane söz söyledi mi? Devlet burada üstüne düşen her şeyi yapmıştır. Hiçbir kapıyı kapatmadılar. Defalarca her türlü imkan ortaya konulmuştur. Bu çocuklarının kaçırıldığı zaman Pervin Buldan’ ı aradınız mı aramadınız mı? Pervin Buldan dedi ki ‘biraz misafir edecekler sonra bırakacaklar’ dedi. Burada katliamlar var. Bu katliamların nasıl olduğu hepimiz biliyoruz” dedi.

‘FOTOĞRAFLAR VAR’

Elindeki dosyayı göstererek, dosyada yaşamını yitiren asker ve polislerin vücut bütünlüğüne dair fotoğraflarının olduğunu söyleyen Soylu, “Malatya’daki evlatlarımızın otopsinin zaman açısından daha kolay olduğunu düşünüyoruz. Bombalama yalanlarının her yerde yaftalanacağını düşündüğümüz için inisiyatif alarak hepsinin fotoğraflarının çekilmesi talimatını verdim. Sonra hemen talimat verdim, ailelerin bu evlatlarımızın yanına getirilmesi ve hepsinin vücut bütünlüklerini göstermelerini söyledim. Hepsinin tutanakları tutulacak. Fotoğraflar burada vücut bütünlüklerinin fotoları var. Orada iki tane terörist yakalandı. İfadesi alındı. Talimatların kimin tarafından verildiği orda çok açık şekilde ortaya konuldu. Evlatlarımızın ailelerine canlı kavuşturulması için heyecan içindeydik. Dün aileleri ile nasıl konuşacağımızı kara kara düşündük. Cenabı Allah onları bizden daha çok sevdi ve peygambere komşu etti” şeklinde konuştu. 

Soylu’nun konuşması sırasında sık sık muhalefet sıralarından tepkiler geldi.