Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde büyük bir oy oranıyla kazandığı belediyelerden biri olan Van’ın Özalp ilçe belediyesi kadınlara yönelik projelerini hayata geçirmeye başladı.  Bu projelerden biri olan Çilkezî Kadın Kültür Evi geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilerek kadınların hizmetine sunuldu. Özalp Belediye Eşbaşkanı Dilan Örenci, 5 yıllık stratejik plan doğrultusunda bütün mahalle ve köyleri dolaşarak kadınların görüş ve önerilerini aldıklarını söyledi. Dilan, kadınların en önemli taleplerinden birinin kendilerine ait bir mekan olduğunu kaydederek, “Bugün bu taleplerini gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz” dedi. 

‘Tutuklu kadın arkadaşlara adıyoruz’

Çilkezî’yi aynı zamanda erkek şiddetine karşı mücadele eden kadınlara atfen de hayata geçirdiklerini kaydeden Dilan, “Özellikle tutuklu kadın seçilmişlerimiz ve kadın arkadaşlarımıza büyük bir minnet borçluyuz. Onların mücadelesi sayesinde bizler de bulunduğumuz her alanda erkek şiddetine karşı mücadele etmekteyiz” sözlerini kullandı.

‘Kadın projelerimizi tek tek hayata geçireceğiz’

Dilan yerel seçimlerin yapıldığı 31 Mart tarihinde kayyımdan belediyeyi büyük bir borçla aldıklarını hatırlatarak,  “Ben burada bir özeleştiri vermek istiyorum. Aslında yönetime geldiğimiz günden bu yana kadınlara yönelik birçok projeyle çalışmalarımıza başladık. Fakat belediyenin bulunduğu borç batağından ve kayyım tahribatından dolayı bu hizmetlerimiz büyük aksaklıklarla sürüyor. Gönül isterdi ki çok şey yapalım fakat maddi imkanlar çok sınırlı. Bundan kaynaklı bizler her fırsatta kadın projelerimizi hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘İsmini kadınların önerileri arasından seçtik’ 

Özalp Belediyesi Kadın Politikalar Müdürü Sosyolog Neslihan Şedal ise Çilkezî isminin ana tanrıça kültüründen geldiğini ifade ederek, kültür merkezinin ismi için kadınlardan görüş aldıklarını ve bu fikirler arasından belirlediklerini aktardı. Neolitik dönemden günümüze taşınan Çilkezî’nin  ‘40 örgü’ anlamına geldiğini dile getiren Neslihan, “Bu örgülerin her biri emek, ekonomi, ekoloji konularını ele alıyordu. Bunların hepsinin bir arada olduğu Çilkezî (40 örgü) bütün olunca yaşamı temsil ediyordu. Bu yaşam da kadındı. Bizler de kadın emeğiyle, kadın dokunuşuyla bir mekan sağlamak istedik” dedi.

‘Kadınları bir araya getirerek bu örgütlülük sağlanabilir’

Son olarak kadına yönelik şiddetin arttığı ancak kadın örgütlülüğü ile sona ereceğini vurgulayan Neslihan, “Şiddete karşı kadınların bir araya gelerek, mücadele edebilmesi için uygun mekanların inşa edilmesi gerekir. Şiddetin temel nedenlerinden biri de kadınları yalnızlaştırmak. Kadınlar yan yana geldiğinde daha güçlü. Bizler de kadınları bir araya getirerek ancak bu örgütlülüğü oluşturabiliriz” sözlerini kullandı.