İsrail'in Gazze Savaşı'nın 86. gününde Hamas'ın Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 150 Filistinlinin daha öldürüldüğü, 286 Filistinlinin daha yaralandığını duyurdu. Buna göre Gazze'de 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerden 21 bin 822'sine ulaşıldı, yaralanan Filistinli sayısı 56 bin 451'e yükseldi.

ZEYTUN VE AKSA ÜNİVERSİTESİ YAKININDA EN AZ 68 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ardından Filistin Yönetimi'nin haber ajansı WAFA, Zeytun mahallesi ve Aksa Üniversitesi yakınlarına düzenlenen İsrail savaş uçaklarının hava saldırılarında en az 68 Filistinlinin öldürüldüğünü duyurdu. Orta kesimdeki Zeytun mahallesine yönelik saldırıda 48 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı, Aksa Üniversitesi yakınlarına düzenlenen diğer saldırıda 20 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda Filistinli yaralandı.

Reuters, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin merkezine yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasına koşut kentlerin ve mülteci kamplarının yıkıntıları arasında şiddetli çatışmaların devam ettiğini belirtti.

Filistin Kızılayı, Gazze'nin merkezine saldırıların ardından, dumanı tüten molozlardan yaralı bir çocuğu kurtarmak için karanlıkta verilen uğraşının videosunu yayımladı.

HAN YUNUS'TA NASIR HASTANESİ VE AVRUPA HASTANESİ YAKININA SALDIRI

İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde Nasır Hastanesi ve Avrupa Hastanesi yakınında düzenlediği iki bombardımanın ilkinde aynı aileden en az 13 kişi, ikincisinde iki kız çocuğu öldürüldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Dünya yeni yıla girmeye hazırlanırken, ateşkes için dua eden Gazze'deki Filistinliler, 2024'ün kendileri için daha iyi olacağına dair iyimser olmadıklarını belirtti.

'GAZZE YERLE BİR OLDU, YAŞAYACAK HİÇBİR YERİMİZ YOK'

Gazze'nin en güneyindeki Refah kentinde Suzan adlı Filistinli bir kadın, Reuters'e yeni yıl dileğini şöyle dile getirdi:

Yaralanan Rus askeri kafasına sıktırdı. Arkadaşı ise gözünü kırpmadan yaptı Yaralanan Rus askeri kafasına sıktırdı. Arkadaşı ise gözünü kırpmadan yaptı

"Gazze yerle bir oldu, yaşayacak hiçbir yerimiz yok. Artık sadece uçak ve İHA seslerinin duyulmaması, çocukların korkmaması, geride kalan sevdiklerimizle yeniden buluşmamızı istiyoruz."

BM FİLİSTİN RAPORTÖRÜ: GAZZE'Yİ YOK EDİP ÜSTÜNE ÇÖKME EMRİ VERİLMİŞ

ABD merkezli "Democracy Now" sitesine konuşan BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail güçlerine "Gazze'yi yok etmek ve buraya yerleşmek" talimatının verildiğini belirtti.

Albanese, şunları söyledi: "İsrailli siyasetçiler ve komutanların Filistinlilerin Gazze'yi terk etmesi yönünde açıklamalarını duyduk. Önce güneye, sonra daha ve daha güneye gitmelerini söylediler. Ancak, aynı zamanda Gazze Şeridi'ne giren askerlerden kendilerine 'bölgeyi yok etme ve yerleşme' talimatı verildiğini öğrendik. Zaman geçtikçe, hükümetin bazı kesimlerinin planı giderek ortaya çıkıyor: Gazze'ye yeniden sahip olmak, yeniden fethetmek ve orayı bir İsrail bölgesi haline getirmek."

'ZORLA GÖÇ ETTİRME İSRAİL İŞGALİNİN KARAKTERİ'

Bu planın "delilik ve yasadışı" olduğunu dile getiren Albanese, "Bu yeni değil, zorla göç ettirme İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki işgalinin karakterinde var olan bir özellik. İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali, daha öncesini konuşmasak dahi 56 yıldır böyle devam ediyor" dedi.

'İTALYANLARDAN AVRUPA'DA BAŞKA BİR YERE GİTMELERİNİ İSTEMEK GİBİ'

Filistinlilerin Gazze'den göç ettirilmesinin İsrail hükümeti tarafından "gönüllü göç" şeklinde adlandırılmasını "alaycı" bulduğunu belirten BM Filistin Özel Raportörü, "Filistinlilere Arap diyerek Sina'ya ya da başka bir Arap bölgesine gitmelerini söylemek, İtalyanlardan Avrupalı olduklarını söyleyip başka bir yere gitmelerini istemek gibidir. Bu öylesine ırkçılık" saptamasını yaptı.

BATI ŞERİA'DA MÜLTECİ KAMPLARINA BASKIN

İsrail, işgal ettiği Batı Şeria'daki saldırılarını da yoğunlaştırdı. WAFA'ya göre çok sayıda İsrail askeri, Batı Şeria'daki Tulkerim kentindeki Tulkerim ile Nur Şems, Nablus'taki Asker, Eriha'daki Akabe Cebr ve El-Halil'deki el-Fevvar mülteci kamplarına baskın düzenledi. Nur Şems Mülteci Kampı ile Tulkerim'e giren İsrail askerleri, yüksek binaların çatısına keskin nişancılar konuşlandırarak, buldozerlerle de kampın altyapı sistemlerini ve Filistinlilere ait mülkleri tahrip etti.

İHA SALDIRISI VE GÖZALTILAR

Filistin Esirler Cemiyeti ve Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti'nin ortak açıklamasına göre İsrail güçleri, gece boyunca El Halil, Nablus ve Tulkerim kenti ile Nur Şems Mülteci Kampı başta olmak üzere Batı Şeria'nın çeşitli noktalarına baskın düzenleyip 16 Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail'in Nur Şems ile Tulkerim mülteci kamplarına insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda biri ağır 4 Filistinli yaralandı. Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin sağlık görevlilerinin yaralı Filistinlilere müdahale etmesini engellediğini bildirdi.

300'DEN FAZLA ÖLÜ, 5 BİNE YAKIN GÖZALTI

BM'ye göre İsrail güçleri ile Yahudi yerleşimcilerin Gazze Savaşı'nın başladığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 307'ye, gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 4 bin 876'ya çıktı.

'GAZZE'DEN İSRAİL'E FÜZE SALDIRILARINI TAMAMEN ÖNLEMEK İMKANSIZ'

Diğer yandan İsrail Ordu Radyosuna konuşan askeri yetkililer, savaşta 85 günün geride bırakılmasına rağmen, Gazze'den İsrail'e yönelik füze saldırılarının devam ettiğine dikkati çekip "bunu tamamen önlemenin mümkün olmadığını" belirtti. Adı açıklanmayan bir yetkili şu değerlendirmede bulundu: "Gazze'de savaşın derinleştirilmesi, füze gücünü sınırlandırdı. Ancak savaş hedeflere ulaşılıp İsrail'in başarısıyla sona erse bile Gazze Şeridi'nden füze atılmasının süreceği görülüyor." Üst rütbeli bir subay da "İki yıl sonra dahi, Gazze Şeridi çevresindeki yerleşim yerlerinde uyarı sirenleri duymak mümkün" dedi.