DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, yarın yapılacak “İsrail’e lanet” yürüyüşüyle ilgili Mavi Marmara saldırısını hatırlattı. Türkdoğan, o dönem İsrail’in öldürdüğü 10 kişi için açılan davanın ilişkileri düzeltmek için düşürüldüğünü ifade etti.

İktidara yakın kurumların yer aldığı Milli İrade Platformu'nun çağrısıyla yarın İstanbul’da "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" yürüyüşü yapılacak. Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye ve Taksim camileri ile Eminönü Yeni Cami'de sabah namazında buluşularak saat 08.30’da Galata Köprüsüne yürünecek.

Yürüyüşü değerlendiren DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, Türkiye’nin büyük bir çelişki yaşadığına dikkat çekti. İktidarın Filistin’in yanında durduğunu söylemesine rağmen İsrail’i durduracak adımlar atmadığını belirten Türkdoğan, “Diplomasi faaliyeti ve sürekli kınamakla İsrail’in durdurulamayacağı anlaşıldı. Örneğin Güney Afrika, soykırıma karşı durulması gerektiği anlaşması üzerinden Birleşmiş Milletler (BM) adalet divanına İsrail’i şikayet etti etti. Peki Türkiye niye bunu yapmadı? Birçok Arap ülkesi bunu neden yapmadı? Çünkü Arap ülkeleri ve Türkiye otoriter yönetimler tarafından yönetiliyor. Eğer İsrail’i durdurmak istiyorsanız ekonomik yaptırım kararı alırsınız, bütün diplomatik ilişkilerini bitirirsiniz, Arap ülkelerini harekete geçmek zorunda bırakacak adımlar atarsınız” dedi.

İLİŞKİLERİ DÜZELTMEK İÇİN DAVALAR BIRAKILDI

Son yapılan erken seçim anketine göre: Sadece 4 parti barajı geçiyor Son yapılan erken seçim anketine göre: Sadece 4 parti barajı geçiyor

İktidara ciddi bir güvensizliğin olduğunu anlatan Türkdoğan, şöyle konuştu: “Birincisi; Mavi Marmara olayında Gazze’ye giden gemilere saldırıydı. İsrail uluslararası sularda yaptığı saldırıda saldırarak bu gemilerde biri yabancı diğerleri Türkiye vatandaşı 10 kişi yaşamını yitirmişti. İsrailli kuvvet komutanlarına karşı Türkiye’de dava açıldı fakat sonra iyi ilişkiler kurmak adına dava düşürüldü.

İkincisi Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ve cesedinin yok edilmesi. Burada da Türkiye’de açılan dava Suudi Arabistan ile iyi ilişkiler kurmak adına düşürüldü. Ayrıca devlet görevlilerinin kendi vatandaşlarına karşı işlediği suçlarda ya dava açılmıyor dava açtırmadı ya da zamanaşımına uğruyor” dedi.

“Mazlum hallarla dayanışmak istiyorsak önce kendi yönetimimiz demokratik olmalı” diyen Türkdoğan, Kürtlere yönelik barış süreci işletilmedikçe Türkiye’nin uluslararası kamuoyunda güvenilir olmadığını dile getirdi. Türkdoğan, “Önce ülkede barışı yakalayacağız, Türkiye ondan sonra ortadoğuda gerçekten mazlum halkların güvencesi olabilir” diye konuştu.

ERDOĞAN ‘BANA MI SORDUNUZ DEMİŞTİ

2010 yılında İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) yardım taşıyan gemisi Mavi Marmara, Gazze ablukasını delmek amacıyla Türkiye'de yola çıkmış, Akdeniz'de İsrail komandolarının baskınına uğramıştı. Baskında 10 kişi ölmüş, bu olay ardından İsrail ile Türkiye ilişkileri askıya alınmıştı. Ancak İsrail ile ilişkiler düzelince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o dönem İsrail ile tepkiş çeken bir anlaşmaları konusunda isim vermeden İHH'na “Siz kalkıp da Türkiye'den böyle bir yardım götürmek için günün başbakanına mı sordunuz" demişti. (Evrensel)