İstanbul Kadıköy’de 1999 yılında Mavi Çarşı binasına düzenlenen ve 13 kişinin hayatını kaybettiği molotoflu saldırıda “gözcülük yaptığı” iddiasıyla müebbet hapis cezası alan Azime Işık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı sonrası yeniden yargılandı ve beraat etti. 26 yıl cezaevinde tutulan Işık, tahliye edildi ve 30 bin TL manevi tazminat almaya hak kazandı.

Gerçek Gündem’in haberine göre, 13 Mart 1999 tarihinde saat 16.25’te PKK mensuplarınca Kadıköy’deki Mavi Çarşı’ya düzenlenen molotof kokteylli saldırıda 13 kişi yaşamını yitirmiş, 2 kişi yaralanmıştı. Saldırı sırasında molotofların özellikle parfüm reyonuna isabet etmesiyle patlamalar yaşanmış ve yangın hızla büyümüştü.

Saldırıya ilişkin açılan davada Engin Atabey, Abdullah Günay, Metin Yamalak ve Azime Işık yargılanmıştı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Mayıs 2007’de sanıkların saldırıyı, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesini protesto amacıyla gerçekleştirdiğini belirterek Atabey, Günay ve Yamalak’a ağırlaştırılmış müebbet, Azime Işık’a ise gözcülük suçundan müebbet hapis cezası vermişti. Bu karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onaylanmıştı.

Yıllar sonra Azime Işık’ın avukatları dosyayı AİHM’e taşıdı. AİHM’in ihlal kararı üzerine dava Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı ve ardından yerel mahkemeye geri gönderildi. Yeniden yargılanan Işık, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat etti ve tahliye edildi.

Örgüt adına işlenen suçlara ceza indirimi yolda Örgüt adına işlenen suçlara ceza indirimi yolda

Mahkeme, 26 yıl cezaevinde kaldığı için Azime Işık’a 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Diğer tazminat talepleri reddedilirken, yargılama sürecine ilişkin 19 bin 246,90 TL harç ve vekâlet ücreti devlet tarafından karşılanacak.