Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Grubu, 81 yaşındaki Makbule Özer’in yaşı ve hastalıkları sebebiyle infazının bir yıl ertelenmesinin ardından Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) yeniden cezaevinde kalabilir raporu verilmesine ilişkin Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na taşıdı.

Van’da ev baskınları 3 kişi gözaltına alındı Van’da ev baskınları 3 kişi gözaltına alındı

ATK uzmanın görüşüne yer verildi

Makbule Özer’in hak ihlallerine maruz bırakılan kişilerden olduğu belirten başvuru dilekçesinde, tutuklandığı süreçte herhangi somut bir delilin olmadığı ve sağlık sorunlarına dikkat çekildi. Dilekçede, “Adli tıp uzmanı olan Prof. Dr. Ümit Biçer’in Özer hakkında hazırladığı rapora göre;  Özer’in her iki kulağında orta derecede işitme kaybı; sol gözde katarkt nedenli lens kullanımı, her iki kalça, sol omuz, sol el bileğinde hareket kısıtlılıkları, sol ayakta kısalık tanımlandığı ve kişinin tek destekle kısa mesafe hareket edebildiği, D vitamini eksikliği, astım, diyabet, idrarını tutmakta güçlük tanımlandığı belirlenmiştir. Buna göre ceza infaz kurumlarında tutulan hükümlü ve tutukluların alıkonulan kişilerin kişisel engelleri, kronik hastalıkları, iletişim sorunları gibi nedenlerle tedaviye erişimlerinde yaşanan sıkıntılar daha da ağırlaşabilmektedir” denildi.

Komisyonun görevine yerine getirilmesi talebi

Makbule Özer’in yaşı, sağlık ve engel durumu nedeniyle cezaevinde kalmaması gerektiği ifade edilen dilekçede, Makbule Özer’in yaşam ve sağlık haklarının korunması için Komisyonunun sağlık hakkı ihlal iddialarını derhal gündemine alması uluslararası sözleşmelerin gereği olduğu hatırlatılarak, komisyonun sorumluluğunun yerine getirilmesi talebinde bulunuldu.