KESK Wan Kadın Meclisi öncülüğünde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ŞanoWan'da Tiyatro Sardunya'nın “Çatlak” oyunu sahnelendi. “Savaşa, Şiddete, Yoksulluğa Karşı Barışı, Hayatlarımızı ve Haklarımızı Savunuyoruz” pankartı açılırken, çok sayıda kişi katıldı.

Ayten Kaya Gürgün'ün “Çatlak Kızlar Sağlam Kapıda” adlı romanından derlenen oyun, bir kız çocuğunun “büyüme” hikayesini anlatıyor. Oyun, Meral’in boy boy ve rengarenk çiçek misali açıp, serpilen ablalarının büyüme sürecine; annesi, babaannesi ve babasının halası Metê Gûlê arasında hayatı öğrenişini anlatıyor. 

Van'da İnci Kefali Balığı av yasağı sona erdi Van'da İnci Kefali Balığı av yasağı sona erdi

‘Kadın olmanın hallerini iyi anladık’

Sahnelenen oyunun ardından oyuncu Duygu Şahlar'a çiçek taktim edildi. Ardından Eğitim Sen Wan Şube Eşbaşkanı Funda Demir Bozkurt kısa bir konuşma yaparak, “Kadın olmanın  hallerini o kadar güzel ve içten anlattı ki Duygu hocamız, kadın olmak çok güzel bir şey. Bir kez daha bunu hep beraber hissettik. Zaten erkek olmanın hallerini de daha iyi anladık” dedi.

‘Kadınların sorunlarını dile getirmek istiyoruz’

Ardından konuşan Duygu Şahlar, “Biz İzmir’den geliyoruz. İzmir’den bir ekibiz. Ben aslan Vanlıyım. Ama tıpkı oyundaki Meral gibi benim hikayem de ona benziyor. Bende asimilasyon sonucunda ben de onun gibi dilimi bilmiyorum. Biz bir kadın tiyatrosuyuz. Kadınların sorunlarını dile getirmek, onları daha görünür kılmak, onları yaşamın içinde nesne değil de özne olarak göstermek için bu amaçla tiyatro oyunları üretmeye çalışıyoruz. Oyundaki temalarımızı bu yönden seçmeye çalışıyoruz. Bu bizim ilk oyunumuz. Yeni bir oyun daha hazırlıyoruz” diye belirtti.

Konuşmaların ardından etkinlik alkışlarla son buldu.