Kobanê Davası savunma avukatları, 16 Mayıs’ta görülen karar duruşmasında siyasetçilere verilen cezalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. DAİŞ’in işgal saldırıları altındaki Kobanê’ye ulaşmanın tek yolunun Rihan’nın Pîrsus ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı olduğu belirtilen açıklamada, bu nedenle Türkiye’nin yardım çağrılarının esas muhatabı olduğu kaydedildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) 6 Ekim 2014 tarihinde kamuoyuna yaptığı çağrıya işaret edilen açıklamada, “Önemle belirtmek gerekir ki; protesto ve sokak gösterileri HDP'nin bu çağrısıyla başlamamıştır. Twitter üzerinden yapılan bu çağrıdan günler önce yaygın protesto gösterileri zaten başlamıştı” denildi. 

Açıklamada, “Mahkeme, HDP MYK'sı tarafından atılan iki adet tweet üzerine, ‘Halkı suç işlemeye tahrik’ suçundan 4 yıl 6 ay, ‘Devletin bölünmez bütünlüğüne karşı işlenmiş suça yardım’ edildiğinden bahisle ise 16 ile 20 arasında değişen hukuk ve mantık dışı cezalara hükmetmiştir. 24 müvekkilimiz sadece Kobanê ile dayanıştıkları için yüzlerce yıl cezaya hükmedilmiştir” denildi. 

Hatimoğulları: Şikayet etmeden hizmet üreteceğiz Hatimoğulları: Şikayet etmeden hizmet üreteceğiz

AİHM KARARI HATIRLATILDI 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi tarafından Selahattin Demirtaş hakkında 22 Aralık 2020’de verilen “Ağır ihlal” kararında HDP MYK'sı tarafından tweetlerle yapılan çağrının ise "barışçıl protesto” olarak değerlendirildiği belirtilen açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu tweetlerle HDP, o sırada yoğun IŞİD saldırısı altında bulunan Kobanê halkı ile dayanışma çağrısı yapmıştır. AİHM, bu çağrıların siyasi ifade sınırları kapsamında kaldığını ve bu haliyle şiddete çağrı oluşturmadığını değerlendirmiştir. Türkiye hukuk tarihi açısından bile hukuki bir garabet olan bu yargılama ve karar, halkların vicdanında mahkum edilmiştir. Soruşturmanın en başından beri yargılanan siyasetçi arkadaşlarımızla birlikte olduğumuz gibi bundan sonra da yürütülecek tüm hukuki süreçte kumpası ifşa etmeye ve boşa düşürmeye devam edeceğiz. Tüm demokratik kamuoyunu bu mücadelede hep birlikte saf tutmaya çağırıyoruz.”