İsrail savaş uçaklarının 1 Nisan'da İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesi içerisindeki konsolosluk binasını bombalamasıyla Devrim Muhafızları Ordusu, Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ile Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi dâhil 7 yetkilinin hayatını kaybetmesinden bu yana İran ve İsrail arasında tansiyon yükselmiş durumda.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’ın, Büyükelçiliklerine saldıran İsrail'e yönelik "Şeytani rejim bir hata yaptı ve cezalandırılmalı, cezalandırılacak da" tehdidinde bulunmasının ardından, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, X sosyal platformundan yaptığı paylaşımda İran'ı hedef aldı.

Paylaşımında Hamaney'in hesaplarını etiketleyen Katz, "İran topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız" ifadesini kullandı.

İran'ı ülkelerine olası saldırı ihtimali üzerine konuşan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, "Orta Doğu'nun neresinde olursa olsun, İsrail topraklarına saldıranlara karşı, kararlı bir saldırı eylemiyle çok hızlı bir şekilde nasıl karşılık vereceklerini bildiklerini" söyledi. Gallant, "İsrail'in tepkisi çok etkili olacak ve yıllar boyunca başarılı olduğumuz şeylerden biri de düşmanın ona ne gibi sürprizler hazırladığımızı asla bilememesidir" ifadesini kullandı.

ABD, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili 'sınır' mesajını Türkiye aracılığıyla iletti ABD, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili 'sınır' mesajını Türkiye aracılığıyla iletti

BİDEN’DAN İSRAİL’E DESTEK

İki ülke arasında büyüyen gerilim Ortadoğu'daki tansiyonu daha da yükseltirken, ABD Başkanı Joe Biden’dan İsrail'e destek geldi.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Biden, "İran'ın İsrail'e yönelik ciddi saldırı tehdidini de görüşmemizde ele aldık. Başbakan (Benyamin) Netanyahu'ya da söylediğim gibi, İran'dan ve onun bölgedeki vekillerinden gelen tehditlere karşı İsrail'e olan güvenlik taahhüdümüz sarsılmaz. Tekrar ediyorum, sarsılmaz" diyerek, İsrail'in güvenliğini sağlamak için her şeyi yapacaklarını vurguladı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a, İran ile bölgedeki vekillerinin tehditlerine karşı yanlarında oldukları mesajını verdi.

Telefonda görüştüğü Gallant ile Gazze krizi ve gündemdeki diğer konuları değerlendiren Antony Blinken, Gallant'a ‘İran ile onun bölgedeki vekil örgütlerinin tehditleri karşısında’ İsrail'e tam ve sarsılmaz destek verdiklerini ve Tel Aviv'in yanında olduklarını iletti.