Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesinde sorumluluğu bulunun kamu görevlilerinin yargılandığı davada açıklanan hükümlerin Yargıtay tarafından bozulması üzerine 15 sanık hakkında yeniden başlayan yargılamaya devam edildi. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Ali Öz, Bekir Yokuş, Faruk Sarı, Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Mehmet Ayhan, Mehmet Ali Özkılıç, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Onur Karakaya, Osman Gülbel, Şükrü Yıldız, Veysal Şahin, Volkan Şahin ve Yavuz Karakaya, “kasten öldürme”, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “suç işleme amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlamalarıyla yargılanıyor.  

Davanın bugün görülen üçüncü duruşmasında tutuklu sanıklardan Trabzon İl Jandarma Komutanlığı istihbarat görevlileri Okan Şimşek, Veysel Şahin ve Gazi Günay da hazır bulunduruldu. Duruşmaya Dink Ailesi avukatlarından Hülya Deveci, Sebuh Aslangil ve Emel Ataktürk katıldı.

Duruşmayı başlatan mahkeme başkanı, iddia makamından mütalaasını sunmasını istedi. İddia makamı, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamadığını belirterek süre talep etti. Bunun üzerine sanıklar söz verildi.

‘CİNAYET BİLGİSİNİ YILDIZ’A AKTARDIK’

Sanıklardan Veysal Şahin, savunmasında Dink’e yönelik cinayet bilgisini dönemin Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü olan Yarbay Metin Yıldız’a aktardıklarını söyledi.

Şahin, sonrasında yaşananlara dair ise şunları söyledi: “Bizi dinledikten sonra ‘bunu aşırı sağ masasına iletin, ben de talimat vereceğim’ dedi. Ertesi gün Okan bunu anlattı. Toplantıda (Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı) Ali Öz’e de iletildi. Sonrasında bana bu konuda hiçbir talimat verilmedi. İl jandarmanın şube müdürleri toplantısına biz katılamıyoruz. Cinayetten sonra Coşkun İğci’nin ifadesi ortaya çıkınca Ali Öz, bize bu bilgiyi saklamamız talimatını verdi. Cinayetten bir gün sonra gelmiş gibi evrak düzenlendi. Bu emre karşı çıkamazdık. Benim amirim Okan Şimşek’tir. Cinayetten 6 ay önce aldığımız ilk istihbaratı cinayetten bir gün sonra almış gibi görev sonuç raporu yaptık. Emir böyleydi.” 

Birçok meslek örgütü Emine Şenyaşar’ı ziyaret etti Birçok meslek örgütü Emine Şenyaşar’ı ziyaret etti

‘OLAYIN GERÇEK YÜZÜ ORTAYA ÇIKMASIN MI İSTENİYOR?’

Sanıklardan Okan Şimşek ise savunmasında “Coşkun İğci’den aldığımız istihbaratı aynı gün Metin Yıldız’a anlattım. Ertesi sabah Hüseyin Yılmaz’a (Trabzon Jandarma İstihbarat Şube görevlisi-Astsubay) aktardım. Toplantıda söyledim. İstihbarat değerlendirme toplantısında cinayet istihbaratı söylendi ama komutanımız Albay Ali Öz, ‘bunu sonra konuşuruz’ deyip mevzuyu kapattı. Biz de kendi işimize döndük. İstanbul’a gelişimiz ve Bakırköy’deki görüşmelerimiz başka bir olayla ilgilidir. Muharrem Demirkale (İstanbul Jandarma İstihbarat TİM Komutanı-Yüzbaşı) darbe teşebbüsüne katıldı, onunla konuştum diye ben de tutukluyum. Silahlı terör örgütü üyesi değilim. Keşke darbe teşebbüsü öncesinde de buna terör örgütü diyebilseydik. Bu olayın gerçek yüzü ortaya çıkmasın mı isteniyor? İstanbul’da beraber görev yaptığımız bazı şahısların neden ifadesi alınmadı? Karşı tarafta bir hayat bitti, bunu kabul ediyoruz. Üzüntümüzü ifade ettik ama biz de mağduruz.”

Sanıklardan Ali Öz, hakkında üç yıldır devam eden ev hapsi şeklindeki adli kontrol tedbirinin değiştirilmesini ve duruşmaya katılmak istediğini söyledi.

Diğer sanıkların da tahliye taleplerinin alınmasının ardından söz verilen avukatlar, iddia makamının mütalaası sonrası savunma yapacaklarını belirtti.

31 MAYIS'A ERTELENDİ

Ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, oy birliğiyle 7 sanık hakkındaki tutukluluk halinin ve adli kontrol tedbirlerinin devamına karar vererek, duruşmayı 31 Mayıs’a erteledi.

DAVA GEÇMİŞİ 

Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink cinayeti davasında mahkeme hükmünü 2021 yılında açıkladı.  Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 62 sanık yönünden temyiz incelemesi yaptığı dosyaya ilişkin kararını 21 Haziran 2023'te açıkladı.

Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek'e "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapisleri onayan Yargıtay, diğer sanıklar hakkındaki "tasarlayarak kasten öldürme", "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım", "silahlı terör örgütüne üye olma", "silahlı terör örgütüne yardım" suçlarından verilen mahkumiyetlerin bazılarını onarken bazı sanıklar hakkında verilen cezaları ise az bularak bozdu.

Yargıtay,bu kapsamda bozma hükmü kurduğu sanıklar eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç yönünden dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.

Yerel mahkeme, aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da bulunduğu 39 sanık hakkında düşme, beraat ile ret kararları verdi.

Mezopotamya Ajansı