AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınlarının 24 Haziran seçimleri öncesi gelişen saldırısı sonucu eşi Hacı Esvet Şenyaşar ile çocukları Adil ve Celal Şenyaşar'ı kaybeden Emine Şenyaşar'ın adalet mücadelesi sürüyor. AKP'li vekilin kardeşi Mehmet Şah Yıldız'la birlikte toplam 4 kişinin hayatını kaybettiği olayların sadece işyerinde yaşananlar boyutuylailgili yürütülen soruşturma sonucunda toplam 2'si tutuklu 13 kişinin yargılandığı dava duruşması Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülecek. Davanın tutuklu sanıklarından Fadıl Şenyaşar için 150 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, AKP'li vekilin kardeşi Enver Yıldız'ın ise 12 yıl dolayında hapsi isteniyor.

Annesi ile birlikte Urfa Adliyesi önünde "adalet" talebiyle oturma eylemi başlatan davanın aynı zamanda tutuksuz sanıklarından Ferit Şenyaşar, görülecek duruşmaya katılmak üzere bugün Malatya'ya giderkeni, annesi Emine Şenyaşar diğer oğlu Mehmet Şenyaşar ile birlikte adliye önüne geldi.

Anne ve oğlunun adliye önünde bekleyişi sürerken, Malatya'da görülen dava duruşması başladı.

DURUŞMAYA KATILMADI

Öte yandan, “Adalet” talebiyle Urfa Adliyesi önünde oturma eylemi başlatan anne Emine Şenyaşar, duruşmaya katılmadı. 

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının seçim çalışması sırasında Şenyaşar ailesi fertlerine dönük saldırı sonrası 4 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaya ilişkin açılan davanın 6'ncı duruşması, Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başladı. Saldırıda eşini ve 2 oğlunu yitiren anne Emine Şenyaşar, Urfa Adliyesi önünde başlattığı oturma eylemine devam ettiği için duruşmaya katılmadı. 

GAZETECİLER DURUŞMAYA ALINMADI

Duruşma öncesi adliye önünde yoğun önlemler alınırken, gazeteciler ise gerekçe gösterilmeden duruşma salonuna alınmadı. 

Dosyada tutuksuz yargılanan Ferit Şenyaşar ve Şenyaşar ailesinin avukatlarının yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa, Diyarbakır ve Antep Barosu'na bağlı avukatlar ile kimi aile üyeleri duruşmaya katılırken, Yıldız ailesi ve avukatları da salonda bulundu. 

HDP Milletvekilleri Mahmut Toğrul ile Ayşe Sürücü de duruşmayı takip etmek için Malatya Adliyesi’ne geldi.  

Saldırıda babası ve iki ağabeyini kaybeden ve saldırıda kendi de yaralanan daha sonra da tutuklanan Fadıl Şenyaşar, duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Cezaevi'nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşma devam ediyor.  

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyareti esnasında korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesine ait işyeri ve hastaneye uzanan saldırıları sonucu, Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi. Olayda Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte toplam 8 kişi de yaralandı.

Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve sonrasında Fadıl Şenyaşar tutuklandı. Şenyaşar, halen Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik odada tutuluyor. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde teslim olduktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olaydan 18 ay sonra Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sadece işyerinde yaşanan olaya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede, Şenyaşar ailesine dönük asıl saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmedi. Çocuklarına yönelik saldırı haberinden sonra gittiği Suruç Devlet Hastanesi’nde linç edilerek öldürülen Hacı Esvet Şenyaşar’a ilişkin ise 2 buçuk yıldır henüz bir yargılama yapılmış değil. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi. İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava daha sonra “güvenlik” gerekçesiyle Malatya’ya nakledildi.

Davanın 15 Nisan’da görülen ve koronavirüs nedeniyle kimsenin alınmadığı ilk duruşmada, mahkeme heyeti sadece Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın tutukluluk halleri üzerinde değerlendirme yaparak, duruşmayı erteledi. Davanın 2’inci duruşması 9 Temmuz, 3’üncü duruşması 2 Ekim, 4’üncü duruşması ise 20 Kasım’da görüldü. Pandemi gerekçesi ile duruşma salonuna aileler dışından kimse alınmadı.

20 Kasım’da görülen duruşmada, savcı mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada, tutuklu Fadıl Şenyaşar’a bir kez “kasten öldürme”, 8 kez “kasten öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla 150 yıla kadar hapis cezası istendi. Enver Yıldız için ise “ağır tahrik ile öldürme” suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı dosyanın diğer sanıkları için ise basit yaralamadan ceza istedi.