Diyarbakır, Bingöl, Dersim, Muş, Antep, Van, Urfa başta olmak üzere bölgede birçok kent kara teslim oldu. Etkili olan kar yağışı hayatı felç etti. Şehirleri birbirine bağlayan karayolları ulaşıma kapandı, birçok kentin köylerle bağlantısı kesildi. Gecen bu yana yolda mahsur kalan birçok sürücü hala yardım bekliyor.

DİYARBAKIR'DA KAR YAĞIŞI HAYATI DURDURDU

Sıcak bir iklime sahip olan Diyarbakır'da dün saat 17’den bu yana kar yağışı yaşanıyor. Kentte eğitime bir gün ara verildi. Şehir merkezinde kar kalınlığını yaklaşık 30 santimi aşması hayatı felç etmeye yetti. Diyarbakır Valiliği kentte dün öğle saatlerinden bu yana etkili olan yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle eğitim-öğretime bir gün ara verildiğini açıkladı. Dicle Üniversitesi Rektörlüğü de üniversitenin tüm birimlerinde eğitim öğretim faaliyetlerine bir gün ara verildiğini, final sınavları için de telafi programı hazırlanacağını açıkladı.

BELEDİYE YETERSİZ KALDI

Kayyım yönetiminde olan belediye sosyal medya hesaplarından ‘Kar en çok Diyarbakır’ımıza yakışıyor’ paylaşımı yaptı ancak kar temizleme ve tuzlama çalışmasında yetersiz kaldı. Kentin ana arterleri kapandı, ilçeler 20 santimlik kara teslim oldu. Birçok yurttaş sabahın erken saatlerinde yaya olarak işe gitmek zorunda kaldı. Uçak seferleri iptal edildi, belediye otobüsleri seferlerine ara verdi, çok sayıda araç yolda kaldı. Kentin birçok yerine trafik kazaları yaşandı, bazı bölgelerde ise elektrik kesinti yaşandı. Önlemlerin alınmadığı kentte hayat durma noktasına geldi. Diyarbakırlılar, kayyım yönetiminde olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kar en çok Diyarbakır’ımıza yakışıyor’ paylaşımına tepki göstererek, “Kar romantizmini bırak, yolları açın” çağrısı yaptı.

ÇOK SAYIDA ARAÇ YOLLARDA MAHSUR KALDI

Kar yağışı ve yaşanan kazalarla ilgili AFAD’dan açıklama geldi. AFAD’ın yaptığı açıklamaya göre, Diyarbakır il genelinde 136 maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Bingöl-Lice yol ayrımında 11 tır, 22 yurttaşın mahsur kaldı. Mahsur kalan yurttaşlar Lice Öğretmen Evi’ne sevk edilirken, Bağlar ilçesi Develi Mahallesi’nde 1 tır ve 1 aile; Hani ilçesi Diyarbakır istikameti Karaçalı mevkiinde 10 araç, Siverek yolu Karacadağ girişi mevkiinde 1 minibüs ve 12 yurttaş mahsur kaldı. Sadece Lice ve Siverek'te değil, Silvan, Ergani, Eğil ve köyler de çok sayıda aracın mahsur kaldığı gelen bilgiler arasında.

ANTEP:  BİNLERCE KİŞİ YOLLARDA MAHSUR KALDI

Kar yağışının etkili olduğu bir başka kent Antep’ti. Antep Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabından "Karı büyük bir heyecanla bekliyoruz' paylaşımı yaptı. Belediyenin heyecanla beklediği kar hayatı felç etmeye yetti. AKP’li belediye kar temizleme çalışmasında yetersiz kalınca birçok araçlar yolda kaldı. Kaldıkları yerde araçlarını bırakan yurttaşlar evlerine yaya olarak gitmek zorunda kaldı. Yaşamın durduğu Antep’te yurttaşlar belediyeye tepki gösterdi.

OTOBANINDA MAHSUR KALANLARLA YARDIM BEKLİYOR

Kar yağışı sadece kent merkezlerini değil karayolları ve otobanların kapanmasına da neden oldu. Urfa’ya kadar uzanan Antep-Adana otoyolu Nurdağı mevkiinde yol kapandı. Yolda yüzlerce araç mahsur kaldı. Antep Valisi Davut Gül, yolda mahsur kalan bin 350 kişinin kurtarıldığını, 5 bin 400 kişiye kumanya dağıtıldığını açıklasa da hala kurtarılmayı bekleyen çok sayıda kişi var. Sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan çok sayıda yurttaş dün akşamdan beri mahsur olduklarını söyledi. Antep-Adana otobanında dünden bu ayan mahsur kalan Vahap Turan adındaki yurttaş, yaklaşık 17 saattir kurtarılmayı beklediklerini söyledi. Kendisi gibi birçok kişinin yardım beklediğini anlatan Turan, “Yakıtımız bitmek üzere. Hala bize yardım ulaşmış değil” dedi.

ELAZIĞ: 547 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Elazığ'da kar yağışı kırsal kesimin merkezle bağlantısını kesti. Kent genelinde kar yağışı nedeniyle 547 köy yolu ulaşıma kapandı. Elazığ Valiliği, Elazığ'ın Malatya, Diyarbakır, Bingöl ve Tunceli ile olan karayollarını ağır tonajlı araçların geçişlerine kapattı. Valilik, Elazığ ve çevre illerin gidiş geliş karayollarında ağır tonajlı araçların geçmesine müsaade edilmeyeceğini açıkladı. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine bağlı karla mücadele ekipleri ise yolların ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

BİNGÖL: KÖYLERİN MERKEZLE BAĞLANTILI YOLLARI KAPANDI

Bingöl’de dünden bu yana etkili olan kar yağışı kent merkezi başta olmak üzere il genelinde hayatı felç etti. Bingöl’e bağlı 281 köy yolu ulaşıma kapandı. Yol açma çalışmaları sadece acil çağrıların geldiği yerleşim yerlerine yönelik yapılıyor. Bingöl'de kar yağışı nedeni ile eğitime bir gün ara verildiğini açıklayan Valilik, kar yağışı nedeni ile Bingöl-Diyarbakır karayolunun trafiğe kapatıldığını duyurdu. Kapanan yollar bununla sınırlı değil. Valilik Çatak-Yedisu ile, Genç-Yenisu, Adaklı-Karakoçan ve Adaklı-Kiğı-Karakoçan karayolunun trafiğe kapatıldığını duyurdu.  Bingöl-Karlıova, Erzurum, Muş ve Elazığ karayolunda ulaşım güçlükle sağlanıyor. Bingöl'de kar yağışı sürüyor.

MUŞ: 266 KÖY YOLU KAPANDI

Muş’ta dünden bu yana etkili olan kar yağışı etkisini sürdürüyor. Aralıksız devam eden Kar yağışı nedeni ile 266 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine bağlı ekipler yol açma çalışmasını sürdürüyor. Bölgede kar yağışı devam ederken Varto ilçesine bağlı Taşlıyayla ve Yarlısu köylerinde kar kalınlığının 2 metreyi bulduğu gelen bilgiler arasında.

DERSİM: KÖYLERİN YOLU KAPANDI, İLÇELER İLE BAĞLANTI KESİLDİ

Dersim il genelinde etkili olan kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. Valilik il genelinde okulların tatil edildiğini duyurdu. İl merkezinde kar kalınlığı 50 santimetreye ulaşırken, kırsal kesim ve ilçelerde kar kalınlığı 1,5 metreyi aştı. Dersim’de yakın yerler hariç tüm köy yolları ile ulaşım kapandı. Sadece köy yolları değil, ilçelerin de yolları kapandı. Valilik, kar yağışı, buzlanma nedeni ile kentin Hozat, Pertek, Çemişgezek, Ovacık, Nazımiye ve Mazgirt ilçeleri ile olan karayolunun trafiğe kapatıldığını duyurdu. Kentte kar yağışı sürüyor.

VAN: KARAYOLU ULAŞIMA KAPANDI

Van'da etkili olan kuvvetli fırtına ve tipi nedeniyle şehirler arası yollar trafiğe kapatıldı.

Kentte akşam saatlerine kadar etkili olması beklenen kuvvetli fırtına ve tipi hayatı olumsuz etkiliyor. Kentte birçok yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapanırken, Karayolları Genel Müdürlüğü olumsuz hava şartları nedeniyle Tatvan- Gevaş, Van - Gevaş, Gürpınar- Van karayollarını ulaşıma kapattı. Fırtına ve tipi nedeniyle Van-Gevaş karayolu üzerindeki Atalan bölgesinde birçok araç ilerlemekte güçlük çekiyor.

İSTANBUL -ANKARA OTOYOLU

İstanbul-Ankara otoyolu dün gece saatlerinden itibaren trafiğe kapandı. Ankara istikametinde kilometrelerce kuyruk oluştu.

İstanbul-Ankara otoyolu, dün gece saatlerinden itibaren yoğun kar yağışı nedeniyle trafiğe kapandı. Ücretli otoyolun, Ankara istikametinde uzun araç kuyrukları oluşurken, İstanbul yönünün açık olduğu görüldü. Ancak ücretsiz olan İstanbul-Ankara yolunda da trafiğin açık olması dikkat çekti.

Saatlerce bekleyen sürücülerin yakıtları bitti. Vatandaşlar, yolda mahsur kaldıkları yerin, en yakın tesise ne kadar uzaklıkta olduğunu birbirlerine sordu. Bazı vatandaşlar, kilometrelerce yürüyerek ulaştıkları en yakın tesisten ihtiyaçlarını satın alarak araçlarına geri döndü.