Türkiye’de giderek yayılan koronavirüs salgını can almaya devam ediyor. Devletin aldığı önlemlerin yetersiz kalması üzerine sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler dayanışma kampanyalarıyla halka ulaşıp, ihtiyaçları karşılıyor. Bu amaçla “Kardeş Aile Kampanyası" kararı alan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul İl Örgütü de, başlatılan dayanışma kampanyası doğrultusunda ilk elden kentin her ilçesinde onbinlerce eldiven ve maskeyi halka ücretsiz bir şekilde ulaştırdı. 

Tüm ilçelerde kriz masları ve bunlara bağlı komisyonlar kurduklarını ifade eden İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, yine her ilçede oluşturacakları telefon hattı ile daha fazla yurttaşa ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

YARDIMLAR YANDAŞLARA 

Salgın konusunda iktidarın aldığı önlemlerin çok yetersiz olduğunu söyleyen Avcı, “Kriz yönetimi belirledik ve bu yönetim mevcut seçilmiş il yöneticilerimizden oluşuyor. Kriz yönetimimiz İstanbul’da sağlık, ekonomik ve halkın diğer taleplerini karşılayacak şekilde tartışmalar yürütecek ve yeni dönemi göğüsleyecek çalışmalar ortaya çıkaracak. Her gün bir araya gelen, günü değerlendiren ve bir sonraki günü planlayan bir çalışma pratiğine geçtik. Kriz yönetimi İstanbul’da HDP’nin bütün çalışmaları ile ilgili karar alma, uygulatma, idare ve sevke tam yetkilidir. İktidarın ‘yardım’ adı altında yaptığı çalışmaların tümü daha çok kendi yandaşlarına akıtılıyor olması ve halkın yoksul kesiminin hiçbir koruyucu önleme sahip olmamasından kaynaklı kriz yönetimimiz halkımızın bu ihtiyaçlarını karşılayacak. Sokağa inmesi gerekiyorsa inecek. Bu olağanüstü şartlarda halkımızı öncüsüz ve örgütsüz bırakmayacağız” diye konuştu.

Bu doğrultuda da il ve ilçe örgütlerinin sürekli açık olacağını aktaran Avcı, halkın sorun, sıkıntı ve ihtiyaçlarını gidip parti örgütlerine aktarabileceğini ifade etti. Özellikle 65 yaş üstü yurttaşlardan evlerinden çıkmamasını isteyip, ne ihtiyaçları varsa telefon üzerinden ilçe merkezlerine ulaşıp oralara aktarabilecekleri söyleyen Avcı, sokağa çıkma yasağı ve ekonomik krizin büyümesi durumunda gıda yardımı yapma yönünde de çalışmalarının olacağını ifade etti.

DÜZENLİ VERİ AKIŞI

HDP İl Eşbaşkanı Avcı, Sağlık Bakanlığı’nın salgın vakaları konusunda her gün yayınladığı verilerin doğru olduğuna inanmadıklarını da belirtti. Bu nedenle kentte bulunan sağlık meslek örgütleri ve STK’ler ile birlikte kendilerinin de bir veri tabanı oluşturacakları bilgisini aktaran Avcı, böylece her gün düzenli bir şekilde doğru bilgileri paylaşacaklarını kaydetti.

İstanbul’un ilçe ve mahallelerinde kurulan dayanışma ağlarının yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde kurulan Kriz Koordinasyon Merkezi ile de ortak çalışmalar yaptıklarını aktaran Avcı, yine İBB başta olmak üzere ilçe belediyelerinin oluşturduğu kriz masları ile de birlikte çalışma yürüttüklerini paylaştı.. 

BULUT: ÖNCE KENDİMİZDEN BAŞLADIK

Salgınla her açıdan mücadelede işe önce kendilerinden başladıklarını dile getiren İl Eşbaşkanı Elif Bulut da, şunları ifade etti: “Tüm ilçe binalarını düzenli dezenfekte ettirdik. Hijyen ve temizlik malzemelerini ilçelerde düzenli bulundurmak, tüm partili yoldaşlarımızın evlerinde ve kendilerinde böyle önlemler alınmasını sağladık. Ardından dayanışma ağları ile ilk etapta ihtiyaç olan durumları tespit edip destek olmak için partililerimizi telefonla aramaya başladık. İlçelerde oluşturulan kriz koordinasyonları yerelde bulunan STÖ ya da benzer ağlarla irtibatlı ve koordineli çalışmalar başlattık. Tüm ilçelerimiz de yurttaşlara eldiven ve maske gibi malzemeler dağıtmaya devam ediyoruz. İl ve ilçe örgütlerini risk grubunda olmayan yöneticilerle yeniden çalışma şeklini oluşturduk. Hasta olan veya şüphesi olanları için acil durumlarında yönlendirecek ve online destek verecek sağlık ekipleri oluşturmaya çalışıyoruz. Sosyal medya ağlarına yönelik çalışmalar yaptık. YouTube kanalımızı aktif hale getirdik oradan önümüzdeki günlerde çalışmalar yapacağız.” 

KARDEŞ AİLE ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Yine partilerinin başlattığı Kardeş Aile Kampanyası'na kapsamında İstanbul’da aralıksız bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Bulut, “Kardeş Aile Kampanyası başlamadan önce zor durumda olan aileleri belirlemek için biz bir süredir çalışmalar yapmaya başlamıştık zaten. Bu ailelerin sorunları kendi oluşturduğumuz ağlarla çözüme ulaştırmaya çalışıyorduk. Çok sayıda ‘Ben ne yapabilirim’ diye soran yurttaşlardan telefonlar alıyoruz. Şimdi bu işi ilçelerde Kardeş Aile Kampanyası ile sistemli bir hale getireceğiz. İlçelere yoğun bir şekilde duyurusunu yapıyoruz. Sosyal medyada gündem oluşturuyoruz” dedi.

KADIN DAYANIŞMA AĞLARI KURULDU

Bulut, salgın döneminde kadına dönük ev içi şiddet vakalarının artması dolayısıyla tüm ilçe örgütlerinde kadın dayanışma ağları kurduklarını da ifade etti. Bulut, “Bu konuyu tüm örgütümüzün gündeminde tutuyoruz. Ayrıca diğer kadın kurumları ile de bu konudaki çalışmalarda ortaklaşıyoruz. Evde kalmak kadınlar için daha ağır sorunlara yol açıyor. Bunun için tüm kadın kurumları ile beraber bu sorunları sosyal medya üzerinden gündemde tutmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu. 

MA / Erdoğan Alayumat