AKP Adıyaman 24, 25 ve 26’ncı dönem Milletvekili Salih Fırat'ın kızı Berfu Didem Fırat, üç ay önce kayyım yönetimindeki Bismil Belediyesi’ne Özel Kalem Müdürü olarak işe alındı. Bismil'e ayak basmadan 3 ay boyunca maaşını alan Fırat, sınavsız memurluğa atanmanın en kolay yolu olarak bilinen “özel kalem müdürlüğü”nden İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile kadro aldı. Fırat kadrosunu aldıktan sonra Ankara İl Tarım Müdürlüğü'ne memur olarak atandı. 

EŞBAŞKAN AYAZ: BU BİR YÖNTEM 

Görevde alınarak yerine kayyım atanan Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz, söz konusu bilgiyi teyit etti. Ayaz, kadro almak için bu yönteme başvurulduğuna dikkati çekerek, "Söz konusu kişinin Bismil'e ayak basmadığını biliyoruz. 3 ay boyunca maaş aldığını da öğrendik. Akabinde Ankara Tarım İl Müdürlüğü'ne tayini çıkmış" dedi. 

AYNI YÖNTEM BAŞKA YERLERDE DE VAR 

Söz konusu durumun AKP ve kayyım pratiklerinin açık bir örneği olduğunu vurgulayan Ayaz, sadece Bismil Belediyesi’nde değil, aynı usulsüzlüklerin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde de yaşandığına kaydetti. 

TRABZON'DAN GELİP KADRO ALDI 

KPSS puanıyla devlet kurumlarına atanmak için mücadele eden milyonlarca aday ter dökerken, siyasi ilişkiler kullanılarak sınavsız memur kadrolarına atama yapılması, kayyım yönetimindeki belediyelerde yeni bir uygulama değil. 

2017’de Lice Belediyesi’ne kayyım olarak atanan kaymakam Sinan Başak, kayını olan ve kendisi gibi aslen Trabzon'un Of ilçesinden olan Fatih Salihoğlu’nu, 12 Şubat 2017'de Lice Belediyesi’nde işe almıştı. Salihoğlu, Başak'ın girişimiyle memuriyete sınavsız geçişini sağlanmak için Diyarbakır Büyükşehir kayyımı Cumali Atilla tarafından 23 Temmuz 2018'de Özel Kalem Müdürlüğü’ne atandı. Özel Kelem Müdürü Mehmet Altan görevden alınarak atanan Salihoğlu, memuriyete sınavsız geçiş hakkını kazandıktan 7 gün sonra eski görev yeri olan Lice Belediyesi’ne memur olarak geri gönderildi. 

  

AKP’Lİ ALTUNTAŞ DA DİSKİ’DEN KADRO ALDI 

AKP Trabzon Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Emine Altuntaş da 2017 yılının başında DBB’ye bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü Özel Kalem Müdürlüğü'ne açıktan atandı. 2 ay DİSKİ’de kalarak memur kadrosu alan Altuntaş’ın, Mart 2017’de Trabzon’a tayini çıkarılarak Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı yapıldı.