Colemêrg’de dün gece iftar sonrası evine giden polisler tarafından gözaltına alınan ve polis şiddetine maruz kalan Yalçın Kaval, serbest bırakıldı. Emniyet ifadelerinin ardından bugün Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilen Kaval, Adli Kontrol uygulanması ile Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik, talepleri kabul ederek Kaval’ı serbest bıraktı. 

Colemêrg’de bulunan Merzan Şehir Stadyumu'nda dün Hakkari Zapspor ile Mazıdağı Spor takımları karşı karşıya geldi. Müsabakanın ilk yarısında seyircilerin sahaya inmesi üzerine arbede yaşandı. Küçük kızı ile maç izlemeye giden Yalçın Kaval da yaşanan arbede arasında kaldı. Olay sonrası evine giden Kaval, futbol müsabakasındaki olaylar gerekçe gösterilerek iftar sonrası evine giden polisler tarafından gözaltına alındı. Kaval, gözaltına alındıktan sonra Atatürk Polis Karakolu'na götürüldü. Kaval, burada çok sayıda polis tarafından darp edildi.  

Kaval, avukatının girişimi üzerine Hakkari Devlet Hastanesi'ne götürülerek, darp raporu aldı. Yaşananları öğrenen Kaval'ın yakınları, hastaneye akın etti. Duruma tepki gösteren aile bireyleri, Kaval'ın gördüğü şiddeti kayıt altına aldı. 

Fotoğraflarda, Kaval’ın sağ gözünde morarma meydana geldiği ve kan topladığı görülüyor. Yine vücudunun birçok yerinde darp izlerinin olduğu görülüyor.  

YAŞANAN OLAYI ANLATTI 

Polis şiddeti üzerine savcılık tarafından ikinci kez ifadesi alınan Kaval, rızasıyla ifadeye gitmesine rağmen darp edildiğini, hakaret ve tehditlere maruz kaldığını aktardı. Kaval, "Saat 20.30-21.00 saatleri arasında sivil giyimli polis memurlar Berçelan Mahallesi'ndeki ikametime geldiler. Bana karakola kadar gelmemi, ifademin alınacağını söylediler. Gelen polis memurlarının aracına bindim. Önce Hakkari Devlet Hastanesine gittim, burada darp raporum alındı. Akabinde ifade için Atatürk Polis Merkezine getirildim. Burada bulunan avukat görüşme odasında yaklaşık bir saat kadar bekledim. Daha sonra kısa saçlı, esmer, daha önceden tanıdığım fakat ismini hatırlamadığım sivil giyimli bir görevli beni avukat görüşme odasından alarak başka bir odaya götürdü. Daha sonra sivil giyimli polisler odaya girdiler. E.A. isimli polis memuru, sivil polislerden sorumlu bir amir ile tanımadığım sivil giyimli birkaç şahıs daha odaya girdi. Bu şahıslar odaya girer girmez bana vurmaya başladılar. Bu şahıslar beni yere yatırıp, ters kelepçe yaptılar. Kelepçeden sonra tekrar vurdular" sözleriyle yaşananları anlattı. 

Polislerin sinkaflı sözler kullandığını kaydeden Kaval, şöyle devam etti: "Beni darp ettikleri esnada ‘Seni yaşatmayız, sen bizim kim olduğumuzu bilmiyorsun’ şeklinde tehdit ve hakaretlerde bulundular. Daha sonra tekrardan darp raporu için Hakkari Devlet Hastanesi'ne götürüldüm. Sağ göz kapağımın üst kısmında morluk, burnumda kanama, sırtımda ve göğüs kafesimde ağrı, her iki dizimde ağrı, sol bacağım baldır bölgesinden pantolonumda yırtık meydana geldi. Ben bu şahıslardan E.A. dışındakileri tanımıyorum. Ama görsem teşhis edebilirim. Ben herhangi bir görevliye karşı tehdit ve hakarette bulunmadın. Direnç göstermedim. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum" diye kaydeti. 

DEM PARTİ'DEN TEPKİ  

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez, sanal medya hesabında yaşanan duruma tepki gösterdi. Düşünmez, "Bizleri işkencelerle hizaya getirmeye çalışanlar iyi bilsin ki Colemêrg’te insanlık dışı uygulamalarınıza asla geçit vermeyeceğiz. Daha önce defalarca işkence yapmalarına rağmen cezasızlık zırhıyla kuşanan işkenceciler bağımsız ve tarafsız yargı önünde hesap verinceye kadar mücadelemiz devam edecek" diye kaydetti.

DEM Parti Colemêrg Milletvekili Öznur Bartın, “Yapılan işkencenin izleri doktor raporu ve fotoğraflarla belgelendi. Ülkede kanun da yasa da polisin keyfi olmuş. Kazdığınız kuyu sonunuz olacak, hukuk bir gün size de lazım olacaktır” sözleriyle yaşanan olayı duyurdu. 

İHD: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Colemêrg Şubesi de olaya dair sanal medya hesabında yaptığı yazılı açıklamada, “Kolluk tarafından işlenen işkence ve kötü muamele suçu, gün geçtikçe şiddetlenerek artmaktadır. Hukuku ve insan yaşamını hiçe sayan bu muamelelere karşı bütün kurumların, özellikle yargının gereken soruşturmayı yapmaları elzemdir. Bizler de konunun takipçisi olacağız” diye kaydetti. 

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Konuya dair bir açıklama da valilikten geldi. Hakkari Valiliği, maç sonrası savcılık talimatıyla ifadeye çağrılan Yalçın Kaval'ın karakolda darp edildiğine dair soruşturma başlatıldığını kaydetti. Valilik, "Olay tüm yönleriyle incelenecek olup soruşturma sonucuna göre ilgililer hakkında yasal işlemler eksiksiz uygulanacaktır" diye kaydetti. 

'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi' 'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi'

KAVAL’IN AVUKATI: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Kaval’ın avukatı Azad Özer, müvekkilinin polis karakolunda görevli olmayan 7 polis tarafından darp edildiğini aktardı. Özer, "İşkence neticesinde girişimlerimizle Hakkari Devlet Hastanesi'nden darp raporu aldık. Maruz kaldığı işkence olayı ile alakalı kendisi hakkında ivedi soruşturma başlatılıyor ve bu soruşturma dosyası kapsamında müvekkilimiz Yalçın Kaval hakkında gözaltı kararı veriliyor. Özetle işkenceye maruz kaldığı eylemde işkence eden polis memurları yerine müvekkilimiz hakkında gözaltı kararı veriliyor" dedi. 

Av. Özer, konuya dair suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı.