Van’ın Gevaş ilçesinde Akdamar Adası’nın karşı kıyısından 150 metre uzaklıkta Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü’nün verdiği ruhsat ile Elit Yol Şirketi tarafından Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kuruldu. Orman Genel Müdürlüğü tarafından “Ağaçlandırma sahasıdır, girmek ve otlatmak yasaktır” tabelası ile tel örgülerle çevrilen alan, insan ve hayvanlara yasaklanırken, aynı alanda iş makinalarının çalışması ise çevre örgütlerini ve mühendisleri harekete geçirdi.

YAŞAM ALANI,TARIM ARAZİLERİ VE GÖL İÇİN TEHLİKE

Bölgede oluşturduğu gürültü ve çevre kirliliğinin yanı sıra tarım arazileri ve yaşam alanına kurulan ocak, Van Gölü’ne kuş bakışı bakılan nadir tepelerden biri. Buradan çıkarılan taşlar Gevaş ilçe çıkışında yerleşim yerlerine yakın kurulan aynı şirkete ait başka bir ocakta işleniyor. Ocak yaşam alanları, tarım arazileri ve gölün doğal görünümü açısından şimdiden büyük tehlike oluşturuyor. Tarım arazilerine yakın olan ocak, özellikle arsa sahipleri tarafından şimdiden endişeye yol açmış durumda.

GÖL KIYISINDAN EN AZ 500 METRE UZAKLIKTA OLMASI GEREKİYOR

Van İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER), ocağın yapıldığı sahada incelemelerde bulundu. İMO üyeleri kurulan ocakların belli yasal prosedürünün olduğunu belirterek, Van Gölü kıyısında inşa edilecek maden ocaklarının gölden en az 500 metre uzaklıkta olması gerektiğini vurguladı.  

ÇED RAPORUNA UYGUN DEĞİL!

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan maden ocaklarının kurulamayacağının altını çizen mühendisler, ocağın kurulduğu alanın bitki örtüsünden, yaşam alanına yakınlığından ve gölden dolayı “ÇED olumlu” raporu verilemeyeceğini belirtti. Mühendisler ayrıca Karayolları’nın kurumlardan görüş alması gerektiğini ve eğer kurumların “Maden ocağına uygundur” şeklinde onayı olmuşsa da suç işlendiğini ifade etti. Fakat ocak, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından ÇED olumlu raporu verilerek ruhsatlandırıldı. 

CANLILAR VE TOPRAK OLUMSUZ ETKİLENECEK

Ekolojistler ise Van Gölü’ne has olan “inci kefali” balığı başta olmak üzere göldeki birçok canlı ile beraber yurttaşların ektiği sebze ve meyvenin de olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu. Yine bölgeye yaz aylarında dinlenmek için gelen insanların da ocağın gürültüsü ve çevre kirliliğiyle karşılaşacağı uyarısı yapıldı.

TARİHİ DOKU OLUMSUZ ETKİLENCEK

Ayrıca İMO ve ÇEV-DER, ocağın kurulduğu alanın Van’a 4 kilometre uzaklıktaki tarihi Hişet Kalesi, İzzettin Şiir Camii ve Selçuklu mezarlığına yakınlığının da olumsuz etkiler doğuracağı görüşünde.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu ile ÇEV-DER, söz konusu şirket, ocağa ruhsat veren Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü ve Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. 

Konuya ilişkin görüşmek istediğimiz Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Karayolları 11'inci Bölge Müdürlüğü ise sorularımızı yanıtsız bıraktı. 

jinnews Haber Ajansı