Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da İstasyon Meydanı’nda düzenlenen AKP'nin seçim mitingde konuştu. Konuşmasında sık sık "Kürt kardeşlerim" diyen Erdoğan halkın iradesiyle seçilen belediye başkanlarının görevden alınıp kayyum atanmasına rağmen, DEM'i "Kürt kardeşlerimin iradesini yok sayıyor" diyerek eleştirdi. Erdoğan, halkın oyuna ipotek koyulduğunu, DEM ve CHP'nin ortaklık kurduğunu iddia etti.

"ARZU ETTİĞİMİZ OY ORANINA ULAŞAMADIK"

Erdoğan, genel seçimlerdeki memnuniyetsizliğini "Geçen mayıs ayı seçimlerinde Diyarbakır'da hem milletvekilliğinde hem Cumhurbaşkanlığında arzu ettiğimiz oy oranlarına ulaşamadık ancak seçim sonucunun sizin de içinize sinmediğine inanıyorum. İşte bu alan onu söylüyor. Diyarbakır'da bu kardeşinize yüzde 28.5, CHP adayına yüzde 71.5 oy çıkmışsa durup üzerinde düşünmemiz lazım" diyerek dile getirdi.

Erdoğan'ın "Diyarbakır, huzuru da özgürlüğü de yatırımı da AK Parti döneminde görmedi mi?" sorusuna kitleden çok düşük bir "evet" yanıtı gelmesi dikkat çekti. 

Çatışmalara ve büyük tahribata uğrayan Sur'daki dönüşümle övünen Erdoğan "Onlar çukur eylemleri ile bu şehrin sembolü olan Sur'u mahvederken biz kimsenin burnunu kanatmadan meseleyi bitimenin ve ardından da bölgeyi yeni  baştan inşa etmenin mücadelesini vermedik mi? Onlar Diyarbakır cezaevinin edebiyatını yaparken biz burayı şehrimize yakışır bir müzeye ve kültür merkezine dönüştürmedik mi?" dedi.

Erdoğan çözüm çağrılarına ise "Kürt kardeşlerimizin toparlanıp, iradeleri üzerindeki ipotekleri parçalayıp atmasını bekliyoruz. Siyaset,millete hizmet etmek, ülkenin sorunlarına diyalog yoluyla çözüm bulmak için yapılır. Biz zihni,vicdanı özgür, ahlakı kamil herkesle oturur konuşuruz. Emperyalistlere kuklalık etmeyen herkesle oturur konuşuruz. Elbette herkesle her şeyi konuşmaya varız, ancak kapımız, teröristlere de terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır" diye yanıt verdi.

Hgjhg

YOLLAR KAPATILDI, ÖĞRENCİLER MİTİNGE TAŞINDI

Miting öncesi kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Bir gün öncesinde kentin kayyumu Vali Ali İhsan Su tarafından yapılan açıklamada birçok yol ulaşıma kapatıldı. İstasyon Meydanı’na çıkan yollar barikatlarla kapanırken, evlerin üzerine Özel Harekat polisleri yerleştirildi. Kent genelinde binlerce polis yol güzergahında görevlendirilirken, miting alanı da taşıma ile dolduruldu.

Seyrantepe Kavşağı’ndan çok sayıda numaralandırılmış araçlarla mitinge taşıma yapıldı. Araçlar üzerinde “Silvan 114, “Kulp 123”, “Kulp 176”, “Hani 38”, “Kocaköy 1” yazılı olsa da plakaların 34, 49, 72, 23, 67 olması dikkat çekti. Özel araçlarla da mitinge taşıma yapıldığı görüldü. Zonguldak, Batman, Mardin, İstanbul, Aydın, Erzurum gibi kentlerden de taşıma yapıldı.  Özel bir Diyarbakır otobüs firmasıyla da taşıma yapılırken, firma kendini gizlemek için isminin üzerini AKP’nin miting dövizleriyle kapattı.

DEM’den Bakan Tunç’a "parti kapatma" yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin DEM’den Bakan Tunç’a "parti kapatma" yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin

Okullardan öğrenciler de miting alanına taşındı. Çok sayıda öğrenci ellerinde bayraklarla okullardan çıkarılıp, mitinge taşındı.

Mitinge getirilen çocuklardan biri Bağlar'daki bir okuldan getirildiklerini söyledi. Çocukların "öğretmenim," "hocam" diye seslendiği kamu çalışanlarının onları sıraya dizdiği ve fotoğraf çekildiği görüldü.