Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 20 Mart’ta Naci Ağbal’ın yerine atanmasının ardından dün katıldığı ilk televizyon yayınında 128 milyar dolarlık rezerv tartışmaları ve kripto parayla ilgili konuştu.  

Türkiye’nin artık dış politikasında göz ardı edilen veya istediği şekilde evriyebilen bir ülke olmadığını dile getiren Kavcıoğlu, “Çeşitli sorunlarımız olabilir. Bu sorunlar bugüne kadar olmuştur. Bunun bedeli de bir şekilde ekonomik olarak üzerimizde denenmiştir. Türkiye bir şekilde 2018-2019-2020’de bunların üstesinden gelmiştir. Bunların üstesinden gelirken bugün rezerv tartışmalarının çıktı. Hepsinin arka planına bakmak lazım. Türkiye şu an ekonomik olarak rezervleriyle, Merkez Bankası’yla, kurumlarıyla güçlü olamasa, siz dışarıda bu hareketleri yapamazsınız. O SİHA’lar, İHA’lar parasız uçmuyor. O askerler orda bedava gitmiyor. O gücünüzü orada bu ekonomik gücünüzle beraber orada sürdürüyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

Tartışılan rezervler için ise 2019-2018 yıllarına bakmak gerektiğini savunan Kavcıoğlu, “1929 buhranından sonra pandemi krizi dünyayı çok kötü şekilde etkiledi. Diğerlerinden ayıran şey bir altyapı vardı. 2020’deki kriz birden ortaya çıktı, insanların çözüm üretemediği, ülkelerin kapandığı, gelirlerin durduğu bir dönemi yaşandık. Çin’den ortaya çıkarak tüm dünyayı kasıp kavurdu. Türkiye’de sosyal yardımlar ve sağlık yardımları çok ciddi düzeyde sağlandı. Tabi ki bir sıkıntı içinde geçirdik ancak yapılanları göz ardı edemeyiz. 128 milyar tartışmasına bu açıdan bakmak lazım. Merkez Bankası olarak belirlenen rakamlar nettir ve doğrudur” dedi.

Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın hukuki dayanağı olmayan hiçbir işlemi yapmadığını da savundu. Kavcıoğlu, “Protokol dahilinde işlemler yapıldı. 2020’de yapılmasının sebebi de pandemi şartları. Gizli yapıldığı iddiaları var. Peki siz bu rakamları nereden aldınız? Merkez Bankası’nın analitik bilançosunu en şeffaf açıklayan ülke, Türkiye’dir. Günlük olarak analitik bilanço açıklanır” diye konuştu.

KRİPTO PARA

Kavcıoğlu, yerli kripto para borsası Thodex'in sahibi Fatih Faruk Özer'in yaklaşık 2 milyar dolarla ortadan kaybolması ile gündeme oturan kripto para piyasasına ilişkin ise şunları söyledi: “Çok ciddi bir kripto para trafiği var. Giden para geliyor mu belirsiz. Nereye gittiğini bilemiyoruz bu kripto paraların. Avrupa ve ABD'ye giden bir kripto akışı var. Biz bu konuyu birkaç hafta içerisinde; SPK, BDDK, bakanlık kendi düzenlemelerini yapıyor.”