Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde kurulu Corazon fabrikasında ücretleri ödenmeyen işçiler 17 gündür iş durdurma eylemlerini sürdürüyor.

Çuval üretimi yapılan fabrikanın işçileri, 2021'in Kasım ayında maaşlarının yarısının yatırıldığını, son iki aydır ise kendilerine hiçbir ücret ödenmediğini söyledi. Yaklaşık bir buçuk yıldır maaşlarının düzensiz yatırıldığını belirten işçiler, aldıkları maaşların da geç tarihlerde ödendiğini ifade etti.

TEKİRDAĞ

Çorlu'da çelik tencere üretimi yapılan Aryıldız’da işçiler ücret zammı ve TİS sürecinin başlaması talepleriyle her gün 1 saat üretimi durduruyor.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki çelik tencere üretilen Aryıldız’da patronun başta sendikayı tanıdığını söyleyip sonrasında Birleşik Metal-İş’in yetkisine itiraz etmesiyle işçiler her gün bir saat üretimi durduruyor.

Üç yıl sıfır zam ve yarım saat fazladan çalışma dayatmasına karşı işçiler ücret zammı ve TİS sürecinin başlaması talepleriyle eylemlerini sürdürüyor.

Firma yönetimi, işçileri yasal işlem yapmakla tehdit ederken işçiler mücadelelerini sürdüreceklerini söylüyor.

İZMİR

İzmir’de Yemeksepeti Banabi işçileri, eylemlerinin 4. gününde hakları için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

İnsanca yaşanacak bir ücret, yan haklar ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi birçok taleple eylemlerini sürdüren Yemeksepeti Banabi işçileri, Bornova’daki depo önünde buluştu.

“Birleşen işçiler asla yenilmez”, “Direnen direne kazanacağız” sloganları atan Yemeksepeti Banabi işçileri davul zurna eşliğinde eylemlerini 4. gününde de sürdürürken, mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Bornova Yemeksepeti Banabi Depo önünde basın açıklaması okuyan işçi, ülkenin birçok yerinde eylem yapan işçilere selam göndererek sözlerine başladı. İşçi, sefalet zammını kabul etmediklerini yineleyerek, insanca yaşayacak bir ücret talep ettiklerini hatırlattı.

ANTEP

Antep'te Zafer Tekstil, Melike Tekstil, Has Çuval fabrikalarının ardından bugün de Güler Çuval, Sevinçler Sağlık Ürünleri fabrikalarında işçiler yapılan zamlara karşı eylemler gerçekleştirdi.

Antep’te birçok fabrikada verilen zamlara karşı eylemler sürüyor. Zafer Tekstil, Melike Tekstil, Has Çuval fabrikalarının ardından bugün de Güler Çuval, Sevinçler Sağlık Ürünleri fabrikalarında işçiler yapılan zamlara karşı eylemler gerçekleştirdi. Birçok fabrikada da işçiler eylemlere hazırlanıyor. İşçiler yapılan zamların kayıplarını karşılamaktan uzak olduğunu belirterek mücadele etmeye devam edeceklerini söylüyor.

Güler Sentetik Çuval Fabrikası’nda işçiler verilen zammı kabul etmeyerek vardiya değişiminde toplandı. İşçiler zammın yetersiz olduğunu vurgulayarak duruma tepki gösterdi.

Evrensel'e konuşan bir Güler Çuval işçisi, “Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı fabrikada işçilere zam ayı gelmeden önce bir işçi 6 makineye bakıyordu. Ancak bize 8 makineye dönüleceği söylendi. Bize o dönem yüzde 50 zam artı 1000 lira verileceği söylendi. Ondan sonra 10 makineye döndüler. 10 makinenin parası da 5200 TL dediler. Biz kendilerine teklif sunduk. Tekrar eski düzen yani 6 makineye dönelim, 5200 TL olsun dedik. 6 makineye 4600 TL veririz dediler. Kabul eden varsa çalışsın yoksa çıksın gitsin dediler” dedi.

Taleplerinde ısrarcı olduklarını söyleyen Güler Çuval işçisi, ”Biz gece vardiyasındaydık, sabah işi bıraktık. Şuan kapının önünde beklemedeyiz. Şuan işçilerin hiçbiri kabul etmiyor bu durumu Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Oldu, bitti diye bir şey yok. Taleplerimizde ısrarcıyız. Bizim talebimiz 6 makine 5200 TL. Ama bize teklifleri 10 makineye 5200. Yani hem iş yükümüz artıyor hem de aldığımız ücret düşmüş oluyor. Biz 10 makineye bakmak istemiyoruz” dedi.

Sevinçler Sağlık Ürünleri fabrikasında da işçiler patronun asgari ücret dayatmasına karşı dışarda bekleyişini sürdürüyor. Görüştüğümüz bir işçi, “Şuanda beklemedeyiz. Bize size zaten zam yaptık diyorlar. Oysa yaptıkları asgari ücret vermek. İşine gelen çalışsın gelmeyen çalışmasın diyorlar. Hakkımızı istiyoruz” dedi.

İSTANBUL

Çorap işçilerinin zam talepleri için başlattığı mücadele sürerken işçilerin direnişi kazanım da getiriyor.

  • İstanbul’da Berr Çorap’ta işçilerin iş bırakması sonucu ücret teklifi 6 bin 300 liradan 6 bin 650 liraya yükseldi.
  • İstanbul’daki Prem Çorap’ta da patronun 6 bin 200 liralık teklifine karşı mücadele eden işçiler 6 bin 750 TL aldı. İşçilerin ücretleri ara dönemde yapılacak zamla birlikte 7 bin TL olacak.
  • İstanbul’daki Şimşek Çorap işçileri de iş bıraktı. İşçiler patronun asla veremem dediği 6 bin 500 TL’yi ve 3 bin lira ikramiyeyi kazandı.
  • Düşük zammı kabul etmeyen Alpin Çorap işçileri iş durdurdu. 3 vardiyada da üretimin durması sonuç getirdi. İşçilere 2500 lira zam yapıldı.
  • İstanbul Esenyurt’ta bulunan Aushra Çorap, NBG Çorap, Erdal Çorap’ta işçilerin zam talebiyle başlattıkları iş durdurma eylemi sürüyor. Çelik Çorap’taki işçiler ise iş bırakmaya hazırlanıyor.

HOPA

İkramiyeleri kaldırılan, maaşları netten brüte geçirilen, asgari ücret dışında zam alamayan, mesaileri kesilen Hopa liman işçileri bu sabah iş bıraktı.

Liman işletmesi önünde alkış ve ıslıklarla bekleyen liman işçileri işletme müdüründen görüşme talep etti. İşletme müdürü işçilerin görüşme talebini kabul etti.

Hopa Liman İşletmelerinde çalışan işçilerin talepleri ise şöyle:

  • Maaşların netten brüte geçirilmemesi.
  • Devletin belirlediği asgari tutar dışında zam verilmemesi.
  • Mesailerin kesilmesi.
  • Verilen yemeklerin düzeltilmesi

Görüşmelerin takipçisi olacaklarını belirten işçiler gerekirse yeniden iş bırakacaklarını söyledi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de kurulu bulanan Kıraç Metal fabrikasında çalışan işçiler, işten atmalara karşı iş durdurup direnişe geçti.

Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada yönetim ile yapılan görüşmelerden henüz sonuç alınamadı. İşçilerin eylemi fabrika içerisinde devam ediyor.

İnşaat-İş Sendikası, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımla "Eskişehir'de Kıraç Metal’de işten atılmaların yaşanması üzerine metal işçileri üretimden gelen gücünü kullanarak direnişe geçti" dedi.

Birleşik Metal-İş'in Twitter hesabından yapılan paylaşımda da ''Eskişehir Kıraç Metal’de işten atılmaların yaşanması üzerine metal işçileri üretimden gelen gücünü kullanarak direnişe geçti'' denildi.

ANTEP

Antep Melike Tekstil'de işçiler fabrikanın zam teklifini kabul etmeyerek iş bıraktı.

Antep Melike Tekstil'de işçiler fabrikanın zam teklifini kabul etmeyerek iş bıraktı. Yapılan zamla 5200 TL'ye çıkarılan ücretleri kabul etmeyeceğini söyleyen işçiler bekleyişini sürdürüyor.

Kar yağışlarından dolayı çalışılmayan günlerin yevmiyesinin kesildiğini belirten işçiler fabrika yönetimine tepkili.

Melike Tekstil'in diğer fabrikaları da iş bırakmaya hazırlanıyor. 

ANKARA

Ankara'da Nakliyat-İş'in çağrısıyla Yenimahalle Merkez Deposu önünde eylem yapan Yemeksepeti işçileri, "TÜİK’in açıkladığı enflasyonun yüzde 48’e dayanmışken bu sefalet ücretini kabul etmiyoruz" dedi.

Yemeksepeti işçileri Nakliyat-İş’in çağrısıyla OSTİM’de bulunan Yenimahalle Merkez Deposu önünde eylem yaptı. Yapılan açıklamada, “Yemeksepeti işçilerinin maaşı asgari ücretin 500-600 lira üzerindeyken, bugün asgari ücret seviyesine mahkum edildi” dendi. Yemek sepeti patronunun zorunlu asgari ücreti dayatarak zam yapmadığı belirtilen açıklamada, “TÜİK’in açıkladığı enflasyonun yüzde 48’e dayanmışken bu sefalet ücretini kabul etmiyoruz. Kiraların 1500-2000 olduğu Ankara’da işçilerin asgari ücretle nasıl yaşayacağını düşünmek gerekiyor” dendi.

Yemeksepetinde iş kolu değişikliğiyle işçilerin sendikalaşmasının engellenmek istendiği aktarılan açıklamada, “Arkadaşlarımız asgari ücretten fazla almak için daha çok paket atmak zorunda kalıyorlar. Bu da daha fazla hız ve kaza yapmalarına neden oluyor. Birçok arkadaşımız hayatını kaybediyor. Buna karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dendi.

"ZAM İSTİYORUZ"

Yemeksepeti’nin Mamak deposunda çalışan Ferhat Uyar, bir buçuk sene önce sendikalı olduktan sonra iş kollarının değiştirildiğini söyledi. Sendikalı olma haklarını kaybettiklerini anlatan Uyar, “Sendikalı olmak istiyoruz. Bir de zam istiyoruz. Normalde asgari ücret 4 bin 250. Biz en az 5 bin 500 TL maaş ve yan haklar, sigorta istiyoruz. Bunları bize yapmadılar. Esnaf kurye sistemi var. Adama 5-10 lira para veriyor. Paket attırıyor. Sigortası her şeyi kendisine ait. Ehliyetsiz çalışanlar var. Bu durumda kaza yapıyor, ölüyor. Hiçbir hak talep edemiyor. Biz bu sisteme karşıyız. Sigortalı çalışmak, şirket elemanı olmak istiyoruz. Pandemi sürecinde bizi kullandılar. Çok çalıştırdılar. 60-70 paket attırıp bizi kenarı atıp daha ucuz kurye bulma yoluna gittiler. Biz buna karşıyız. Zam istiyoruz” diye konuşu.

"YEMEKSEPETİ İŞÇİLERE BASKI KURUYOR"

2020 ocak ayından beri Batıkent Yemeksepeti depolarında çalıştığını söyleyen Eray Gültekin, “Yeni yılda açıklanan zamların altında bu maaşlar ile ezilmiş durumdayız. Bu nedenle Türkiye genelinde kontak kapatma eylemini başlattık. Şirket yetkililerinin bizi duymasını istiyoruz. Şirket son duyumlarımıza göre diğer depolarda da baskı kuruyor. Greve giderseniz, kontak kapatırsanız bu sizin için hiç iyi olmaz şeklinde. Biz bu yola çıkarken işsiz kalmayı göze aldık. Bizden sonra çalışacak olanlar daha iyi şartlarda çalışması için de mücadelemiz devam ediyor” dedi.

İSTANBUL

Migros Esenyurt Deposu işçileri, taşeron firma US Grup'un ücretlere yüzde 8'lik sefalet zammına karşı iş bıraktı.

İstanbul Esenyurt'ta bulunan Migros deposunda yüzde 8 zammı kabul etmeyen işçiler bugün sabah saatlerinden itibaren iş bıraktı. Akşam mesaisine gelen işçiler de işbaşı yapmadı. Toplam 450 işçi an itibarıyla hâlâ depodaki bekleyişini sürdürüyor. Talepleri karşılanana kadar mal çıkmayacağını söyleyen işçiler, fabrika bahçesinde “Migros işçisi yalnız değildir”, “Vur vur inlesin, Migros bizi dinlesin”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

İşçilerin bağlı olduğu taşeron şirket Us Grup ücretlere sadece yüzde 8’lik zam yapınca, depo işçileri iş bıraktı. Öte yandan başka şehirlerden gelen işçilerin, çok kötü koşullarda barındırıldığı belirtiliyor. Bu işçilerin barınma koşullarının düzeltilmesi de talepler arasında.

İş bırakan işçiler dün depoda yaptıkları açıklamalarda, “Biz hak ettiğimiz değer neyse onu istiyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz. Asgari ücret yetmiyor, istemiyoruz. Çocuklarımıza bir şey alamadıktan sonra asgari ücretin anlamı yok” dedi.

Asgari ücretle kimsenin geçinemediğini belirten bir işçi, “Geçen sene ocak ayında Migros’ta yumurta 40 kuruştu, şu an 1.50 lira. Bize yüzde 50 devletin verdiğini veriyorlar. Bizim işimiz ağır bir iş. Birine asgari ücretin 50 lira fazlasını, birine 200 lira fazlasını veriyorlar. Biz bu şartları kabul etmiyoruz. Biz hak ettiğimiz ücreti istiyoruz” dedi.

İşçilerle konuşan taşeron şirket yetkilisi ise daha önce işçilerle yaptıkları görüşmede yapılan zam oranının 37,5-38,5 oranında açıklanan enflasyonun üstünde olduğunu, değişmeyeceğini söylediklerini hatırlattı. İşçiler de iş bırakma eylemine devam edeceklerini vurguladı.

İşçilerin bekleyişi sürerken depoya polis çağrıldığı öğrenildi ve polisin TOMA dahil çeşitli araçlarla depo alanına girdiği görüldü.

DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar depo önüne gelerek işçilere destek verdi. Neslihan Acar yaptığı açıklamada, “Asgari ücret üzerine yüzde 8 zam veriyorlar. İşçi kardeşlerimiz bugün işbaşı yapmadılar. İşçilerin yüzde 70 zam talebi var. İşçilerin talepleri karşılansın” dedi.

İSTANBUL

Digiturk çalışanları yüzde 3 ile 17 arasında değişen sefalet zammına karşı Digiturk Genel Merkezi önünde alkışlı protesto yaptı.

İstanbul Beşiktaş'taki Genel Merkez önünde toplanan Digiturk çalışanları yüzde 3 ile 17 arasında değişen zam karşısında 10 dakikalık alkışlı protesto gerçekleştirdi. İşçiler, "Enflasyonun altında ezilmek istemiyoruz" dedi. Ayazağa'daki BeIN Sports binası önünde başlayan eylemlerini Beşiktaş'taki Digiturk Genel Merkezi önüne taşıyan çalışanlar HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de destek verdi.

"KAZANMANIN YOLU BİRLEŞMEKTEN GEÇİYOR"

Evrensel'e konuşan Züleyha Gülüm, Digitürk çalışanlarının yanında olduklarını belirterek "Digiturk çalışanları, gerçek bir zam yaşanabilir bir ücret talep ediyor. Sadece Digiturk çalışanları değil son dönemde bütün işçiler eylemlilik sürecine girdi. İktidarın politikaları işçileri yoksulluğa ve sefalete mahkum ediyor. Patronları destekleyen iktidar işçileri koruyan hiçbir mekanizma kurmuyor. Buna karşı işçiler birçok yerde seslerini duyurmaya çalışıyor. Sabah Yemeksepeti işçilerinin eyleminde, öğlen Yurtiçi Kargo işçilerinin eyleminde, şimdi de Digiturk çalışanları ile beraberiz. Ülkenin dört bir yanında işçiler haklarını talep ediyorlar" dedi. İşçiler yan yana gelirse kazanmalarının önünde hiçbir engel olmadığını söyleyen Gülüm, "İşçilerin kazanmasının yolu birleşmekten, örgütlenmekten geçiyor. İktidarın da işverenlerin de kârlarından, kazançlarından başka düşündükleri hiçbir şey yok. İktidar ve patronlar mesele işçi olunca 'köle koşullarına razı olun" diyor. Bir kez daha söyleyelim, hiçbir işçi köle koşullarına razı olmayacak. Biz de onlara destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası da sosyal medya hesabından, "Yıllardır enflasyonun altında zam alan Digiturk çalışanları, adil bir ücret artışı için mücadele ediyor. İşveren, şirketi gemicilik işkolunda göstererek sendikalaşmayı engellemeye çalışıyor" paylaşımında bulundu.

ERZİNCAN

Kızılay İçecek Erzincan Fabrikası işçileri, maaş zammı ve özlük haklarında istedikleri iyileştirme taleplerine karşılık verilmemesi üzerine dün iş bıraktı. İşçiler, "Haklarımızı talep ediyoruz. Sonuna kadar buradayız" dedi.

Fabrika önünde toplanan işçiler adına konuşan Okan Şahin, "2019 yılında dernek anonim şirkete geçiş yaptı. Anonim şirkete geçiş yaparken de bütün haklarımızla geçiş yapılacağını, haklarımızın kaybolmayacağı söylendi. Geçiş yaptıktan sonra bazı ek gelirlerimiz vardı bizim. Performans paralarımız, giyim yardımlarımız, başarı primlerimiz vardı. Bu haklarımız verilmez oldu. Daha sonra hakkımız olan ödemeler yapılmadıktan sonra bize sözleşme imzalattırıldı geriye dönük olarak. Bugün Erzincan ve Afyon olarak fabrika müdürlüğünde arkadaşlarımız toplandı. Orada da yöneticilerimizle görüştüler. Yöneticiler bizim isteklerimize karşılık vermediler. Bizim taleplerimize herhangi bir şey yapmayacaklarını ilettiler. Biz de bundan dolayı haklarımızın iyileştirilmesi adına bu şekilde eyleme başladık. En son verilen zamda yüzde 22 verildi. Ocak 1 itibariyle başarı primi adı altında iki ayrı ayrım yapıldı. Bu ayrımdan dolayı da işçi arkadaşlarımızın hiçbiri herhangi bir ek ücret alamadı. Haklarımızı talep ediyoruz. Sonuna kadar buradayız. Mesai yapın dediler mesai yaptık, izinsiz çalışın dediler izinsiz çalıştık, yaz döneminde kesinlikle yıllık izinlerimize çıkamadık, gereken neyse yapılsın artık” diye konuştu. 

İSTANBUL

İstanbul Başakşehir 4. Etap'ta bulunan bir sitenin girişinde önceki gün, siteye sipariş getiren kuryeler, ile kapıyı açmayan güvenlik görevlisi arasında tartışma çıktı. Güvenlik görevlisi motosikletlere zarar vererek, kuryeye saldırdı. Site önünde dün akşam saatlerinde bir araya gelen yaklaşık 50 motosikletli kurye, yaşanan olayı protesto etti.

"BİZ ZATEN FİRMALARIN HIZ BASKISI İLE BU İŞİ YAPIYORUZ"

İstanbul Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Murat Tomris, "Biz her gün bu sorunları yaşıyoruz. Bu sadece görünen kısmıydı. Yasa dışı kanunlara aykırı bir şey bu. Site yöneticileri bizleri içeri almak durumundalar. Hangi gerekçeyle içeri almayacaklarsa bunları bize ibraz etmek zorundalar. Artık biz bu olayın son bulmasını istiyoruz. Biz, elimizde 10 litrelik damacana ile kilometrelerce yürümek istemiyoruz. Biz, zaten bu işi stres altında yapan firmaların hız baskısı ile bu işi yapıyoruz. Günde onlarca kaza oluyor. Kazaların en büyük sebeplerinden bir tanesi de bu. Sitelerde sipariş teslim edeceğiz diye yarım saat, kırk beş dakikamızın geçtiği vakitler oluyor. Biz bu gecikmelerle sipariş teslim etmeye çalışırken kaza yapıyoruz. Arkadaşlarımız ölüyor" şeklinde konuştu.

MERSİN

Metal toplu iş sözleşmelerinde sendikalarla MESS arasında imzalanan toplu iş sözleşmesini metal işçileri kabul etmiyor. Mersin'deki Çimsataş metal fabrikasında sözleşmenin imzalandığını duyan işçiler gece vardiyasında dövme bölümünde işi 2 saat durdurdu. Eylemler sabah vardiyası ve 16 vardiyasının da katılmasıyla birlikte iş bırakmaya dönüştü. 

Çimsataş metal fabrikasında işçilerin iş durdurması üzerine fabrikaya gelen Birleşik Metal İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan, işçilerle görüştü. İşçiler imzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini ve talepleri kabul edilene kadar direneceklerini söylediler.

Şube Başkanının "İşçinin birlikte aldığı kararın arkasındayız" demesi üzerine "Ne zaman arkasında durdunuz? Madem öyleydi sözleşmeyi niye imzaladınız? İşçinin isteği bu muydu?" diye tepki gösterdiler. Sendikanın işçinin taleplerine kulak vermesini istediler. 

3 vardiyada da yapılan toplantı sonucu sözleşmeye ek protokol yapılması talebinde ortaklaşıldı.

EK PROTOKOL TALEBİ

Birleşik Metal İş Anadolu Şube Başkanı Çimsataş'ın 3 işyeri temsilcisi ve işçilerin arasından seçtiği 2 işçi temsilcisi ile birlikte işverenle işçilerin talepleri görüşüldü. İşçiler 7 talep üzerinden ek protokol yapılmasını istedi. Talepler şöyle:

  • Sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen yüzde  27'ye artı olarak yüzde 35 daha zam verilmesi, ikinci altı ay için enflasyon oranında zam yapılması,
  • Mesai ücretlerinin hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olarak belirlenmesi,
  • İşçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortasının aileyi de kapsaması,
  • Sosyal haklara net olarak yüzde 100 zam yapılması,
  • Kıdem farkı,
  • Ara dinlenme ve çay molası verilmesi,
  • Uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonlarının tam olarak verilmesi

AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARINA TEPKİ

İşçiler sanayide çalışan işçinin bile kendilerinden daha fazla banka promosyonu aldıklarını, dolayısıyla hakları olan banka promosyonunun gerçek miktarını kendilerine verilmediğini de belirtiyorlar. 

Bu koşullarda imzalan sözleşme ile alınan zammın yetersiz kaldığını söyleyen işçiler, "İçeride baskı altında çalışıyoruz, her şey yasak" diyerek uygulamalara tepki gösterdi. Cenazeleri olduğunda izin bile alamadıklarını, tuvalete gitme haklarının kısıtlandığını, çalıştıkları bölümlerde çatının aktığını, bu nedenle de insanca koşullarda çalışmak istediklerini dile getiriyorlar. 

Sendika temsilciliğinden gelen mesajla tüm vardiyalar fabrikaya çağırılırken, mesajda "Arkadaşlar fabrika olarak haklarımızı almak için direnişe geçtik, gelmek isteyen arkadaşlar imalat bölümüne gelsin" mesajı çekildi.

KOCAELİ

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde kurulu Corazon fabrikasında ücretleri ödenmeyen işçiler 17 gündür iş durdurma eylemlerini sürdürüyor.

Çuval üretimi yapılan fabrikanın işçileri, 2021'in Kasım ayında maaşlarının yarısının yatırıldığını, son iki aydır ise kendilerine hiçbir ücret ödenmediğini söyledi. Yaklaşık bir buçuk yıldır maaşlarının düzensiz yatırıldığını belirten işçiler, aldıkları maaşların da geç tarihlerde ödendiğini ifade etti..

Ham maddeden son ürüne tüm aşamalarda üretim yapılan fabrikadaki işçiler 17 gündür iş durdurmuş durumda.

Bu süreçte fabrika yönetimiyle iki kez görüşmeye çalışan işçiler, patronun "Ham madde alamıyorum, biraz bekleyin, benim de para alamadığım yerler var" diyerek ödemeleri ertelediğini ve başka bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Pandemi döneminde yoğun şekilde çalıştıklarını ve işlerin arttığını belirten işçiler, kadrolu işçilerin bir kısmının devlet teşviğiyle bir süre çalıştırılmadığını, yerlerine patronun yevmiyeli işçi getirip çalıştırdığını aktardı.

Corazon, yüzden fazla işçisi olan bir fabrika. İşçileri fabrika içinde iş durdurma eylemlerini sürdürürken bir an önce açıklama yapılmasını ve alacaklarının tamamının ödenmesini istiyor.

RİZE

ÇAYKUR işçileri ve çay üreticileri, yaşadıkları sorunları dile getirmek için Rize’de bir araya geldi. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan’ın da katıldığı eylemde ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin kadro, üreticilerin ise taban fiyat talebi dile getirildi. Eylemde Öz Gıda-İş’in provokatif açıklamalarına da tepki gösterildi.

Üreticiler adına açıklama yapan Murat Yılmaz, “Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Zamla yatıyoruz, zamla kalkıyoruz. Çay üreticileri olarak çok zor durumdayız. Mazot ateş pahası, gübre fiyatları uçtu. Bu mazot ve gübre fiyatlarıyla 2022'de çay üreticileri olarak çok zor günler bizi bekliyor. Hangi üretici bu fiyata gübre alabilir, hangi üretici mazota para yetiştirebilir” dedi.

MERSİN

Mersin Tarsus Sebze Meyve Hali'nde çalışan yaklaşık 200 kadın işçinin talep ettiği ücretin karşılanmaması üzerine bir gün önce başlattığı iş bırakma eylemi, kadınların kazanımı ile sonuçlandı. Günlük 150 TL ile çalıştırılmak istenen kadınların direnişi sonucu, günlük yevmiyeleri 170 TL olarak belirlendi.

Kadınlara hakaret ettiği ifade edilen Mersin Tarsus Sebze Meyve Hal Başkanı Çetin Çalkın ile haldeki diğer işverenler, kadınların geri adım atmaması üzerine kadınlarla toplantı gerçekleştirdi. Yapılan toplantı sonrası Çetin Çalkın imzasıyla şu karar yayınlandı; “2022’nin yaz sezonunun çalışan bayan personellerin yevmiyeleri 01.01-2022 tarih itibariyle, tüccar arkadaşların almış olduğu kararla yevmiyeler 170 TL olarak onaylanmıştır.”  

"KADIN DİRENİŞİ İLE GELEN ZAFER BİZİ UMUTLANDIRDI"

Kadınlar, ücret taleplerinin istedikleri oranda olmadığını ve yine de kabul ettiklerini söyledi. Kadın direnişi ile gelen zaferin kendilerini umutlandırdığını belirten kadınlar, artık tüm haksızlıklara karşı ortak eylem kararı alacaklarını belirtti.

"GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞTIRILIYORUZ"

İsmini vermek istemeyen kadınlardan biri uzun yıllardan beri söz konusu halde paketleme işi yaptığını ve sürekli olarak işveren tarafından sömürüldüklerini kaydetti. Çalıştığı hal ortamında kendisi ile birlikte yaklaşık 200 kadın çalışanın da olduğu bilgisini veren kadın, çalışma koşullarının ağırlığından şikayet ederek, “Burada çalışan tüm kadınlar günlük ortalama 10 ile 12 saat çalışıyor. Biz bu talebimizi de dile getirdik ama bu talebimizin karşılanmayacağını söylediler. Size soruyorum bir insan 12 saat çalışabilir mi? Ama biz mecbur çalışıyoruz. Çünkü hepimizin bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi, bir çocuğu ya da bir kardeşi var. Biz yetkililerin bu konuya da el atmasını istiyoruz” dedi.

"SİGORTAMIZ YOK, MESAİ VERİLMİYOR"

Bir diğer çalışan kadın işçi ise, 12 saat çalışmalarına rağmen mesai alamadıklarını ve sigortalarının yapılmadığını söyleyerek, herhangi bir iş kazasında işverenin kendilerini yevmiyeci olarak tanıttığını belirtti.

"MEZOPOTAMYA AJANSI’NA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Başlattıkları iş bırakma eylemi haberinin Mezopotamya Ajansı üzerinden yayılmasından kaynaklı ajansımıza teşekkür eden kadınlar, haber yayıldığı için birçok kesimin kendileriyle dayanışmada bulunduğunu söyledi. Bir diğer kadın işçi ise “Siz haberi geçtikten sonra herkesin haberi oldu. Diğer haber siteleri de haberi kullandı. Haberin yayılması ile birlikte kamuoyu baskısı artınca, iş bıraktığımız ilk anda bize hakaret eden işveren ve hal başkanı, daha sonra gelip bizzat bizimle görüşme gerçekleştirmek istedi. Bu bizim direnişimiz olduğu kadar sizin ajansınızın da etkisiyle oldu” ifadelerini kullandı.

KADIN KURUMLARINA ÇAĞRI

Yarından itibaren tekrar işlerinin başına döneceklerini kaydeden kadınlar, başta kadın kurumları olmak üzere tüm kesimlerin özellikle çalışma saatleri konusunda işverenlere baskı yapmasını istedi. Kadınlar ayrıca mevcut Mersin Tarsus Sebze Meyve Hal Başkanı Çetin Çalkın’ın da emekçilerden yana olmadığını, sürekli olarak işveren tarafı tuttuğunu belirterek, istifasını istedi.

İSTANBUL

Yüzlerce kişinin işten atıldığı Oppo fabrikasının önünde açıklama yapan işçiler, haklarını alana kadar direnişlerine devam edeceklerini söyledi. İşçiler, bugün fabrika önüne gelen Türk Metal Sendikasına da tepkiliydi.

İstanbul Tuzla’da bulunan, akıllı telefon üretiminin yapıldığı Oppo’da çalışan 500’ü aşkın işçi, hammadde teminatı ve stokların dolması gerekçe gösterilerek 8 günlük izne çıkarılmıştı. İşçiler 8 günün ardından telefonla aranarak, dolar krizi ve hammadde teminatı sorunu gerekçeleriyle işten çıkarılmıştı. Dün fabrika önünde eylem yapan işçiler, bir süre önce Türk Metal’e üye olarak sendikalaşma çalışması yürütmeye başlamıştı.

İşçiler bugün de fabrika önündeydi. Türk Metal Sendikası Anadolu Yakası Şube Başkanı Serdar Gül de işçilerle görüşmek için fabrika önündeydi. “Haklarımızı almak için gerekiyorsa direniş yapacağız” diyen işçiler, Türk Metal'in de kendilerine sahip çıkmasını, haklarını almasını istedi. Sendika, işçilerin işe geri dönme talebine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

(Evrensel)