Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı için önceden kaydedilen konuşmasında Türkiye’yi hedef aldı. Suriye ve bölgedeki terörün ana sponsorlarından birinin Türkiye olduğunu ifade eden Muallim Ankara’nın, “Türkiye’nin işgaline direnen onlarca kentin suyunu kestiğini” belirterek, bunun “hem insanlığa karşı bir suç, hem de bir savaş suçu olduğunu” dile getirdi.

DW Türkçe’nin haberine göre “Konu terörizmi finanse etmek ve buna sponsor olmak olduğunda, Türk rejimi harika bir yönetim gösteriyor” diyen Muallim, Türkiye’nin su akışını kesmesi nedeniyle, koronavirüs salgınından mustarip olan bölgelerde sivillerin hayatının tehlikeye girdiğini belirtti.

‘Durdurulması zorunlu’

Velid Muallim, Ankara’nın, “ılımlı muhalifler olarak nitelendirdiği teröristleri, savaşmaları için Libya’ya götürdüğünü, Irak’ın egemenlik haklarını çiğnediğini ve sığınmacıları Avrupa’ya karşı, Doğu Akdeniz’deki enerji meselesinde bir koz olarak kullandığını” da söyledi.

Türkiye’nin “uluslararası hukuka göre yasaları tanımayan bir haydut rejim tarafından yönetildiğini” ifade eden Muallim, Ankara’nın izlediği siyasetin, tüm bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını ve derhal durdurulmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim’in sözlerine yanıt veren Türkiye’nin BM’deki temsilciği, “Suriye rejiminin gülünç suçlamalarla dolu ifadelerinin tümden reddedildiğini” duyurdu.