Önceki günlerde Türkiye ile İdlib’de yapılan ortak kara devriyesine katılmayan Rusya’nın, Türkiye’den İdlib’deki gücünü azaltmasını istediği öğrenildi. Rusya’nın önde gelen gazetelerinden “RİA Novosti”nin haberine göre Rusya Türkiye’den İdlib’deki Türk gözlem noktaları ve asker sayısını azaltmasını istedi. Gazete haberini Türk kaynaklara dayandırdı.

Rusya Federasyonu ve Türkiye heyetleri önceki gün İdlib’deki durumu görüşmek üzere bir araya gelmişti.

Kaynak, dün Türkiye Dışişleri Bakanlığı karargahında bir Rus teknik heyetinin Suriye’nin İdlib ilindeki Türk gözlem noktalarının sayısını azaltma önerisi sunduğu bir toplantı yapıldığını söyledi.

ASKER SAYISI AZALTILACAK

Kaynağa göre bu konuda bir anlaşmaya varılamadı. Türk tarafının gözlem noktalarını geri çekmeyi reddetmesi ve koruma konusunda ısrar etmesi üzerine İdlib’de konuşlanmış Türk kuvvetlerinin sayısının azaltılmasına ve bölgeden ağır silahların çekilmesine karar verildi.

Nur Sultanda 2017den beri “Astana Formatı” Tarzında görüşmeler yapılıyor. 2018 Ocak ayında ise Soçi’de Suriye Ulusal kongresi gerçekleşti. Bu kongre, çatışmanın başlangıcından bu yana geniş bir katılımcı yelpazesini tek bir müzakere platformunda bir araya getirmeye yönelik ilk girişimdi.

Ayrıca Suriye’deki durumla ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan defalarca görüşmeler yaptı. İdlib’de 5 Martta ateşkes ilan edilmişti.

Ateşkes anlaşması kapasamında atılan ortak kara devriyeye sık sık saldırılar yapılınca Rusya son olarak devriyeye katılmayı reddetmişti.