Afganistan'daki durumun hızla kötüye gittiğine işaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, müttefikleri korumak için Tacikistan sınırındaki Rus askeri üssünü kullanmaya hazır olduklarını belirtti.

Sputnik'in haberine göre Laos'un başkenti Viyentiyan'da mevkidaşı Saleumxay Kommasith ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov, ABD-NATO'nun Afganistan'dn çekilmekte acele ettiğini söyledi. Lavrov

"ABD ve diğer NATO birliklerinin alelacele çekilmesi bağlamında, durumun hızla kötüye gitme eğiliminde olduğu Afganistan'da yaşananları yakından takip ediyoruz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz günlerde Tacikistan ve Özbekistan liderleriyle telefon görüşmeleri yaptığını ve diğer Orta Asya Cumhuriyetlerinin liderleriyle temas halinde olduğunu kaydeden Lavrov, "Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ndeki (KGAÖ) müttefiklerimize yönelik herhangi bir saldırganlığı önlemek için Tacikistan-Afganistan sınırındaki Rus askeri üssünü kullanmak dahil her şeyi yapacağız" dedi.

Putin, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile yaptığı görüşmede Afganistan sınırındaki durum ile ilgili Tacikistan’a gerekli desteği vermeye hazır olduğunu söylemişti.

Afgan askerleri Taliban'ın önünden kaçarak Tacikistan'a sığınmıştı. Bazı yerlerde Afgan askerleri silahlarını Taliban'a teslim ediyordu. Tacikistan sınıra binlerce asker sevk etmişti. 

ABD-NATO, 11 Eylül 2021'e kadar ülkeden çekileceğini ilan etmiş, komuta merkezi Bagram Hava Üssü'nden çekilmişti. Diğer yerlerde de çekilme sürüyor. 

Büyükelçiliklerin güvenliği ve batı ile iletişimin kopmaması için Başkent Kabil'deki havaalanının güvenliği için de Türkiye gönüllü olmuştu. Son birkaç yıldır havaalanı güvenliğini sağlayan Türkiye, bunun sürdürülmesine karşılık olarak ise bazı şeyler istiyor. En son ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın pazarlıklara dahil olması bekleniyordu.

Karadeniz'de ABD uçağına önleme

Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Su-30 avcı uçaklarının 6 Temmuz akşamı Karadeniz üzerinde ABD Donanmasına ait Boeing P-8 Poseidon devriye uçağına refakat ettiğini duyurdu. 

Rusya’ya ait hava kontrol araçlarının sınıra yaklaşan bir hava hedefi tespit ettiklerine dikkat çekilen açıklamada, hedefin tanımlanması ve Rusya sınırını ihlal etmesinin önlenmesi amacıyla Karadeniz Filosuna ait hava savunma nöbetçi birimlerden Su-30 avcı uçaklarının kaldırıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Rus avcı uçaklarının mürettebatları, hava hedefini Boeing P-8 Poseidon uçağı olarak belirledi ve Karadeniz hava sahasında ona refakat etti” ifadelerine yer verildi.

Uçağın ABD’ye ait olduğu kaydedilen açıklamada, Rusya sınırının ihlaline izin verilmediği vurgulandı.

1997 yılından beri 21. kez düzenlenen Deniz Meltemi tatbikatına bu yıl 32 ülke (NATO üyesi olmayanlar da katıldı), 4 bin asker, 40 gemi, 30 hava aracı, ve 100’ün üzerinde zırhlı araç tatbikata katılıyor. Tatbikat, 11 Temmuz'da sona erecek. Rusya tatbikat yapılmaması konusunda uyarılarda bulunmuştu.