Ukrayna’nın doğusundaki Donbass (Donetsk ve Luhansk) bölgesinde 7 Nisan’da Rusya destekli silahlı grupların açtığı ateş sonucu bir Ukrayna askeri daha öldü. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, Rusya yanlısı grupların, gece yarısından saat 07.00’a kadar 5 kez ateşkes ihlali yaptığını iddia etti. Açıklamada, Donbass’ın Peski ve Vodyanoye bölgelerinde açılan ateş sonucu Ukrayna ordusundan bir askerin öldüğü aktarıldı. Martın son haftası da 4 Ukrayna askeri öldürülmüştü. Rusya tarafından 2014’te işgal edilen Kırım yakınlarında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş helikopterleri ve hava taarruz birlikleri kıyı savunma tatbikatı düzenledi.

7 Nisan’da başlayan tatbikat kapsamında Ukraynalı askerler, olası düşman saldırılarına karşı koyma beceresini test etti. Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, Barents Denizi’nin hava sahasında tespit edilen Norveç keşif uçağına refakat etmek üzere bir Rus MiG-31 avcı uçağının önleme yaptığını duyurdu.

POLİGONLAR ÇALIŞIYOR

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart’ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, NATO Genel sekreteri ile telefonlaşıp ülkesinin NATO üyeliği için program hazırlanmasını istemişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Donbass’ta yeni savaş başlatma girişimlerinin Ukrayna’nın yerle bir olmasına yol açabileceğini tehdidinde bulunmuştu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, 6 Nisan’da Rusya’nın tüm askeri noktalarında savaşa hazırlık denetimlerine başlandığını kaydederek, “Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin hazırlık planına uygun olarak askeri idare organlarında, bölgelerde ve birliklerde denetimlere başlandı. Askerler, taktik, özel ve iki taraflı tatbikatlar yapmak üzere poligonlarda çalışmalara başladı” dedi. Donbass bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT’ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020’den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı. Donbass’ta tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı gruplar Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

LAVROV: KARŞILIK VERECEĞİZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazakistan’ın başkenti Nursultan’daki bir basın toplantısında, ABD’nin, Rusya’nın ‘birtakım düşmanca eylemlerinin incelemesini tamamladığı şimdi de bunlara verilecek yanıtlar üstünde düşündüğü’ şeklindeki haberlerin sorulması üzerine, “Her dostça olmayan adıma karşılık vereceğiz, bunu söylemeye dahi gerek yok” yanıtını verdi.