Kuzey ve Doğu Suriye Sınır Kapıları Genel Müdürlüğü Sorumlusu Rodi Mihemed Emin, Semalka sınır kapısında düzenlediği basın toplantısında, KDP yetkililerinin Pêşxabûr ve El Welid kapılarını kendilerine haber vermeden kapattığını söyledi.

Emin açıklamasında, "Kürt halkı, Kürdistan'ın bir ülke olduğunun tamamen farkındadır, uluslararası toplum onu ​​dörde bölmüştür. Dolayısıyla Kürdistan'ın her bir parçası diğerinden farklıdır ve bu parçalanmışlığa göre başka hiçbir parça kullanılamaz. Pêşxabûr ve Sêmalka'nın kapıları Rojava ve Başûrê Kurdistan'ın giriş çıkışlarına hiçbir engel olmadan herkesin gözü önünde açık olsaydı çok mutlu olurdum, çünkü Kürdistan birdir. Maalesef bugün Sêmalka önünde Pêşxabûr’un kapalı olduğunun açıklamasını yapıyoruz” dedi.

Emin, kapının kapatılması kararının önceden hazırlanmış bir takım gerekçelerle alındığını ve çadır eyleminin kapıyı kapatma gerekçesi olduğunu ifade etti.

Sêmalka Sınır Kapısı’nda ailelerin KDP pususunda yaşamını yitiren çocuklarının cenazelerini almak için yaptıkları eyleme dikkat çeken Emin, şöyle devam etti: "Barış anneleri çok sayıda kez KDP ile görüşmeye çalıştığı ancak bu hep KDP tarafından reddedildi. Barış anneleri taleplerini içeren bir mektup gönderdi ancak bu da reddedildi.”

Bazı basın organlarında çadır eylemine ilişkin çıkan haberlere tepki gösteren Emîn, “Kuzey ve Doğu Suriye halkları buradaki çadırın niçin açıldığını çok iyi biliyor. Çadırın neden açıldığını bilmediğini söyleyen basın organları gerçeği yansıtma görevini iyi yerine getirmelidir” dedi.

Sêmalka Sınır Kapısı önünde binlerce gence yapılan saldırıya da tepki gösteren Emîn, gençlerin annelerin taleplerine sahip çıktığına dikkat çekti. Gençlerin Pêşxabûr’a yönelik saldırıda bulunmadığının altını çizen Emîn, Pêşxabûr’un gerçek olmayan bahanelerle kapatıldığına dikkat çekti.

KDP’nin Mart ayından bu yana kapıdan geçişleri de zorlaştırdığına işaret eden Emîn, geçmek isteyenlerden kapıdan geçmekle ilgisi olmayan soruların sorulduğunu ifade etti. Ağır hastalıkları olan dışında kimsenin kapıdan geçemediğini dile getiren Emîn, “İnsani hiçbir başvuru KDP tarafından kabul edilmedi. Sadece çok ağır hastaların geçişine izin verildi. 100 başvurudan 40’ı reddedildi. Çoğunun ret gerekçesi de açıkça ortaya konulmadı. Kadın ve çocukların başvuruları dahi reddedildi. Merak eden gazeteciler Qamişlo’da bulunan dairemize müracaat ederek geçmek için başvuranların sayısına ve gerekçelerine bakabilir. Bu başvuruların hangi gerekçelerle reddedildiğini de öğrenebilirler. Bazı durumlarda olağanüstü hastalık başvuruları dahi reddedildi. Bunların hangi gerekçeyle reddedildiğini biz dahi net olarak bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Sêmalka Sınır Kapısı’nın Rojava tarafının açık kalmaya devam edeceğini söyleyen Emîn, KDP’ye siyasi çıkarları için bölge halkını cezalandırmaması çağrısında bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Emîn, “Pêşxabûr yönetimi kapıyı kapatacağına dair bize herhangi bir yazılı bilgilendirme yapmadı. El Welid Kapısı’nı kapatma gerekçesini kendi açıklamalarında bile belirtmemişler” ifadelerini kullandı.(Rojava/MA)