Kuzey ve Doğu Suriye Sağlık Komitesi Eş Başkanı Dr. Ciwan Mustafa, bölgede koronavirüs salgınına ilişkin son 24 saatlik verileri paylaştı. Mustafa, bölgede 21’i erkek ve 13’ü kadın olmak üzere 34 yeni koronavirüs vakasının tespit edildiğini aktardı. Vakaların 13’ünün Hesekê’de, 11’inin Qamişlo’da, 9’unun Dêrik’te, ve 1’inin ise Girkê Legê’de tespit edildiği bildirildi.

Ciwan Mustafa ayrıca 8 vakanın da iyileştiğini ve son 24 saatte can kaybının yaşanmadığını paylaştı. Açıklanan son verilere göre, bölgedeki toplam vaka sayısı 253’e, iyileşen hasta sayısı ise 36’ya yükseldi. Bölgede 15 kişi de yaşamını yitirmişti.

Yeni önlemler alındı

Bu arada Fırat Bölgesi Pandemi Kriz Masası, bölgede koronavirüs salgınına karşı bir dizi tedbirlerin tartışıldığı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonunda salgına karşı yeni tedbir kararları alındı.

Alınan tedbir kararları şöyle;

*Fırat Bölgesi’ne giriş-çıkışlar yasaklanmıştır. Ancak acil durumlar, ağır hastalar, ilaç ve petrol araçları, gıda maddeleri taşıyan araçlar ile insani yardım kuruluşları kapsamın dışındadır.

*Düğün salonları, kafe, kahve ve park gibi alanlarda toplanmak yasaklanmıştır.

*Yemekhane ve lokantalar, gerekli tedbirlerin alınması halinde sadece dışarıya paket servis için açık olacaktır.

*Camilerde toplu ibadetler yasaklanmıştır. Ayrıca bölgede taziye çadırları kurmak da yasaklar kapsamındadır.

*Hastane ile hapishane ziyaretleri askıya alınmıştır.

*Tüm eğitim-öğretim çalışmaları, tüm eğitim-öğretim kurumlarında ertelenmiştir.

*Özerk Yönetim kurumlarında çalışan sayısında azalmaya gidilmiş ancak günlük çalışma gereksinimi olan kurumlar kapsam dışında tutulmuştur.

*Maske ve eldiven takma, sosyal mesafe kurallarına uyma, genel hijyenin sağlanması kurallarına uyulmalıdır.

*Bu kararname 28.08.2020 tarihine kadar yürürlükte olacaktır.”