Rusya Ukrayna’nın Donbass (Rusya destekli silahlı grupların tek taraflı bağımsızlık ilan ettiği Donetsk, Lugansk kentlerinin olduğu yerleşim) bölgesinin sınırına askeri yığınak yaparken bunu rutin iç hareketlilik olarak adlandırsa da Ukrayna, ABD ve NATO’da alarm durumu sürüyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü Temsilcisi Vadım Skibitskıy, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle askeri güçlerini Ukrayna sınırına çektiğini vurguladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın müdahalelerine karşı ülkesinin NATO üyeliği istedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefon görüşmesi Zelenskiy NATO’dan bir üyelik planı hazırlamasını talep etti. Zelenskiy bunun Rusya’ya verilmiş “gerçek bir mesaj” olacağını ifade etti. NATO’nun Donbass’taki savaşı sona erdirmenin “tek yolu” olduğunu kaydeden Ukrayna Başkanı, NATO ülkelerinden Rusya’ya karşı caydırıcılık unsuru olarak Karadeniz’deki askeri varlıklarını güçlendirmesini istedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ise görüşmede Ukrayna’ya dayanışma taahhüdünde bulunduğu ancak askeri destek ihtimalini gündeme getirmediği kaydedildi. Stoltenberg açıklamasında, “Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i Rusya’nın Ukrayna ve çevresindeki askeri faaliyetleri ve ateşkes ihlallerine ilişkin endişelerimi dile getirmek için aradım” dedi.

RUSYA'DAN REST

Zelenskiy’in NATO üyeliği açıklaması Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a soruldu. Sputnik’in haberine göre Peskov “Bunun, Ukrayna’nın kendi iç sorunu ile başa çıkmasına herhangi bir şekilde yardım edeceğinden şüpheliyiz. Bizim bakış açımıza göre bu, mevcut durumu olduğundan da fazla kötüleştirir. NATO üyeliği, insanların düşüncelerini görmezden gelebileceğiniz bir mesele değil. (Ukrayna’nın doğusunda) kendi bağımsızlıklarını ilan eden cumhuriyetlerdeki (Donetsk ve Lugansk) milyonlarca insana düşüncelerini sorarsanız, NATO üyeliğinin bu insanlar için asla kabul edilemez olduğunu anlarsınız” yanıtı verdi. Rusya; Baltık bölgesi, Ukrayna, Kafkasya, Gürcistan’ın da içinde olduğu Güney Kafkasya’yı arka bahçesi olarak görüyor. Gürcistan’ın NATO üyeliği gündeme geldiğinde Rusya 2008’de Gürcistan’a savaş açmış, ardından Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarının tanıdığını ilan etmişti. Rusya, Ukrayna’da siyasi kriz çıktığında ABD, AB de krize dahil olduğunda 2014’te Kırım’ı işgal ve ilhak etmişti. Ermenistan, batı ile ilişkiler geliştirdiğinde de 2020’de AzerbaycanTürkiye ittifakının Suriye milli Ordusu (SMO) güçlerini de taşıyarak SİHA destekli savaşa tutuşmasında Artsakh (Dağlık Karabağ) Savaşı’nda Azeri ittifakının ilerlemesini seyretmişti. Gürcistan, Kırım ve Artsakh süreçleri sıcak çatışmaya dönüşünce ABD, AB ve NATO seyirci olarak kalmıştı.