Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna üzerinden Batı ile yaşanan gerilime ilişkin, 'Rusya’nın savaş istemediğini fakat çıkarlarının göz ardı edilmesine izin vermeyeceğini' belirtti. Lavrov, 'bir savaş çıkıp çıkmayacağı sorusuna', “Bu, Rusya’ya bağlıysa, savaş çıkmayacak. Savaş istemiyoruz. Fakat çıkarlarımıza saldırılmasına, çıkarlarımızın göz ardı edilmesine de izin vermeyeceğiz" yanıtını verdi.

Sputnik'in aktardığına göre Lavrov, Rusya’nın güvenlik endişelerine dair ilettiği taleplerine bir önceki gün ABD’den aldığı yazılı cevaba ilişkin ise şunları söyledi: “Cevaplarını ancak bir önceki gün aldık. Bunlar, Batı işi, pek çok bakımdan esas meselenin üstünü örten cevaplar, fakat söylediğim gibi ikincil önemdeki meseleler konusunda mantıklı küçük parçalar içeriyorlar.”

'ANLAŞMA GİRİŞİMLERİ SONUÇ VERMEZSE KARŞI ÖNLEMLER ALACAĞIZ'

ABD’nin karşı tekliflerinde yer alan bu ikincil önemdeki meselelerden bazılarının; kısa ve orta menzilli füzelerin Avrupa’ya konuşlandırılmasının ertelenmesi, tarafların tatbikatlarını birbirlerinin sınırlarının yakınında gerçekleştirmemesi ve tarafların savaş gemi ve uçaklarının birbirlerine yaklaşabilecekleri mesafenin belirlenmesi gibi maddeler olduğunu kaydeden Lavrov, bunların geçmişte Rusya’nın önerdiği ancak o dönem reddedilen teklifler olduğunu kaydetti. Lavrov, “Avrupa’nın güvenliğinin sağlanması adına karşılıklı olarak kabul edilebilir prensipler üstünde anlaşma girişimlerimiz sonuç vermezse, o zaman karşı önlemler alacağız” uyarısını yineledi.

Rusya Dışişleri Bakanı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu önlemlere ilişkin açıklamalarına atıfla, “Devlet Başkanı, söz konusu karşı önlemlerin birbirinden çok farklı olacaklarını, bu önlemlere ilişkin kararlarını alırken de askeri kanadın tekliflerini dikkate alacağını söyledi” vurgusunu yaptı.

'NATO METNİNİ YAZAN KİŞİ ADINA UTANDIM'

Lavrov, ABD'nin NATO adına ilettiği karşı güvenlik tekliflerinin düzenlenme biçimine ilişkinse, “NATO’dan iletilen yanıt, yani ABD’nin cevabının bir diplomatik edep modeli olduğu söylenemez. NATO’dan gelen cevap öyle ideolojikleştirilmişti ve ittifakın ayrıcalıklı olduğu düşüncesi bu belgelere öyle hakimdi ki bu metni yazan kişi adına biraz utandım” ifadelerini kullandı.