İsviçre'nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 30 Ekim’de başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantılarına verilen aranın ardından Pazartesi günü tekrardan başlamıştı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcilerinin yer almadığı 150 kişiden oluşan Komite’nin; 15’i rejim temsilcisi, 15’i Türkiye destekli “muhalif” grupları ve 15’i Suriyeli STK temsilcileri arasından seçilen 45 kişilik Anayasa Yazım Kurulu üyeleri, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen başkanlığında gerçekleşen ikinci tur görüşmeleri sırasında Suriye Hükümeti heyeti başkanı Ahmad Kuzbari, Anayasa Komitesi çalışmalarına devam edilmesi için 3 temel maddenin kabul görmesini şart koşmuştu.

Komite’ye sunulan “Suriye toprakları içerisinde terörizmle mücadele edilmesi, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarının kınanması ve buna karşı ortak tavır sergilenmesi” maddelerinin kabul görmemesi üzerine Suriye heyeti masayı terk etmişti.

BM İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, rejim heyetinin yeniden masaya geri dönmesini sağlamak amacıyla iki gündür yoğun bir diplomasi trafiği içerisinde. Rejim heyetinin kaldığı otele giden Pedersen ve ekibi, toplantılara devam edilmesi için caba sarf etti.

REJİM İŞGALE KARŞI ORTAK TAVIR İSTİYOR

Fakat rejim heyeti başkanı Ahmed Kuzbari’nin bu görüşmelerde Özel Temsilci Pedersen’e “Türk devletinin Suriye topraklarına dönük işgal saldırılarına karşı ortak tavır sergilenmeyecek ve bu saldırılar kınanmayacaksa masada olmanın anlamı yok” dediği öğrenildi.

BM’DE SESSİZLİK HAKİM

Rejim heyetinin masaya geri dönmeyi kabul etmemesi üzerine bugün de devam edilmesi planlanan toplantılara başlanamadı. Günlük olarak anayasa toplantılarına ilişkin basını bildiren BM Suriye Masası Basın Bürosu ise, henüz bir açıklama yapmış değil.

Ancak Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in yaşanan krize ilişkin önümüzdeki saatlerde açıklama yapacağı edinilen bilgiler arasında.

ÖZERK YÖNETİM UYARMIŞTI

Öte yandan, Suriye Anayasa Komitesi toplantılarına ilişkin daha önce açıklama yapan Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi, kendilerinin içinde olmayacağı anayasa toplantılarından çıkacak kararları tanımayacağını söylemişti.

Özerk Yönetim, kendilerinin içinde olmadığı toplantılarından başarı çıkmayacağına dikkat çekerek, BM’yi bu noktada uyarmıştı.