Türkiye'de özellikle Aydınlık ve çevreleri tarafından "Avrasyacılığın teorisyenlerinden" biri olarak lanse edilen ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakınıymış gibi gösterilen Aleksandr Dugin'in yayın yönetmeni olduğu Rus milliyetçisi televizyon 'Tsargrad'ın internet sitesinde, "Rusya Türkiye'yi bombalıyor. Şimdilik Suriye'de” bir makale yayımlandı. 

Sitenin sürekli yazarlarından Aleksandr Ziganov imzalı makalede, "Rus Hava Kuvvetleri'nin Suriye'nin Lazkiye kentinde düzenlediği hava saldırılarının asıl amacının Türkiye Cumhurbaşkanı'nın hırsları olduğu” iddia ediliyor.

Dugin, 15 Temmuz'dan sonra A Haber, Beyaz TV gibi kanallarda da yorumlarına sıklıkla yer verilen bir isim.

Söz konusu makalede geçen yıl TSK'nın 34 kayıp vermesine neden olan hava saldırısıyla ilgili de "Rusya geçen sene İdlip'te 30 ila 60 Türk askerini ‘indirdi' ve Türkiye bunu ‘yuttu'” ifadesine yer verildi.

Rusya'nın Lazkiye'de sürdürdüğü son saldırıların hedefinde Türkistan İslam Partisi'nin yer aldığı belirtilen makalede hedefin bundan ibaret olmadığı, geniş vadeli hedefin Türkiye olduğu vurgusu yer aldı. Makalede Rusya'nın Suriye'de büyük bir kara harekatı hazırlığında olduğu da öne sürüldü.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre Ziganov, makalesinde bir de Türkiye ve Erdoğan analizi yaptı. Yazarın analizine göre Erdoğan'ın ideolojisi dış politika stratejisi üç sacayağına dayanıyor ve bunlardan birincisi "Halifelik”. Yazara göre, Ayasofya'nın ibadete açılması da bu yeni halifeliğin gayrı resmi ilanı.

Yazar, Erdoğan'da ve dolayısıyla Ankara'nın politikasında baskın olan ikinci ideolojik motifin Neo-Osmanlıcılık olduğunu söylüyor ve Türklerin Kanuni Sultan Süleyman döneminde, "Macaristan'dan Yemen'e, Cezayir'den Bakü'ye” uzanan imparatorluk sınırlarının hatırasını hala içlerinde taşıdığını ve buralarda emellerinin olduğunu öne sürüyor.

Ziganov'a göre, üçüncü sacayağı da "Pantürkizm”. Yazar, Erdoğan'ın "aralarında Türki dil konuşmak dışında ortaklık bulunmayan toplululukları” birleştirmek istediğini iddia ediyor.

Makalede, Erdoğan'ın bir Türk milliyetçisi olduğu iddiasına değinilirken, daha aşırı bir milliyetçi olan Devlet Bahçeli tarafından Suriye'de bir bataklığa gömülmeye itildiği görüşüne de yer veriliyor. Ziganov'un yazısı "Yetenekli Erdoğan bisiklette dengede durmaya çalışıyor ama artık duramıyor çünkü duramaz çünkü bir dağdan yokuş aşağı gidiyor” sözleriyle son buluyor.

Dugin'in Türkiye'de tanınması Vatan Partisi (o dönem İşçi Partisi) Genel Başkanı Doğu Perinçek üzerinden oldu. Perinçek, Dugin'in Rus siyasetinde çok önemli bir siyasi figür olduğunu öne sürerek partisinin yayınlarında sürekli Dugin'in görüşlerine yer verdi.

Dugin de daha sonra Habertürk'e verdiği röportajda Perinçek için "Ona saygı duyuyorum. Çok zeki bir siyasi. Türkiye'de hak ettiği değeri bulamadı. Türkiye'yi daha önce hep Rusya'nın düşmanı olarak düşünürdüm. Ama Perinçek ve 2000'lerin başında tanıştığım ona yakın askeri elitler fikrimi değiştirdi. Bambaşka bir Türkiye -Kemalist, egemen, NATO'nun maşası olmayan- keşfettim” demişti.