Çin'in Yunnan bölgesinde bir kişi hantavirus nedeniyle otobüste öldü. Otobüsteki 32 kişi karantinaya alındı. Virüs kemirgen dışkısından veya enfekte kemirgenden insana geçiyor.

Dünya ölümcül yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele ederken Çin'den başka bir virüs haberi daha geldi. Çin'e yakınlığıyla bilinen ve İngilizce yayın yapan Global Times'ın haberine göre; Yunnan'dan Shandong'a otobüsle dönen bir kişi hayatını kaybetti ve yapılan testte hantavirüsün pozitif olduğu belirlendi. Otobüsteki diğer 32 yolcuya da test yapıldı.

Kemirgenler yoluyla insanlara bulaşan ve öldürücü olan hantavirüsün, Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığından daha tehlikeli olduğu belirtiliyor. 

Hantavirüs nedir, ilk kez ne zaman ortaya çıktı?

Bunyaviridae grubunda yer alan tek sarmallı bir RNA virüsü olan hantavirüs, 1976’da ilk izole edildiği yer olan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden adını alıyor.

Hantavirüs, kemirgenler özellikle fareler yoluyla insanlara bulaşıyor.

Virüs esasen kemirgen canlıları enfekte ediyor ancak insanların, virüsü taşıyan kemiricilerin idrarı, dışkısı ile temas etmesi üzerine enfekte olabileceği belirtiliyor.

Hantavirüs, damar çeperlerinin hasar gördüğü viral ve öldürücü bir hastalık olarak biliniyor. Hipertansiyona, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve şoka kadar gidebilen ölümcül bir tabloya yol açabiliyor.

BELİRTİLER NE?

Griple benzer belirtiler gösteren hantavirüsünde hastalık bulaşan kişilerde ateş ve titreme, böbreklerde fonksiyon bozukluğu, baş ağrısı, kas, kol ve bel ağrısı, bulantı veya kusma, ishal, geçici olarak bulanık görme, öksürük, solunum bozukluğu, deri veya ciltte kanama gibi belirtiler görülebileceği bildiriliyor. Nadiren kulak ağrısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler de görülebiliyor.

Hantavirüs enfeksiyonun önlenme için, yerleşim yerleri çevresinde kemiricilerin kontrolü tavsiye ediliyor. Enfeksiyon için Çin'de kullanılan aşı Avrupa ve ABD tarafından onaylanmadı.(HABER MERKEZİ)