Rusya-Ukrayna savaşı üçüncü gününde de tüm şiddetiyle sürüyor. Batı'nın "yaptırımlar" ile sınırlı kaldığı savaşta Rusya ordusunun girdiği Kiev'de patlama ve çatışmalar yaşanıyor.

ABD ve İngiltere öncülüğünde NATO'nun kışkırttığı ancak sonrasında sadece "yaptırımlar" ile sınırlı kaldığı Ukrayna-Rusya savaşı üçüncü gününe girdi. Rusya ordusunun dün girdiği Kiev'de patlamalar ve çatışmalar sürüyor. Batı'nın "yaptırım" kararını dinlemeyen Rusya ilerlemeye devam ediyor. Dün taraflar "müzakere" çağrılarına olumlu yaklaşırken, birçok ülkede savaşa karşı protestolar düzenlendi. Moskova başta olmak üzere çok sayıda ülkenin başkenttinde "Savaşa hayır" sloganları yükseldi. "Hegemonya savaşı" olarak tanımlanan savaşa karşı dünya halklarına "Sesinizi yükseltin" çağrısı yapıldı. 

Egemenlerin savaşında bugün an an yaşanan gelişmeler şöyle:

21.15 BİDEN’DEN 3’ÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Joe Biden, "Ukrayna konusunda Rusya'ya karşı geniş çaplı yaptırımlar dışındaki alternatif Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır" dedi.

20.50 ALMANYA, UKRAYNA’YA TANKSAVAR FÜZESİ GÖNDERECEK

Almanya hükümeti, Ukrayna’ya Hollanda üzerinden 400 adet tanksavar füzesi sevkiyatına izin verdi. Ukrayna’ya gönderilecek füzelerin, ilk olarak Hollanda’ya satılarak, Almanya’nın onayının ardından Ukrayna’ya gideceği öğrenildi.

NATO ortaklarının ve AB üyelerinin, Ukrayna'ya Alman yapımı silah tedarik etmesi yasaklanmıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da şimdiye kadar Ukrayna'ya ölümcül silah tedarik etmeyi reddetmişti.

20.00 BOĞAZLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

İstanbul Kıyı Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Türkiye'deki boğazların, Rus gemilerinin geçişine açık olduğu bilgisi verildi.

Açıklamada, “Boğazlar açık. Bize böyle bir kararın bilgisi gelmedi” ifadeleri kullanıldı.

19.55 İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da ilerleyişinin yavaşladığı iddia edildi. Açıklamada Rusya'nın ‘lojistik sorunlar yaşadığı’ ifadesi yer aldı. Bakanlık açıklamasında, Kiev'in kontrolünün ele geçirilmesinin Rusya'nın öncelikli askeri hedefi olduğu aktarıldı.

19.48 Rusya, Romanya’ya hava sahasını kapatacağını açıkladı.

19.39 İsveç, Rusya ile oynayacağı Dünya Kupası ön eleme maçına çıkmayacağını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in Belarus'taki müzakere teklifini reddetmesinin ardından Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.

19.00 BM: UKRAYNA'DAN 150 BİNİ AŞKIN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Rusya'nın askeri operasyonunun başlamasından bu yana 150 binden fazla kişinin Ukrayna'yı terk ettiğini açıkladı. Açıklamada, bu sığınmacıların büyük kısmının Polonya, Macaristan, Moldova ve Polonya gibi komşu ülkelere gittiği kaydedildi.

18.28 SLOVAKYA GÖÇ DALGASI NEDENİYLE OHAL İLAN ETTİ

Slovakya hükümeti, Ukrayna’dan onbinlerce kişilik bir göç dalgası olduğunu belirterek Olağanüstü Hal (OHAL) ilan ettiğini açıkladı. Slovakya Başbakanı Eduard Heger yaptığı açıklamada, “Aslında hiçbir şey değişmiyor, Slovakya olarak Covid-19 nedeniyle 2 yıldır OHAL durumundayız. Sadece şimdi Ukrayna'daki durumla bağlantılı hale gelecek. Dışarıdaki yaşamda hiçbir şey değişmeyecek" dedi.

18.15 KIZIL HAÇ: DERHAL SİVİLLERİN CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYIN

 Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC), Ukrayna kriziyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, düşmanlıklara son verilmesi ve taraflara uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıldı. ICRC'nin Kiev delegasyonu başkanı Florence Gillette, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çatışmanın tüm tarafları, askeri operasyonların sivillerin korunmasını sağlayacak şekilde planlanması ve yürütülmesi hususunda yasal bir yükümlülüğe sahiptir. Sivillerin can güvenliği için derhal tüm önlemler alınmalı. ICRC, tarafları sivil nüfusun bulunduğu alanlarda patlayıcı silahların kullanılmasından kaçınmaya şiddetle çağırıyor."

17.40 İNGİLTERE BELARUSLU SPORCULARIN VİZELERİNİ İPTAL ETTİ

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Belarus yönetiminin Rusya'ya destek vermesini gerekçe göstererek Belaruslu sporcuların vizelerini iptal ettiğini açıkladı.

17.31 PRENS WILLIAM VE KATE MIDDLETON'DAN UKRAYNA’YA DESTEK

İngiltere Prensi William ve eşi Kate Middleton, Ukrayna ile dayanışma açıklaması yaptı. Siyasi krizler hakkında nadiren konuşan çiftin yazılı açıklamasında, "Ekim 2020'de, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve eşiyle tanışma, Ukrayna'nın geleceğine dair umutları ve iyimserlikleri hakkında bilgi sahibi olma fırsatını bulmuştuk. Bugün, o gelecek için cesurca verdikleri savaştı, Devlet Başkanı ve Ukrayna halkının tamamının yanındayız" ifadeleri kullanıldı.

17.25 TWİTTER, UKRAYNA VE RUSYA’DA REKLAMLARI DURDURDU

Twitter, Rusya ve Ukrayna'da reklam içeriklerini geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Şirketin açıklamasında, "Kritik kamu güvenliği bilgilerinin öne çıkarıldığından ve reklamların bu bilgilerden olumsuz etkilenmediğinden emin olmak için Ukrayna ve Rusya'daki reklamları geçici olarak duraklatıyoruz" ifadelerine yer verildi. Ayrıca, “manipülasyon girişimlerinin azaltılması” için birçok hesabın da izlendiği aktarılan açıklamada, “Gazeteciler, aktivistler ve hükümet yetkilileri dahil olmak üzere savunmasız yüksek profilli hesapları, hesabın devralınması veya manipülasyon girişimlerini azaltmak için aktif olarak izliyoruz” denildi.

17.16 UKRAYNA İDDİALARI REDDETTİ

Ukrayna ise müzakereyi reddetmediklerini ifade ederek "Rus ordusu durmadı, ültimatom olmadan müzakereye hazırız" dedi.

16.20 ERDOĞAN, ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve son gelişmeler ele alındı. Erdoğan'ın, Zelenski'ye "Bir an önce ateşkes ilan edilmesi için çaba gösteriyoruz" dediği ifade edildi.

15.57 KREMLİN: PUTİN ASKERLERE 'DUR' EMRİNİ GERİ ÇEKTİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün müzakere beklentisiyle orduya ilerlemeyi durdurma talimatı verdiğini ancak Ukrayna tarafının müzakereyi reddetmesi nedeniyle Rus güçlerinin bugün ilerleyişini sürdürdüğünü söyledi. Rusya'nın askeri operasyon planının yeniden başladığını belirten Peskov, bugün öğleden sonra ana güçlerinin ilerlemeye devam ettiğini söyledi.

15.37 ÇAVUŞOĞLU LAVROV'LA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Çavuşoğlu, Rusya'ya Ukrayna'daki operasyonların durdurulması çağrısı yaptı. Açıklamaya göre Çavuşoğlu, Türkiye'nin “Arzu edilmesi halinde, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında gerçekleştirilebilecek müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu” da yineledi.

15.10 Rusya; Polonya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti havayollarının hava sahasına girmesini yasakladı.

14.41 KİEV’DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Kiev'de bugün saat 17.00'den yarın sabah 08.00'e dek sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, sokağa çıkma yasağına uymayan sivillerin gözaltına alınacağını açıkladı.

13.50 FRANSA RUS KARGO GEMİSİNE EL KOYDU

Fransa'nın, Rusya'ya Ukrayna harekâtı nedeniyle getirilen yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Manş Denizi'nde bir Rus kargo gemisine el koyduğu belirtildi. Reuters'a konuşan bir yetkili, bir Rus şirketine ait olan ve Rusya'ya gitmekte olan geminin ticari yaptırımları ihlal ettiği şüphesiyle Fransız deniz polisi tarafından durdurulduğunu söyledi.  Geminin Fransız limanı Boulogne-sur-Mer'e yönlendirildiği ve kargosunun gümrük yetkilileri tarafından incelendiği açıklandı.

13.35 ‘KİEV KONTROLÜMÜZDE’

Ukrayna’daki son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Kiev kontrol altımızda" dedi.

12.59 MEDVEDEV: OPERASYON SÜRECEK

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarına ilişkin açıklama yaptı. Medvedev, operasyonların "Putin'in bahsettiği tüm sonuçlar elde edilinceye dek süreceğini" söyledi. VKontakte hesabından açıklama yapan Medvedev, Rusya Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerine yaptırımlar uygulanmasına tepki gösterdi. Medvedev, "Bu harika yasaklar elbette hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Bu, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki bilgisiz insanlar için bile anlaşılırdır. Donbass'ı korumaya yönelik askeri harekat yürütme kararı da dahil. (Harekat) Rusya Devlet Başkanı'nın bahsettiği tüm sonuçlar elde edilene dek eksiksiz olarak yürütülecek. Ne daha fazlası, ne de daha azı. 2008 yılındaki benzer durumunda olduğu gibi" ifadelerini kullandı.

Medvedev, açıklamasına şöyle devam etti: "Yaptırımlar bir kurgu, söz sanatıdır. Yurtdışındaki haklara ilişkin geniş çapta reklamı yapılan bu kısıtlamaları kesinlikle umursamıyorum. Yaptırımlar, aşikar bir nedenden dolayı uygulanıyor. Rusya'nın çizgisini değiştirmemesi nedeniyle ortaya çıkan siyasi iktidarsızlıktan. Ayrıca, Afganistan'dan korkakça kaçmak gibi utanç verici kararlar ışığında kendilerini haklı çıkarma umuduyla."

12. 55 'RUSYA, LVİV'E DE ASKER İNDİRDİ'

Rusya'nın, Ukrayna'nın batısında bulunan ve birçok ülkenin diplomatik personelini Kiev'den kaydırdığı Lviv kentine asker indirmeye çalıştığı öne sürüldü. Lviv Belediye Başkanı Andrey Sadovyi, "Ruslar sabah 09.00'da Brody yakınlarına üç helikopter indirdi. Yaklaşık 60 kişi. Ukrayna silahlı kuvvetleri işgalciyi püskürtüyor! Durumu kontrol altına tutuyoruz" açıklaması yaptı.

12.48 FRANSA ASKERİ TEÇHİZAT YOLLAYACAK

Fransa, Ukrayna'ya askeri teçhizat gönderme kararı aldı. Reuters haber ajansı, Fransa Genelkurmay Başkanlığı yetkilisinin "Fransa'nın Rusya'nın işgaline karşı ülkeyi desteklemek için Ukrayna'ya savunma askeri teçhizatı göndermeye karar verdiğini ve saldırı silahlarının gönderilmesi konusunun hala görüşüldüğünü" söylediğini aktardı.

12.13 UKRAYNA: 198 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonları başlatmasından bu yana 198 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaşamını yitirenler arasında kaç sivil olduğu bilgisi paylaşılmadı.

11.49 ZELENSKİY: YARDIMLARI GÖRÜŞÜYORUZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy sosyal medya paylaşımlarına devam ediyor. Bu sabah Twitter hesabında paylaştığı videonun ardından bir açıklama daha yapan Zelenskiy, Avrupa Komisyonu Başkanı Von Der Leyen'le yardım konusunun görüşüldüğünü belirtti. Zelenskiy, "Ukrayna işgalcilere karşı silahlarıyla savaşıyor, özgürlüğünü ve Avrupa'nın geleceğini savunuyor. Bu kahramanca mücadelede AB'nin de Ukrayna'yı seçtiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. Zelenskiy, "Von Der Leyen'le Ukrayna'ya etkili yardımlar tartışıldı" dedi.

Öte yandan, Ukrayna, Moskova Büyükelçiliği'ni Letonya'ya tahliye etme kararı verdi.

11.09 KİEV'DE APARTMANLARA ATEŞ AÇILDI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, sabah saatlerinde atılan Rus füzelerinden birinin Kiev'de sivillerin yaşadığı bir apartmana isabet ettiğini bildirdi. Rus askerlerinin Kiev’in Zhuliany bölgesinde apartmanlara ateş açıldığı kaydedildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Kiev Oblastı'ndaki Vasylkiv'de ve kentin önemli yollarından Zafer Caddesi'nde Rus güçlerini püskürttüklerini açıkladı.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Kiev'de gece boyunca devam eden çatışmalar sonucu 2'si çocuk 35 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

Kiev'de açılan ateş sonucu hasar gören bir apartmanda çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Rus askerlerinin Ukrayna'nın başkentini birkaç koldan kuşattığı belirtilirken, Kiev'in dış mahallelerinde çatışmalar sürüyor.

10.48 BERLİN'DE TOPLANTI DÜZENLENİYOR

Polonya hükümet sözcüsü Piotr Muller, Polonya, Litvanya ve Almanya liderlerinin Rusya'ya yönelik yaptırımları görüşmek üzere bugün Berlin'de bir araya geleceğini açıkladı. Twitter hesabından açıklama yapan Muller, “Başbakan Morawiecki'nin girişimiyle bugün Berlin'de bir toplantı yapılacak. Morawiecki, Litvanya Cumhurbaşkanı ile birlikte Alman Şansölyesi'yle görüşecek” dedi Muller, "Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı sert yaptırımlar paketini derhal kabul etmelidir" ifadelerini kullandı. Açıklamada, görüşme saatine ilişkin bilgi verilmedi.

10.29 ABD VE AB'YLE TİCARİ İLİŞKİLER ASKIYA ALINIYOR

Rusya'nın ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile ticari ilişkilerinin askıya alınması kararları devam ediyor. Rus uzay ajansı Roscosmos, Fransız Guyanası'ndaki Kourou Üssü'nden yapılan fırlatmalarda Avrupa ile işbirliğini askıya aldığını açıkladı. ABD'li elektronik üreticisi DELL, ürünlerinin Rusya ve Ukrayna'daki satışını askıya aldı.

10.13 DONETSK'TE ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ

Donetsk yönetimi, Ukrayna askerlerinin kontrolündeki Mariupol yönündeki Pavlopol ve Pishchevik yerleşimlerinde milislerin kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Ukrayna ordusunun da Donetsk'in Gorlovka yerleşimini vurduğu bildirilen açıklamada, Ukraynalı askerlerin Donetsk'teki bir anaokuluna ateş açtığı kaydedildi.

10.00 HİDROELEKTRİK SANTRAL ELE GEÇİRİLDİ

Rus haber ajansı Interfax, Rusya ordusunun Kiev'in kuzeyindeki bir hidroelektrik santralini ele geçirdiğini bildirdi.

09.50 ZELENSKİY: SİLAH BIRAKMAYACAĞIZ

Gece boyunca çatışma ve patlamaların yaşandığı başkent Kiev'in sokaklarında bir video çeken Zelenskiy’e, ''İnternette ordumuza silah bırakmalarını söylediğime ve tahliye edileceğime dair birçok yalan haber var'' dedi.

Videoyu Twitter'da ''Sahtelere inanmayın'' başlığıyla paylaşan Zelenskiy, ''Ben buradayım, silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimizi koruyacağız'' ifadelerini kullandı.

Associated Press'e konuşan bir kaynak, ABD'nin Zelenskiy’e kendisini tahliye edebileceğini söylediğini, ancak Ukrayna liderinin bu teklifi reddettiğini aktarmıştı.

09.45 JAPON KARGO GEMİSİ VURULDU

Ukrayna açıklarında Japonyalı bir şirkete ait kargo gemisi saldırıya uğradı. Japonya'nın Kyodo haber ajansının haberine göre, kargo gemisine füze isabet ettiği, bir mürettebatın yaralandığı bildirildi. Kargo gemisinin halihazırda seyrüseferini sürdürebildiği belirtilen haberde, Ukraynalı üst düzey yetkililerin geminin Rusya kuvvetlerince vurulduğunu söylediği aktarıldı.

09.43 FÜZE SALDIRISI

Kiev şehir merkezinin güneybatısındaki bölgelere iki füze çarptı. Füzelerden birinin Zhulyany havaalanına yakın bölgeye düştüğünü aktarıldı.

09.40 RUSYA, UKRAYNA'NIN MELİTOPOL'UNU ELE GEÇİRDİ

Rusya'nın Interfax haber ajansının yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin Ukrayna'nın güneydoğu Zaporizhzhya bölgesindeki Melitopol şehrini ele geçirdiğini bildirdi.

08.34 ABD’DEN UKRAYNA’YA YARDIM

ABD Başkanı Biden, Dışişleri Bakanlığı'na Ukrayna'ya 350 milyon dolar askeri yardım sağlanması için emir verdi.

7.25 ABD'DEN VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği, ülkedeki ABD'lilere en yakın sığınakları bulmaları yönünde uyardı. ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'da "koşulların bir anda kötüleşebileceği" konusunda uyarıda bulunarak, ülkedeki ABD vatandaşlarına en yakın sığınakları bulmaları yönünde çağrıda bulundu. Büyükelçilik yaptığı açıklamada, "Ukrayna genelinde güvenlik durumu son derece değişken olmaya devam ediyor ve koşullar bir anda kötüleşebilir. ABD vatandaşları uyanık kalmalı ve en yakın sığınağın veya korunaklı alanının yerini bilmelidir" dedi.

07.22 AF ÖRGÜTÜ’NDEN AÇIKLAMA 

Uluslararası Af Örgütü, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının "savaş suçu" teşkil edebileceğini bildirdi.

RUSYA ORDUSU KİEV’DE

Rusya ordusu, Kiev’e girmeye başladı. Şehrin kuzeybatısı ve doğusundan merkeze doğru ilerlemeye başlayan Rusların hedefinin şehri ele geçirmek olduğu belirtiliyor.

* Moskova, Rus güçlerinin Kiev banliyölerindeki Gostomel Havaalanı'nı ele geçirdiğini ve Ukrayna başkentini batıdan bloke ettiğini bildirdi. Gece boyunca Kiev'de patlama sesleri duyuldu.

* Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batılı güçlerin yaptırımlar konusunda hızlanmasını ve Ukrayna’ya daha fazla ordu desteği sağlamasını istedi. Zelenskiy, “Bombalar sadece Kiev’e değil, tüm Avrupa’ya düşüyor. Füzeler insanlarımız öldürdüğünde, aslında tüm Avrupalıları öldürüyorlar” dedi. Ukrayna lideri, akşam saatlerinde hükümet üyelerinin hala başkentte olduğunu gösteren bir video yayınladı.

* Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya alınması durumunda "Rusya'nın karşılık vermesinin gerekeceğini" ifade etti.

06.30 KİEV’DE ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR 

Kiev’de gece boyu şiddetli çatışmalar yaşandı. The Guardian'ın aktardığına göre, şehrin doğusunda, batısında ve güneyinde patlamalar devam etti. Ukrayna ordusu Vasylkiv ve şehrin önemli yollarından “Zafer Caddesi”nde Rus güçlerini püskürttüklerini belirtti. Rus ordusunun çeşitli cephelerden şehir merkezine doğru ilerlemeye devam ettiği belirtiliyor.

05.12 BM’DEN AÇIKLAMA 

 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının kınanması teklifiyle toplanan Güvenlik Konseyi'nin ardından "askerlerin kışlalarına dönmesi" çağrısında bulundu.

04.00 PUTİN SORUMLU

ABD Dışişleri Bakanlığı, Twitter üzerinden bir video paylaşarak, "Bu, Putin’in yarattığı bir savaş. O ve yakınları bundan sorumlu" diye yazdı. 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov: “Rusya, kimseye saldırmayacak”

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov: “İşgal yok ve böyle planlar yok.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: “Rusya’nın Ukrayna işgali yok.”

03.40 VASYLKİV’DE ÇATIŞMA

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev’in güneyinde bulunan Vasylkiv’de ağır çatışmalar yaşandığını söyledi.

03.27 KRİZ KOORDİNATÖRÜ ATANDI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Amin Awad'ı, BM Ukrayna Kriz Koordinatörü olarak atadığını açıkladı.

03.12 RUSYA’DAN VETO

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BMGK’da Rusya’nın veto kararından sonra yaptığı açıklamada “Bu meseleyi, Rusya’nın vetosunun uygulanmadığı Genel Kurul’a taşıyacağız ve dünya Rusya’yı sorumlu tutacak” dedi.

03.01 ZELENSKİY’DEN ÇAĞRI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus güçlerinin Kiev’e saldırı düzenleyeceğini söyleyerek Ukraynalılara seslendi.

Zelenski, “Bu gece bize bir saldırı düzenleyecekler. Ne ile karşılaşacağımızı anlamalıyız. Bu hafta direnmeliyiz. Ukrayna’nın kaderi belli oluyor. Her sivil, mümkün olduğunca dikkatli olmalıdır” dedi.

02.56 HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Donbas'ta bir Rus helikopteri ve bir Su-25 savaş uçağının vurulduğunu açıkladı.

02.40 RUSYA’NIN VETO KARARINA TEPKİ

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kislitsa, Rusya'nın veto kararının ardından BMGK'nin Ukrayna oturumunda konuştu. Kislitsa, "BMGK savaşı engellemenin yollarını arıyordu. Biz o anlarda ölümcül hava saldırıları gerçekleştirildi, sivillere uçaklardan bombalar atıldı. Rus askerleri Ukrayna topraklarına girdi. Belarus topraklarından füzeler fırlatıldı. Dün akşam 1941’den beri Kiev için en korkunç geceydi. Bize saldıran da 'Nazilerle savaştığını' iddia eden biriydi. Rusya’nın tasarıyı veto etmesi beni şaşırtmadı. Rusya asıl kendisi Nazilerin tarzı davranışlarına devam etmektedir. 'Faşist Rusya rejimi' denmelidir" diye konuştu. Kislitsa, diğer ülkelerin de Rusya'yla diplomatik ilişkileri kesmelerini, uluslararası organizasyonların Rusya'nın üyeliklerine son vermelerini önerdi. Kislitsa, Ukrayna'da ölenler ve barış için bir dakikalık saygı duruşu çağrısında bulundu.

11 EVET OYU ÇIKTI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'yı kınayan, Rusya güçlerinin Ukrayna’dan derhal ve tamamen çekilmesini talep eden kararı oylandı. Rusya'nın tasarıya veto ettiği oylamada, Çin dahil olmak üzere üç çekimser oy çıktığı belirtildi. Rusya'nın veto verdiği oylamada Çin'in çekimser kaldığı, 11 'evet' oyu çıktığı belirtildi. Evet oylarının ABD, Britanya, Fransa, Norveç, İrlanda, Arnavutluk, İrlanda, Gabon, Meksika, Brezilya, Gana ve Kenya’dan çıktığı aktarıldı. Çekimser oy ise Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan’dan geldi.

02.26 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Ukrayna'nın Herson kentinde Rus askerlerinin düzenlediği hava saldırısında Azerbaycanlı bir ailenin 3 ferdi hayatını kaybetti.

02.19 KOALİSYON HAREKETE GEÇMELİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Twitter üzerinden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna için yapılan oylamanın sonuçlarını değerlendirdi. İşgalin kınanması için “evet” oyu veren ülkelere teşekkür eden Zelenskiy, “Rusya’nın vetosu Güvenlik Konseyi’ndeki plakasının, Avrupa haritasının ve dünyanın üzerinde bir kan lekesidir. Savaş karşıtı koalisyon derhal harekete geçmeli!” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın Ukrayna'nın işgalini kınayan karar tasarısını veto etmesine tepki gösteren ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Twitter üzerinden şunları yazdı:

"Rusya bu kararı veto edebilir ancak seslerimizi veto edemez. Rusya, gerçeği, prensiplerimizi, Ukrayna halkını, BM Anlaşması’nı veto edemez. Ve Rusya, hesap verilebilirliği veto edemez”

02.11 PUTİN VE LAVROV’A YAPTIRIM

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerine yönelik yaptırım açıkladı. ABD'nin yaptırım listesinde Putin ve Lavrov'un dışında şu isimlerin bulunduğu belirtildi: “Valentina Matviyenko, Vyacheslav Volodin, Sergei Ivanov, Nikolai Patrushev, Vladimir Kolokoltsev, Alexander Bortnikov,Igor Krasnov, Igor Shchegolev, Vladimir Ustinov, Viktor Zolotov.”

02.04 UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Vasilkov’da, Kiev’in güneyinde, paraşütçülerin bulunduğu bir Rus IL-76 nakliye uçağını düşürdüklerini açıkladı.

01.42 MACRON’A TEŞEKKÜR 

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Twitter'dan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a teşekkür etti. Zelenski, şunları yazdı: “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna’nın gerçek bir dostu olduğunu söylemeliyim. En zor zamanlarda bizimle. Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması ve Putin’e kişisel yaptırımların getirilmesini, savunma silahlarının sağlanmasını destekledi. Teşekkürler Fransa.”

01.37 50 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda-Thomas Greenfield, Birleşmiş Milletler verilerine göre son 48 saatte 50 bin kişinin Ukrayna’yı terk ettiğini söyledi.

SAVAŞIN DÜNÜ 

Savaşın ikinci gününde ise şu gelişmeler yaşandı: 

* Ukrayna-Rusya savaşına karşı Rusya'nın başkentti Moskova başta olmak üzere birçok ülkede "Savaşa hayır" protestoları dün gün boyu sürdü. 

* ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Avrupa'daki kapasitesini artırmak ve NATO'ya destek olmak için Avrupa'ya ek asker gönderme emri verdiğini duyurdu.

* Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

* Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, şehirdeki 6 nolu termik santrali civarında 3-5 dakika aralığında 5 patlamanın gerçekleştiğini ifade etti.

* İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a karşı yaptırımların uygulamaya konduğunu duyurdu.

* Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna'daki kara operasyonunun ilk sonuçlarını açıkladı.

* Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Belki beni devlet başkanı olarak son görüşünüz olabilir" sözleriyle Avrupa Birliği (AB) liderlerine veda etti. 

* Avrupa Birliği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u da içeren Rusya'nın varlıklarının dondurulması kararı aldı.

* Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, tüm yaptırımlara yanıt vereceklerini belirtti.

* Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

* Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Rusya'nın örgüte katılım sürecini durdurduklarını duyurdu.

* NATO üyesi ülkelerin liderleri, Ukrayna krizini görüşmek için olağanüstü zirvede bir araya geldi. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, “Rusya'ya sert yaptırımlar uygulayacağız” denildi. 

* Türkiye Büyükelçiliği, Türkiyeli vatandaşların 2 otobüsle karayolları üzerinden Türkiye'ye tahliye edildiğini açıkladı.

* Ukrayna operasyon düzenleyen Rusya'nın Avrupa Konseyi (AK) üyeliği askıya alındı. 

* Ukrayna Savunma Bakanlığı, şu ana dek binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü savundu. 

* Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’yla müzakereler düzenlemek için Minsk’e delegasyon göndermeye hazır olduğunu açıkladı. 

* Rus paraşütçü askerler Kiev’e girdi. 

* Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batı'nın yardım etmekte yavaş kaldığını söyledi ve Avrupa halklarını protesto düzenlemeye çağırdı. 

* Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla telefonda görüştü. 

* Putin ile telefonda görüşen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, görüşmede Suriye'nin Rusya'ya desteğini iletti. 

* Batı ülkelerinin Ukrayna için bir adım atmadığını ve sadece nasihatte bulunduğunu söyleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, "NATO kararlı bir adım atmalı" dedi.

* Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Rusya, Ukrayna ordusu 'silah bırakırsa' konuşmaya hazır” dedi. 

* Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Rusya'nın hava saldırılarında en az 25 sivilin öldüğünü açıkladı. 

* Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Putin'i müzakere masasına davet etti.

* Ukrayna Savunma Bakanlığı, 60 yaşın üstündeki kişilerin de silah altına alınacağını duyurdu.

* Halkların Demokratik Kongresi (HDK), “Sermaye yanlısı siyasi hegemonyacı politikaların bedelini bugün Ukrayna'da yaşandığı gibi halklar ödemektedir” diyerek, barış için ortak mücadele çağrısı yaptı. 

* Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor" dedi. 

* Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Kiev’e girdiğini duyurdu. 

* İngiltere Başbakanı Johnson, parlamentoda Rusya'ya yaptırımları duyurduğu konuşmasında, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yapan Ukrayna Milliyetçileri Örgütü (OUN) ve İsyan Ordusu'nun (UPA) meşhur sloganı “Slava Ukrayni” (Yaşasın Ukrayna) sloganını attı.

* Rusya Savunma Bakanlığı, Rus paraşütçülerin Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

* Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Rusya ile müzakere masasına oturmamız gerekiyor" dedi.

* Ukrayna Merkez Bankası Rus ve Belarus rublesiyle işlem yapılmasını yasakladı. 

* Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Nazi benzetmesi yaparak, Kiev'e korkunç roket saldırılarının olduğunu açıkladı. 

* Ukrayna, Kiev'i bombalayan bir Rus uçağının vurulduğunu duyurdu. 

* Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'ya karşı ülkesinin savunmasında yalnız bırakıldıklarını belirtti.